Sekoilua

Hattulan perusturvalautakunta päätti budjetin yhteydessä, että päivähoitopalveluitten ostosopimusten optioita ei Sinitiun ja Kosken pikkuväen kohdalla käytettä. Perusteena oli palvelun kallis hinta. Asiasta nousi kova häly, kun palvelun tuottajat ilmoittivat, etteivät voi muilla tavoin jatkaa toimintaansa.

Päivähoitoon on lapsilla lakisääteinen oikeus ja kunta on luvannut turvata päivähoidon myös Koskella. Asia tuotiin lautakunnan käsittelyyn esityksellä, että kunta vastaa itse päivähoidosta. Nyt lautakunta äänestyksen jälkeen päätti, että optiota käytetäänkin. Mikään asia ei ole muuttunut edellisestä päätöksestä, mutta tuuli puhalsi nyt jostain muualta. Tuuliviiri kääntyi.

Hattulan valtuuston on hyväksynyt perusturvan strategian, jossa todetaan, että palvelut järjestetään laadukkaasti ja taloudellisesti. Lautakunnan enemmistö on ollut hyväksymässä tätä strategiaa. Päätöstä tehtäessä strategiset periaatteet olivat kevyttä kamaa.

Tämä päätös on tulkittava myös siten, että lautakunnan enemmistön mielestä palvelun tuotannon kustannuksilla ei ole mitään väliä. Hattulan kunnalla menee ilmeisesti taloudellisesti niin hyvin! 

Minusta tärkeintä on, että palvelut tuotetaan laadukkaasti ja taloudellisesti. Palvelun tuottajalla ei ole väliä. Tämä päätös merkitsee, että kunta maksaa koti- ja kouluyhdistykselle lähes 60.000 euroa vuodessa ylimääräistä tehottomasti järjestetyistä päivähoitopalveluista. Pidän sitä yhteisten varojemme tuhlauksena. Olisiko kukaan päätöksen tekijöistä valmis maksamaan tällaista ylihintaa (53 %) ostaessaan palveluita omaan yksityistalouteensa? Uskallan vahvasti epäillä. 

Lautakunnan päätös saattaa myös palvelun tuottajat eriarvoiseen asemaan. Sinitiun osalta optiota ei käytetä.

Äänestystulos oli myös mielenkiintoinen. Kokoomus, joka normaalisti kannattaa kilpailuttamista ja ulkoistamista, jäi yksin puoltamaan kunnallista palvelutuotantoa. Miksi demarit, keskusta ja sitoutumattomat olivat nyt ulkoistamassa palveluita?

Tässä on rehellisesti jälkikäteen myönnettävä, että viime päivähoidon kilpailutuksen yhteydessä, kun hinnat nousivat tuntuvasti, olisi eri vaihtoehdot pitänyt tutkia paremmin. Lautakunnassa totesimme silloin kuitenkin, että muita tarjouksia ei tullut, joten ainoat tarjoukset piti hyväksyä. Tästä on syytä oppia vastaisen varalle.

Demokratiaa parempaa päätösjärjestelmää ei ole keksitty. Niinpä kunnallisessa päätöksenteossa enemmistö ratkaisee. Äänestyksen hävinneet voivat lohduttautua, että joskus enemmistökin voi olla väärässä.

4 kommenttia artikkeliin “Sekoilua”
 1. avatar Timo Koskinen sanoo:

  Hyvä Kari!
  Minunkin mielestäni oleellinen palveluiden hankinnan kriteeri on korkea laatu. Nyt Koti- ja kouluyhdistys sitä tarjoaa. Mikäli olisitte valinneet kunnan itse tuottaman palvelun, sillä hintaa kuin esitys oli, laatu olisi jäänyt reilusti toissijaiseksi.
  Itse asiassa edelleenkin olen sitä mieltä, että hinnat kokouksessanne eivät olleet vertailukelpoisia. Oliko perusturvajohtaja huomioinut mm. iltapäiväkerhon kustannuksia esikoululaisille?
  Koko pitäjän kannalta olen iloinen päätöksestänne myös sivistyslautakunnan puheenjohtajana: ratkaisunne tukee aidosti omaa strategiaamme koulukeskushankkeen eteenpäin viemiseksi. Koskelaisena olen iloinen, että meidänkin syrjällä palveluita on.
  Ystävällisin terveisin Koskisen Timppa

 2. avatar Kari Ventola sanoo:

  Morjens Timo,

  Kiva kun kommentoit blogiani. Saan niin vähän palautetta, että olen miettinyt luetaanko blogiani ollenkaan.

  Koti- ja kouluyhdistys tuottaa varmasti hyvälaatuisia palveluita. Uskon kuitenkin myös kuntamme päivähoidon korkeaan laatuun, sitähän olimme yhdessä rakentamassa perusturvan strategiatyössä.

  Me emme olleet lopettamassa päivähoitopalveluita vaan ainoastaan muuttamassa palvelun tuottajaa, joka itse asiassa oli päätetty jo budjetin yhteydessä. Jos perusturva ei onnistu saamaan aikaan säästöjä, joudumme tämän päätöksen johdosta lähestymään valtuustoa lisätalousarviopyynnöllä.

  Koulukeskusasiassa olen kanssasi samaa mieltä, kuten monessa kysymyksessä aikaisemminkin. Toivottavasti koulukeskuksen ratkaisu löytyy nopeasti.

  Terveisin Kari V.

 3. avatar Heikki Pajuoja sanoo:

  Tervehdys Kari

  Taitaa olla hieman ylimitoitettu olettama, että perusturva joutuisi vain tämän päätöksen johdosta lähestymään valtuustoa lisätalousarviopyynnöllä?

  Yhteistyöterveisin
  – Heikki

 4. avatar Kari Ventola sanoo:

  Huomenta Heikki,
  Tiedämme molemmat, että perusturvan budjettiin sisältyy riskejä. Tietyt kohdat on budjetoitu niukasti, kun tarkkaa kustannustasoa ei kukaan tiennyt. Mielestäni budjetin tarkoituksellinen ylittäminen kohdissa, joissa voidaan pysyä budjetin puitteissa, ei ole hyvää hallintoa eikä johtamista.

  Yhteistyöterveisin
  Kari

Jätä kommentti

css.php