Maalaispojan kaupunkijuhannus

Perinteisesti olen viettänyt lapsuudesta saakka juhannuksen maalla saman traditionaalisen kaavan mukaan. Miehet ovat muiden kiireiden jälkeen siistineet pihan. Naiset ovat siivonneet kodin keskikesän juhlaa varten. Koivut portaan pielessä ja saunassa tuovat juhlan tunnun. Koivun tuoksu ja uusi vihta täydentävät saunomisnautinnon. Suomen suven juhlan kruunaa siniristilippu salossa.

Illalla kokoonnumme perinteisesti kokon ympärille. Sukulaisia saapuu myös mukaan todistamaan kokkojuhlaa. Ollessani pikkupoika poltimme kokon lehmihaassa. Metsäpalovaroituksia ei silloin annettu, mutta eipä metsäpalojakaan syttynyt – onneksi. Nykyisin kokko poltetaan rannassa, jolloin juhannuksen veneilijät ovat usein pysähtyneet katsomaan aina kiehtovaa elävää tulta. Yleensähän polttaminen on kuitenkin sangen harvoin mahdollista. Sen estävät joko metsäpalovaroitus tai kaatosade.

Tänä vuonna vietin perinteistä poiketen toisenlaisen juhannuksen kaupungissa. Se oli kokemus maalaispojalle. Lähdin lastemme ja lastenlapsemme luokse Ouluun. Kaupunki oli tyhjentynyt ja hiljainen. Juhannuksesta muistuttivat vain yöttömän yön valoisuus, vaivainen koivunvesa hotellin portaanpielessä laitettuna saunakiuluun seisomaan ja yksittäinen lippu salossa.

Oli rentouttavaa viettää juhannusaattoa grilliruokia nautiskellen, kun ei tarvinnut murehtia grillimestarina pihvien kypsyyttä.

Juhannuspäivänä menin pojanpoikani kanssa kylpylään.  Asiakkaita ei ollut paljon, lähinnä nuoria perheitä pienten lasten kanssa. Vanhemmat ihmiset olivat lähteneet mökeille ja nuoriso vietti omia juhannusjuhliaan. Vesi on mielenkiintoinen elementti. Lapset keksivät siinä monenlaista tekemistä. Kolmivuotiasta pojasta oli hauskinta kaataa ämpärillä ja kastelukannulla vettä vaarin päälle. Kyllä aika kului silläkin tavalla rattoisasti.

Kaupunkijuhannus poikkesi erittäin suuresti perinteisestä. Se kuitenkin rentoutti. Työ ja kunnallispolitiikka unohtuivat. Murheet jäivät taka-alalla. Arkeen voi palata uusin voimin.

2 kommenttia artikkeliin “Maalaispojan kaupunkijuhannus”
 1. avatar Elina Hanska sanoo:

  Hei, Kari!

  Välillä on hyvä tehdä asiat kuin asiat aivan eri tavalla kuin yleensä ne on tehnyt. Se on virkistävää itselle, kuten huomasit (pihvi esimerkki) ja samalla näkee uusia asioita ja ymmärtää erilaisia näkökantoja.

  Itse en uskonut millään viihtyväni jääkiekkopelissä, mutta yllättäen huomasin peliin ”joutuessani” nauttivani täysin siemauksin pelin ”tunnelmasta”. Ja kun uskaltaa tehdä normaalista poikkeavaa kerran, voi nähdä jotain sellaista, joka saakin haluamaan nähdä taas jotakin tyystin uutta ja erilaista.

  Kun katsoo eri puolilta asioita, elämää ja sitä juhannustakin, näkee yleensä enemmän ja laajemmin kuin vain yhdestä suunnasta katsoen. Samalla voi saavuttaa jotain, mitä ei olisi koskaan voitnut kuvitellakaan.

  Onnea vaarille, nauti tuosta ajasta lastenlastesi kanssa! Ne kokemukset kantavat pitkälle, lastenlapset muistavat vaarin kanssa leikit ja ne ovat todella tärkeitä!

  Kesäterveisin,
  Elina:=)

 2. avatar Kari Ventola sanoo:

  Hei Elina,
  Olen samaa mieltä kanssasi, että välillä on hyvä tehdä asiat toisin. Valitettavsti me ihmiset tahdomme olla urautuneita ja toimimme aina samalla tavalla.

  Hyvää ja aurikoista kesää!
  Kari

Jätä kommentti

css.php