Valelääkäri

Päivän uutinen on valelääkäri. Nuoren mieshenkilön epäillään työskennelleen valelääkärinä Karjaalla ja Karkkilassa. Hänen epäillään väärentäneen opiskelutodistukset, mikä on harhauttanut päättäjiä.  

Nuori mies ei ole saanut työskennellä itsenäisesti vaan kokeneitten lääkäreitten alaisuudessa. Työjaksot olivat melko pitkiä. Maallikkona ei voi kun hämmästellä, että miehen osaamattomuus ei ole paljastunut aikaisemmin. Eikö vanhemman lääkärin valvonta ole paljastanut henkilön osaamattomuutta? Miten hän on pystynyt määräämään lääkkeitä. Kyllä lääkärin ammatti on mielestäni sen verran vaativa, että ei sitä kuka tahansa pysty kylmiltään hoitamaan. Luulisi henkilön osaamattomuuden tulevan esille jo kahvipöytäkeskustelussa lääketieteellisistä asioista puhuttaessa.  

Varmasti tästäkin tapauksesta opitaan jotain ja järjestelmiä tiukennetaan. Toivottavasti myös lääkäreitä koulutetaan riittävästi, jotta alalla olisi riittävästi päteviä henkilöitä hakemassa avoimiin työtehtäviin. Tällöin ei ole tarvetta haalia opiskelijoita kesken opintojen aukkoja paikkaamaan. Toivottavasti seudun terveyskeskukset ovat niin hyviä ja haluttuja työpaikkoja, että päteviä hakijoita riittää!

12 kommenttia artikkeliin “Valelääkäri”
 1. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Valviran valvontasysteemissä on isoja mustia aukkoja.
  Ei kuulemma uskottu, että ko. henkilö kiinni jäätyään yrittäisi uudelleen.
  Väitetään myös, että tämä tapaus olisi ainutlaatuinen.
  Ei pidä paikkaansa.
  Muistan, miten 70-luvulla jäi X-sairaalassa kiinni minullekin tuttu nuori mies.
  Hän oli pukeutunut jonkun lääkärin takkiin, stetoskooppi kaulaan ja menoksi.
  Sitä en muista, kauanko mies ehti leikkiä lääkäriä.
  Jo kouluaikoina ko. kaveri hämmästytti meitä huikeilla mielikuvitustarinoillaan.
  Tuskin silloista huijausta ilmoiteltiin minnekkään, luultavasti juttu painettiin villasella.
  Kotipaikkakunnalla hra Xn huijaustemppu kulki suusta suuhun jonkin aikaa.
  T. Riitta

 2. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Ilman tarvittavaa oikeutta ja pätevyyttä työhön päässeitä/otettuja terveydenhuollon opiskelijoita tai ammattihenkilöitä on ollut aikojen saatossa useita. Keväällä 2009 rekisterinpito muuttui ja työnantajan tehtävä kelpoisuuden tarkistamisessa helpottui.

  Ohessa kaksi suoraa lainausta Lääkärilehden tämän päivän verkkosivuilta:

  ”Lääketieteen, hammaslääketieteen ja farmasian opiskelijoita on merkitty terveydenhuollon ammattihenkilörekisteriin viime keväästä lähtien. Valvira kirjaa opiskelijan Terhikkiin hänen opintojensa ollessa niin pitkällä, että opiskelija voi tehdä alan töitä.”

  ”Tulevaisuudessa ja jo nyt valelääkäriksi värväytymisen ei siis pitäisi onnistua, jos työnantaja tarkistaa rekisteritiedot.”

  Vuosi sitten toimintansa aloittanut Valvira on koko nimeltään Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto. Terhikki taas on terveydenhuollon ammattihenkilörekisteri. Keväällä 2009 aloitetun käytännön mukaan yliopistot ilmoittavat lääkäreiksi opiskelevat rekisteriin sekä neljän että viiden vuoden opiskelujen tultua suoritetuiksi.

  Työntekijän pätevyyden tarkistaminen on työnantajan vastuulla. Lääkärilehti kirjoittaa myös: ”Terhikin myötä rekrytoija voi tarkistaa työnhakijan tiedot Valvirasta puhelimitse tai sähköpostitse. Kehitteillä on myös tarkistukseen tarkoitettu verkkopalvelu.”

  Järjestelmässä olleet aukot on tukittu. Kun Karkkila otti valelääkärin työhön, ei rekisteri ollut vielä käytössä. Karjaa oli huoleton/huolimaton. Yhdyn Kari Ventolan toivomukseen, että alueellamme ollaan rekrytoinneissa tarkkoina.

 3. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Seppo.
  Hyvä, että järjestelmä alkaa vihdoinkin toimia
  Lääkärilehti/ siteerauksesi i dag.
  Ystäväni soitti äsken,
  kertoi Ahvenanmaan valelääkäristä, joka toimi vuosia duunissa,
  oli tosi suosittu lekuri, vaikka ammattitutkinto puuttui täysin.
  Ettei kertomani esim.
  ainutlaatuinen aikanaan ollutkaan ainut..
  Nämä tapaukset eivät leimaa lääkärikuntaa,
  kuten sanoit,
  työnantajalla on vastuu – rekrytoinnissa.
  T. Riitta

 4. avatar Kari Ventola sanoo:

  Hei kaikki,

  Hyvä, että järjestelmä nyt on aukoton. Vastuu todella on työnantajalla. Ehkä tässä tapauksessa väärennös on ollut niin hyvä, että vilppiä ei ole osattu epäillä.

  Sitä vaan ihmettelen. että ”kolleegat” eivät havainneet tätä osaamattomuutta. Mies työskenteli melko pitkään kandessa eri terveyskeskuksessa. Jotkut asiakkaat olivat kuulema hieman epäilleet ”lääkäriä”.
  t. Kari V.

 5. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Ihmettelin, miten 23v. on jo kandi, eikö sekään herättänyt kilikili-kelloja..
  Kai superlahjakkaita on sitten ihan oikeina lääketieteen kandeinakin noin nuorina.
  Päivän HäSa luin, ettei ns. mustaa listaa ole Valviralla..
  Hämmästelen edelleen Valviran ihmettelyä ko. jutussa, etteivät olisi luulleet, jotta uusii lääkärinä ”leikkimisen.”
  Minun logiikkani taas sanoo, että uusivathan jotkut rattijuopotkin jopa useammankin kerran,
  kun halu ratin pyöritykseen iskee päälle.
  T. Riitta

 6. avatar Jukka Luoma sanoo:

  Riitalle
  Opinnoissa voi hyvin edistyä 23-vuotiaana kandiksi. Itse muinoin aloitin opiskelun 19-, kandi 22- ja valmis 24-v. Siihen ei tarvittu mitään superia vaan ainoastaan normaalia opiskelua ajallaan.

  Tämä kaveri oli osan uraansa reppufirman palkkaama joka herättää kysymyksen vastuusta. Kyllä reppufirman vastuulla on ketä myy töihin. Esim päivystysreppurit vaihtuvat niin nopeasti ja yllättäen ettei ostaja voi mitenkään tarkistaa pätevyyksiä esim kesken viikonlopun.

 7. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Karkkilaan hänet pestasi töihin terveyskeskusyhteenliitymä ts terppari itse.

  Karjaalle terppariin hänet välitti suuri ja tunnettu yksityinen firma nimeltään MEHILÄINEN.

  Siis kunnallinen samoin kuin yksityinen valvonta kusee kintuilleen!

 8. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Jukka ja Erkki!
  Kumpikin teistä puhui kommenteissaan asioista, joihin pitäisi saada jonkinmoinen tolkku.
  Muistan millainen meteli nousi, kun maisteritutkintojen suorittamiseen kohtuuajassa patistettiin ylimmältä taholta.
  Valvonta lepsuilee..
  Arkadianmäki on se paikka, jossa voitaisiin pruuvata lakeja, joilla sanktioineen vaikuttetaan todella tehokkaasti esim. ko. laiminlyönteihin.
  Raha se ratkaisee näissäkin asioissa, kun joutuu tuohta repimään reippaasti.
  Ihmisten omatunto tuntuu jäävän entistä hanakammin narikkaan.
  Bisnesenkeli, joka tuntee pankkimaailman paremmin kuin omat taskunsa, kertoi minulle, että siellä on mm. kavallukset tms sovittu hyvin usein hiljaisin sopimuksin ettei maine mene..
  T. Riitta

 9. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Osaltaan tätä ”omien papereiden parantelua” tekee himoittavaksi tämä nykyinen työnhakusysteemi. Tarkoita tätä CV runoilua joka on aika vapaata. Tuppaa ne oikeat todisteet hukkumaan ja sekaantumaan näihin omiin runoiluihin.

  Tyyli kun niissä on jotta ylikehut ja markkinoit itsesi aivan epärealistisesti joten rehellinen jää kalkkiviivoille, parempanakin valitettavasti!

  Viimeiksi kun tällaisia papereita näin oli muuankin työkokemusmäärä pudonnut 4.5 vuodesta alle kahteen vuoteen kun lautakunta uusintakäsitteli asiaa. Silti asiaa ei edes mitenkään kommentoitu, ikäänkuin se kuuluis kuvaan.

  Tämä henkilö tuli jopa valituksi!

 10. avatar Kari Ventola sanoo:

  Tervehdys Erkki,
  Tämä hakuprosessien muuttuminen hakijoiden markkinointitapahtumiksi on mielenkiintoinen prosessi. Itse ollessani aikanaan rekrytoimassa nuoria henkilöitä pyrin varmistamaan taustat. Näytöt aikaisemmissa tehtävissä olivat tärkeimmät valintatekijät.

  Muistan eräänkin markkinointihenkilön, joka oli hyvä myymään itseään. Kaverilla oli kovan miehen maine. Seurasin hänen urakehitystään. Hän meni aina muutaman vuoden välein uuteen tehtävään. Näytöt vain jäivät vähäisiksi. Ei tämä pintaliito muuten pitkälle kantanut.

  T. Kari

 11. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Valitettavasti mainitsemasi ”näytöt aikaisemmissa tehtävissä” ei kaikille ole mikään peruste, kun politiikka tulee mukaan ihan perustason työntekijää valitessa.

  Samoin kävi tällekin pintaliitäjälle, ”tiimityöskentelyn mestarille”, häipynyt on jo alle kahden vuoden, jäljelle jäi vain syrjityn pahaolo jota ei yritetäkkään mitenkään hoitaa.

 12. avatar Liisa Hallila sanoo:

  Nämä Erkki Strömbergin ’poliittiset valinnat’ ovat kyllä luku sinänsä ja ansaitsisi oikein oman asiallisen keskustelufoorumin.

  Tämä valelääkäri ja Valviran toiminta todella nolo juttu terveyspalvelujärjestelmällemme. En tiedä tästä valelääkäriasiasta enempää kuin olen lukenut lehdistä, mutta tuli vain mieleen, että Karkkilan terveyskeskuksesa on varmaan aika pätevät sairaanhoitajat, jotka aina auliisti neuvovat, opastavat ja korjaavat epävarmojen lääkäreiden tekemisiä. Nyt alan ymmärtää sitä byrokratian hitautta ja raskautta ulkomailla työskennellessäni kun kaikki todistukset tarkastetaan ja arvioidaan moneen kertaan ennenkuin työsopimus voidaan laatia.

Jätä kommentti

css.php