Pappilanniemi – pähkinä purtavaksi

Hattulan kunnanhallitus pohtii Pappilanniemen kohtaloa. Viime vuonna valtuusto antoi virkamiesjohdon tehtäväksi selvittää Pappilanniemen kiinteistön myyntiä. Kulisseissa käy keskustelu myynnin puolesta ja vastaan.

Myynnin puolesta puhuu kunnan tiukka taloustilanne. Myymällä kiinteistö vapautettaisiin kassaan rahaa. Se kuitenkin lämmittäisi vain hetken. Rahareikiä on lukuisia ja tuotto olisi pian syöty. Vanhusten hoito vaatii joka tapauksessa investointeja, oli kunnalla Pappilanniemeä tai ei.

Myyntiä vastaan puhuvat kunnan tilatarpeet. Pappilanniemessä ovat kunnan päiväkoti, terveysasema ja vuodeosasto. Tarvitsemme uutta tilaa koulun, päivähoidon ja vanhustenhuollon tarpeisiin. Jäisimme kiinteistöyhtiön vuokralaiseksi ja maksaisimme heille vuokraa. Takaisinvuokraus ei tunnu hyvältä. Ei yhtiö vuokrausta hyvää hyvyyttään tekisi. Kyllä sillä on vakaa business mielessä. Kunta olisi kuitenkin pitkässä juoksussa maksajana.

Eräät valtuutetut kritisoivat aikanaan kiinteistön ostoa. Aivan liian kallis – väitettiin. Tänään samat tahot ovat puoltamassa kiinteistön pitämistä. Niin se maailma muuttuu.

Itse pidin Pappilanniemen ostoa hyvänä sijoituksena. Hinta oli kohtuullinen ja rakennus ikäisekseen erinomaisessa kunnossa. Kiinteistön jalostusmahdollisuudet ovat oivat. Jos kunta ei itse tarvitse tiloja, niistä voidaan tehdä toimistoja, asuintoja, pienille palveluyrityksille toimitiloja jne. Riski kiinteistön jäämisestä kunnan käsiin tyhjillään on minimaalinen.

Myynnin ja koko kiinteistön omistamisen lisäksi on vaihtoehtona myös kiinteistöyhtiö, jossa voisi olla myös muita osakkaita. Siinä kunta omistaisi kiinteistöstä tarvitsemansa osat. Loput kiinteistöyhtiö voisi jalostaa itse eteenpäin. Tällaisesta vaihtoehdosta ei juuri ole keskusteltu. 

Tärkeä pohdinnan paikka on, mitä kiinteistöön sijoitetaan. Kustannuslaskelmat on laadittava tarkasti ja investointikulujen lisäksi otettava huomioon myös käyttökulut päätöksiä tehtäessä. Koulu- ja päiväkotitilaa on ilmeisesti kohtuullisen helposti saneerattavissa kiinteistöön. Liikenne lisääntyy alueella, mutta kiinteistö on kävelymatkan päässä uusista omakotialueista. Kevyen liikenteen väyläkin on varmaan rakennettavissa. Vanhusten palveluasunnot vaativat jo enemmän rahaa. Vanhustenhuollon jakaminen kahteen pisteeseen ei ole toiminnallisesti järkevää.

On siinä pähkinä purtavaksi.

Jätä kommentti

css.php