Eläkkeellekö?

LOPPUUNMYYNTI! eläkkeelle… eläkkeelle… eläkkeelle… luki Reskalla erään vaateliikkeen ikkunassa. Yrittäjä on lopettamassa työuraansa.

Olen kateellisena katsellut armeijassa ansiokkaan uran tehneitä henkilöitä, jotka nyt ovat nuoria eläkeläisinä. He tehneet toisen työuran eläkkeellä ollessaan, palvelleet yhteiskuntaa muissa tehtävissä. Itse olen laskenut leikkiä, että haluaisin siirtyä eläkkeelle, mutta ”kun kukaan ei maksa eläkettä.”

Viime viikolla koitti totuuden hetki. Sain eläkeyhtiöltäni työeläkeotteen. Siihen oli laskettu vaihtoehdot, jos siirryn vanhuuseläkkeelle 63, 65 tai 68 vuoden iässä. Eläke kasvoi iän myötä. Nousu oli kuitenkin niin pieni, että menee monta vuotta ennen kuin myöhäisempi eläkkeellesiirtyminen on taloudellisesti kilpailukykyinen vaihtoehto. Näin erityisesti minun tapauksessa, jossa yrittäjänä itse maksan eläkkeeni.

Valtio on patistanut meitä kansalaisia jatkamaan työntekoa pidempään, jotta kansantalous ei joutuisi vaikeuksiin. Onko minun noudatettava valtion toivetta ja tuettava kansantaloutta? Voinko tehdä ratkaisun puhtaasti yksityistaloudellisesti edullisimman vaihtoehdon mukaan? Säilyykö terveyteni hyvänä, jotta voin nauttia eläkepäivistä, jos viivyn kauemmin työelämässä? Eläkkeellä voisin nauttia harrastuksista ja olla lastenlapsien kanssa. Elämänlaatu paranisi.

Mikäänhän ei estä jatkamasta työntekoa vielä eläkkeelläkin. Voisihan työnteon silloin ottaa hieman keveämminkin. Konsultoinnille varmaan on kysyntää. Maatilalla on aina tehtävää. Niistä töistä ei kukaan tosin maksa palkkaa, mutta nekin on tehtävä. Erityisesti metsätyöt kutsuvat. Nuoret taimikot odottavat perkaamista. Sen työn hedelmistä pääsevät nauttimaan seuraavat sukupolvet. Näissä töissä kuitenkin fyysinen ja henkinen kunto säilyy hyvänä. 

Vappuna, suomalaisen työn päivänä, on hyvä pohdiskella työnteon jatkamista.
Hauskaa Vappua kaikille!

3 kommenttia artikkeliin “Eläkkeellekö?”
 1. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Terve Kari!
  Jokainen työvuosi on pois eläkevuosista. Näinhän se on, mutta etenkin yrittäjät voivat jatkaa voimiensa mukaan työntekoa vanhempanakin. Ja hyvä olisi, jos palkansaajapuolelle keksittäisiin vastaavaa. Lama kestää pari vuotta, ja työntekijöiden kysyntä alkaa jälleen. Suurin ponnistus on kuitenkin siinä, että työnteko saadaan mielekkääksi, mielenkiintoiseksi ja jopa mukavaksi.
  Kaikkea hyvää Hattulaan t. Hessu K.

 2. avatar Kari Ventola sanoo:

  Terve Heikki,
  Olet oikeassa, että yrittäjillä tuo eläkkeelle siirtyminen voi tapahtua joustavammin.

  Jos haluamme pitää iäkkäämpiä ihmisiä työelämässä, tarvitaan myös palkansaajille joustavia, räätälöityjä ratkaisuja. Kaikki eivät jaksa tehdä työtä täyttä aikaa. Se asettaa työnantajat haasteelliseen asemaan. Aina ei ole helppoa löytää osa-aikaisia ratkaisuja. Se saattaa myös jarruttaa nuorempien rekrytointia.

  Vanhemmalla ikäpolvella on paljon hiljaista tietoa, joka kannattaa siirtää nuoremmalle sukupolvelle. Ehkä meillekin syntyy malli, jossa iäkkäämmät työntekijät toimivat nuorempien kummeina. Uskon, että erilaisia ratkaisuja löytyy, kun ongelmia ryhdytään ratkomaan.
  Terv. Kari V.

 3. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Vanha työkaverini Väärän Ville piti aikoinaan aina kaikki vuosilomansa kesällä ja yhteen menoon olemalla kotopuolessaan Kiiminkijoen varrella. Nuori työnjohtaja yritti Villeä neuvoa jotta saisi talviloman pidennykset, jotka oli juuri saatu sopimuksiin, jos jättäisi vähän talvellekin. Ville vastasi ” en jätä, jos satun kuolemaan niin se vituttaa katsella pilven reunalta kun jäi Psl knp;lle pitämättömiä lomia”.
  Jotta eläkkeelle vain heti kun pääsee se voi tämä hallitus leikata eläkkeetkin vielä.
  Onhan elämää eläkeläisenäkin.

Jätä kommentti

css.php