Arvokas kulttuuriperintö

Sari Oksala käsitteli tänään alanurkkakirjoituksessaan Retulansaaren Ylikartanon tilannetta. Kyseessä on hieno talonpoikaiskulttuurin perintö. Suomen Kulttuuriperinnön Säätiö, talkoolaiset ja taloudelliset tukijat ovat tehneet hienon työn kunnostaessaan kartanoa, jotta se säilyisi jälkipolville.

Ylikartanon ylläpito ei tule olemaan helppoa. Sille on löydettävä liikeidea, joka toimii. Syrjäinen sijainti on rasite, jollei keksitä tuotteita, jotka hyödyntävät  sitä. Ylikartano voi ehkä toimia ehkä koulutus- tai matkailukeskuksena. Se vaatii kuitenkin vahvaa alan osaamista. Sitä ei kunnasta löydy.

Vaikka Ylikartanon saisi muodollisesti edullisesti, niin sen ylläpito tulee kalliiksi. Ylikartanon toiminta vaatinee useiden satojentuhansien euroja liikevaihtoa vuodessa, kulujen kattamiseen. Tulot tuskin yksin riittää, vaan muutakin tukea tarvittaneen.

On helppo ratkaisu esittää, että Hattula ottaa vastuun Ylikartanosta ja sen veloista. Tällainen toiminta ei kuitenkaan ole kunnan perustoimintoja, eikä kunnasta löydy osaamista toiminnan pyörittämiseen.

Mielestäni kunnan pitää toimia aktiivisesti, jotta löytyy taustayhteisöjä, jotka ottavat yhdessä kokonaisvastuun Ylikartanosta. Päävastuu pitäisi olla valtiolla, erilaisilla säätiöillä ja yrityksillä. Kunta voisi vähemmistöosakkaana olla toiminnassa mukana.  

Kommentti artikkeliin “Arvokas kulttuuriperintö”
  1. avatar Eero Itkonen sanoo:

    Me jokainen haluamme säilyttää tekemäämme, yleisellä tasolla se on myös arvokasta historian todentamista. Säilyttäminen verovaroja käyttäen, olkootpa kunnan tai valtion, on harkittava valtakunnallisen merkittävyyden pohjalta. Tähän Ylikartano ei mielestäni yllä. Ratkaisu voisi olla säätiöt, yritys tai yksityinen omistajuus tietyin velvottein säilyttämisen osalta.

Jätä kommentti

css.php