Jälkiä lumessa

Joutsenet

Viimeisen lumisateen jälkeen oli mukava katsella jälkiä lumessa. Hiljaisessa talviluonnossa on yllättävän paljon elämää, joka jättää jälkensä lumiseen mastoon.

Ruskoita on runsaasti, mutta niiden ravinto on tiukassa. Ne olivat jo kalunneet omenapuiden alaoksat paljaaksi. Nyt ne olivat siirtyneet pihapolulle, josta ne olivat innolla kuopineet lumen alta ruohoa.

Ketun jälkien suora vana kulkee kohti pihan lehmusta. Koirat käyvät siinä merkkaamassa reviirinsä. Kettukin on käynyt kuittaamassa vieraskirjan.  

Valkohäntäpeurat ovat talveksi siirtyneet pihapiiristä metsän siimekseen. Polku lumessa paljastaa niiden kulkureitin. Syksyllä ne lihottivat itsensä pihassa tammenterhoilla, joita oli runsaasti. Nyt ravinto on yksipuolisempaa ja niukempaa.

Metsäkauriiden sirot jäljet löytyvät kauempana talouskeskuksesta. Kuusen taimikko on jo onneksi tarpeeksi suurta, joten ei ole vaaraa niiden joutumisesta kauriiden ravinnoksi.

Hirvien jälkiä ei tänä talvena ole näkynyt. Ne ovat jo loppukesästä väistäneet metsästäjiä suuremmille selkosille. Hyvä niin, mutta edellisenä talvin ne ennättivät jo tuhota parhaimmat männyn ja rauduskoivun alut. Miksei niille kelpaa huonommat puut?

Linnuston helmi on palokärki. Sen äänen kuulee päivittäin luonnossa liikkuessa. Hiilenpunaisena hehkuva päälaki ja sysimusta lintu on upea näky. Tikoilla on paljon ruokaa saatavilla, kun maannousema (kuusen lahottajatauti) tappaa puita pystyyn. Lahot kannot saavat palokärjen käsittelyssä kyytiä.   

Pihan lintulaudalla on runsaasti elämää. Kuoppa lumessa ja sinertävä siipi sekä muutama höyhen paljastaa sinitiaisen joutuneen haukan saaliiksi. Sekin tarvitsee talvella syötävää. 

Myyriä on tänä talvena ollut runsaasti. Niiden jälkiä näkyy maastossa runsaasti. Lintulaudan alta pienet jyrsijät ovat käyneet syömässä pudonneita siemeniä.   

Kevät tekee jo tuloaan. Tällä viikolla kevään airueet, joutsenet ilmestyivät Mierolanvirtaan. 

Jätä kommentti

css.php