Vaalikuume – meni jo?

EU vaalit lähestyvät. Galluppien mukaan varmojen äänestäjien määrä on laskenut. Nuorten kiinnostus äänestää on romahtanut. Kansalaiset kokevat vaalit etäisiksi ja ovat jotenkin ymmällä. Ketä äänestää ja miksi?  Mitkä ovat minulle tärkeitä asioita, joita EU ajaa? Miten suomalainen meppi voi niihin vaikuttaa? Vaalikuume, jos sitä olikaan, näyttää hiipuvan.

Vaalijulisteiden ilmaantuminen katukuvaan on varma merkki vaalien läheisyydestä, vaikka mediana ulkomainokset ovat jo ajat sitten menettäneet merkityksensä.  Ne ovat osaltaan luomassa vaalimielialaa. Innostusta äänestämiseen ei kuitenkaan herätä julisterivin tyhjyyttä ammottavat ruudut. Jos Parolan julisteisiin on uskomista, niin EU parlamenttiin ovat pyrkimässä vain demarit, kokoomus, kommunistit, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto. 

EU-vaalit ovat nyt kovin aneemiset. Kyllä ehdokkaillakin on työtä itsensä motivoinnissa, jos vaalitilaisuudessa on vain kourallinen väkeä, ja joukon enemmistö on ehdokkaitten uskollisia talkoolaisia. Tavan mukaan listoilla on runsaasti julkkiksia, jotka ovat politiikassa vielä kokemattomia. Ammattipoliitikoilla on kova työ tehdä itsensä tunnetuksi ja saada sanomansa läpi kansan keskuuteen.  

EU on maamme vaurauden kehittäjänä ollut tärkeä, vaikka turhaa byrokratiaakin on tullut mukana. Mainittakoon vaikka maanviljelijöitten suuri paperisota tukien saamiseksi ja maatalouden raskas valvontajärjestelmä. Runsaasti julkisuutta on saavuttanut myös kurkun käyryysdirektiivi.   

Maailmantaloudessa painospiste on siirtymässä kehittyviin maihin. Eurooppa, USA ja Japani ovat jäämässä Kiinan, Intian ja Brasilian jalkoihin. EU:n tehtävänä on pitää huolta Euroopan kilpailukyvystä. Silloin hyvinvointi Suomi ja sen kansalaiset voivat paremmin. Käydään joukolla äänestämässä ja rakennetaan hyvinvointi Eurooppaa.  

Jätä kommentti

css.php