Geenimuuntelua

Kärpäsen Hannu käsitteli blogissaan geenimuuntelua politiikassa. Itse olin jo aiemmin päättänyt käsitellä geenimuuntelua kasvinjalostuksen näkökulmasta. Nyt on hyvä hetki jatkaa geenimuuntelun käsittelyä.  

Perunantutkimuslaitos käynnistää viimeisenä Lammin toimintavuotenaan geenimuunnellun perunan kenttätutkimuksen. Tunnen tiettyä haikeutta Perunantutkimuslaitoksen toiminnan siirtymisestä Etelä-Pohjanmaalle. Nuorena MTK:n erikoiskasviosaston päällikkönä olin käynnistämässä hanketta, jolla Perunantutkimuslaitoksen rahoitus aikanaan järjestettiin.

En ole koskaan ymmärtänyt sitä tunneperäistä keskustelua, jota geenimuunneltujen kasvien ympärillä on käyty. Kaikki kasvinjalostus on nimittäin geenimuuntelua. Kasvinjalostaja pyrkii muuttamaan geeniyhdistelmiä eri keinoin saadakseen siirretyksi tulevaan lajikkeeseen halutut, hyvät ominaisuudet.

Kasvinjalostus lähti aikanaan valintajalostuksesta. Viljellyt maatiaissiemenerät olivat eri ominaisuuksia sisältävien yksilöiden heterogeeninen sekoitus. Samassa erässä oli ominaisuuksiltaan hyviä ja huonoja yksilöitä. Valitsemalla eristä parhaat yksilöt ja lisäämällä niitä, saatiin ensimmäiset yhdenmukaiset lajikkeet.

Seuraavassa vaiheessa näitä lajikkeita ryhdyttiin risteyttämään keskenään, jolla hyviä ominaisuuksia voitaisiin siirtää toisista yksilöistä ja näin parantaa lajikkeen viljelyarvoa yksilöissä. Risteyttämällä aloitettiin lajin ”geenimuuntelu”. Kun vaihtelua haluttiin jatkossa lisää, ryhdyttiin tuottamaan mutaatioita. Niiden kauttahan lajitkin ovat kehittyneet aikojen saatossa. Mutaatiomäärän lisäämiseksi siemeniä säteilytettiin tai käsiteltiin kemiallisilla mutaatioita tuottavilla aineilla. Nämä mutaatiot olivat kuitenkin täysin sattumanvaraisia ja osa yksilöistä jopa elinkelvottomia. Vain erittäin pientä määrää pystyttiin hyödyntämään.

Kun kasvien geenit ja niiden vaikutukset opittiin tuntemaan, pystytään geeniteknologialla istuttamaan haluttu geeni toiseen yksilöön. Tällä tavalla täsmäjalostuksella pystytään vaikuttamaan kasvin tiettyihin ominaisuuksiin, esimerkiksi perunan tärkkelyksen määrään ja laatuun, taudinkestävyyteen yms. Geeniteknologia mahdollistaa kasvien täsmäjalostuksen.

Syntynyt geenimuunneltu kasvi on muutoin samanlainen kuin edeltäjänsä, mutta siirretyn geenin ansiosta  ko. ominaisuudeltaan parempi. Geenimuuntelu ei vaikuta negatiivisesti kasvin käyttöön eläinten tai ihmisten ravintona. Muunneltu geeni ei siirry rehusta eläimeen. Tätä taustaa vasten en ymmärrä kuluttajien ja eräiden poliitikkojen tiukkaa vastustusta GMO-tuotteista.    

Jätä kommentti

css.php