Arvostan ammattimiehiä

Kun saan ylläpitää vanhaa maatilan talouskeskusta, joka kaavassa on vielä merkitty maisemallisesti arvokkaaksi ja säilytettäväksi alueeksi, joudun usein turvautumaan ammattimiesten apuun. Omat taidot eivät riitä kaikkien kirves-, putki- tai sähkömiesten töiden tekemiseen.

Vuosien varrella olen tavannut monenlaisia ammattimiehiä. Kaikilla rakentajilla on varmaan kokemuksia rakennusporukoista, joka ottavat liikaa töitä vastaan. Työt aloitetaan ja sitten häivytään toiselle työmaalle. Perään saa kovasti huhuilla, jotta työt etenisivät.

Niin on käynyt minullekin. Joskus putkimies on halukkaasti luvannut tulla, mutta miestä ei ole näkynyt sovittuna aikana. Kun soittelin uudelleen, hänelle oli tullut kuulema uusi keikka. Lupasi tulla aivan kohta. Samana päivänä ei miestä kyllä näkynyt.

Jos asia ei ollut akuutti ja työn saattoi tehdä myöhemmin tekijälle sopivana ajankohtana, niin se oli varma tapa lykätä  työn tekeminen ikuisuuteen. Ammattimiehellä ei sellaista rakoa löytynyt, jossa hän olisi työn tehnyt. Kerran pieni työ aloitettiin, mutta jäi pahasti puolitiehen. Koskaan sitä ei onneksi myöskään laskutettu!

Olen ihaillut ja kunnioittanut hyvien ammattimiesten taitoa tehdä erilaisia töitä. Työ sujuu eikä turhia liikkeitä tehdä. Kirvesmies osasi tehdä sopivaa laatua paikoissa, jotka menivät piiloon rakenteiden alle. Näkyvissä rakenteissa hänellä oli laatuvaatimus selvästi korkeammalla tasolla. Räystästä hän sihtaili niin pitkään, että tuskastuin. ”Räystäästä arvioidaan kirvesmiehen työn jälki,” hän totesi tyynesti.

Vanhojen rakennusten korjaaminen on taitolaji. Siinä tulee vastaan erilaisia ongelmia. Puntaroimalla eri vaihtoehtoja, taitavat ammattimiehet löytävät ratkaisut ongelmiin ja työ etenee. Käden taidot ovat heillä hallinnassa.

Olen nyt siinä onnellisessa asemassa, että nyt olen vihdoin löytänyt luotettavat ammattimiehet, jotka tekevät työnsä ajallaan ja joihin voin luottaa.

Koulutusta on Suomessa korostettu kovasti. Jos nuori ei opiskele yliopistossa, niin sitten mielellään paikallisessa korkeakoulussa.  Onneksi Tavastiaan on viime vuosina riittänyt hakijoita. Kyllä tämä yhteiskunta tarvitsee pystyssä pysyäkseen kirjanoppineitten lisäksi myös luotettavia ammattimiehiä. Hyviä kädentaitajia ei ole koskaan liikaa.

Jätä kommentti

css.php