Lama tekee hyvää

Valtio, kunnat, yritykset ja yksityishenkilöt ovat kärsineet eri tavoin talouslamasta. Kuntien talousahdingosta on päristetty runsaasti partaa. Väitän kuitenkin, että lama tekee kunnille hyvää. Tiukka talous pakottaa tarkastelemaan palvelurakenteita. Euro on tässäkin ihmeellinen konsultti.

Otetaanpa esimerkki Hattulasta. Yli kymmenen vuotta sitten siellä laadittiin kouluverkkoselvitys. Se osoitti, että kouluja yhdistämällä vain kuljettamalla koululaiset toiseen kouluun, siis ilman investointeja, voitaisiin  säästää runsaat 250.000 mummon markkaa vuodessa. Lisäksi se olisi tarjonnut mahdollisuuden saada muita säästöjä ja tuloja. Talous ei 1990-luvulla ollut vahva silloisen laman aikaan. Heikkoja, orastavia merkkejä paremmasta tulevaisuudesta oli kuitenkin näkyvissä. Niinpä tehtiin päätös, että kouluverkkoon ei puututa. Eräs johtava luottamushenkilö jopa kielsi puhumasta asiasta.

Poliittinen päätös, toivon mukaan, syntyy kokonaisharkinnan tuloksena eikä tunteella. Siihen pitäisi tietenkin vaikuttaa muutkin tekijät kuin talous. Jos kuitenkin kouluverkkoa olisi tuolloin muutettu, Hattulalla olisi nyt kassa reilusti yli 500.000 euroa. Tämä olettamus tietenkin sillä varauksella, että rahoja ei olisi tuhlattu muualle.

Nyt laman ahdingossa on päädytty kouluverkon rakenteelliseen uudistamiseen. Kolme koulua yhdistetään. Poliittisesti on varmaan helpompaa tehdä kolmen koulun lakkautuspäätös, kun saadaan yksi uusi tilalle. Edellytyksenä on kuitenkin mittava investointi. Siihen toivotaan valtion tukea. Rakentaminen olisi tietenkin oivaa elvytystä. Yhteinen lamavihollinen yhdistää ja silloin poliittista tahtoa löytyy.

Sivistystoimen lisäksi muidenkin sektoreiden toiminnot ja palvelutuotanto joutuvat tarkemman tarkastelun kohteeksi. Tehdäkö itse, ostaa vai ulkoistaa? Teollisuus tekee jatkuvasti ”Make or buy”-analyysiä. Se on nyt tullut kuntasektorillekin.

Hattula on julistautunut itsenäiseksi kunnaksi. Tosin paikallinen media ja monet valtakunnan poliitikot ovat epäilleet kunnan mahdollisuuksia selvitä itsenäisenä. Resepti ei kuitenkaan ole ihmeellinen. Tulojen on oltava menoja suurempia. Edellytyksenä itsenäisenä pysymiseen on kustannustehokas ja laadukas palvelutuotanto. Tulopohjasta on pidettävä huolta. Palvelut rahoitetaan pääosin kunnallisverolla. Väestön kasvu ja muuttovirta pitää säilyttää positiivisena. Tämä sama resepti toimii myös naapurikaupungissamme. Kunnan koko ei yksin ratkaise mahdollisuutta säilyä itsenäisenä.

Kun nyt ryvetään pohjamudassa laman takia, niin pakko on ihmeellinen liikkeellepaneva voima parempaa tulevaisuutta rakennettaessa. Ehkä tämä on yksi kulmakivi itsenäistä kuntaa rakennettaessa. Toivottavasti kunnallispoliitikot tästä jotain oppivat ja muistavat vielä muutaman vuoden päästä.     

Kommentti artikkeliin “Lama tekee hyvää”
  1. avatar ossi a sanoo:

    Olen osaksi samaa mieltä Karin kanssa, edelleen. Edelleen siksi, että olen tästä asiasta mielipiteeni kirjoittanut jo useita kertoja. Aihe näyttää kuitenkin olevan sellainen, että en siitä ilman lääkärin apua taida päästä eroon. Nyt kun ei välttämättä enää tiedä minkälaisen lääkärin arvioitavaksi saattaa joutua, lienee turvallisempaa vain kirjoitella. Vaikka samoista asioista ja useampaan kertaan.
    Tämä taloudellisen tasauksen jakso on tuonut paremmin esille ne suunnattomat puutteet, joita hallinnossamme kaikilla tasoilla ja hallinnon aloilla on. Ylikuumentuneen nousukauden aikana kukaan ei tällaisia asioita suostu kuuntelemaan. Silloin on kiire saada itselle suunnattomasti rahaa, omia vallan monumentteja rakenteille niin paljon kuin mahdollista ja paljon verorahaa kulumaan nopeasti, kun julkisia investointeja olisi pitänyt päin vastoin laittaa jäihin välttämättömiä korjauksia lukuun ottamatta. Tulevia käyttömenojakaan ei paljoa kannattanut miettiä. Virheitä yritetään hukuttaa ottamalla nyt lisää lainaa mm. käyttömenoihin ja kerskakulutuksen jatkamiseen, eli mitään ei ole otettu opiksi. Hulvatonta rahankäyttöä kurjempi huomio on kuitenkin todella ollut se, että lähes joka viikko on paljastunut eri hallinnonaloilta tapahtumia, jotka ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet yksinkertaistenkin perusasioden hallinnossamme olevat täysin retuperällä. Valitettavasti tämä puute ei näytä rajoituttuvan vain jollekin hallinnonalalle tai -tasolle.

Jätä kommentti

css.php