Luonnonvoimien armoilla

Islannin tulivuorenpurkauksessa luonto on osoittanut mahtavuutensa. Tuhkapilvi on vaikuttanut ihmisten elämään erityisesti Euroopassa, mutta välilliset vaikutukset ulottuvat koko maapallolle.

Emme tiedä kestääkö purkaus muutaman päivän vain muutaman vuoden. Emme tiedä laajeneeko purkaus myös toiseen uinuvaan kraateriin, jolloin purkaus olisi suurempi. Pitkittyessään purkaus saattaa sekoittaa pahasti koko maapallolla ihmisen suunnitelmia.  

Eräät asiantuntijat väittävät, ettei tuhkapilvellä olisi kuin väliaikainen vaikutus ilmastoon. Kuka tietää? Purkauksessa syntyy hiukkasia, jotka vaikuttavat maapallon säteilyyn. Purkauksessa leviää erilaisia kaasuja, myrkyllisiäkin. Lähialueilla eläimet ovat jo vaarassa.  

Ihminen on luottanut omaan viisauteensa, osaamiseensa ja teknologiaan. Tuntuu siltä, että kehittyneimmät laitteet, lentokoneet, ovat nyt erityisen herkkiä vaurioitumaan. Teknologia on haavoittuvaa. Pieni ja voimaton on ihminen näiden mahtavien luonnonvoimien edessä. Ihminen joutuu nöyrtymään luonnon ylivoiman edessä.
 

Kommentti artikkeliin “Luonnonvoimien armoilla”
  1. avatar Pimu sanoo:

    Vaikutus voi hyvinkin olla väliaikainen, geologisessa aikaskaalassa tarkasteltuna tuhat vuottakin on aika väliaikaista muutamasta vuosikymmenestä puhumattakaan. Ja sitten jotkut vielä uskovat ilman minkään maailman kritiikkiä huuhaaväitteitä, että ihminen mitättömän pienillä CO2 päästöillään voisi muka vaikuttaa maapallon ilmastoon jotenkin merkittävästi. Kyllä luonto tekee mitä haluaa ja elämänmuodot, ihminen mukaan lukien, yrittävät parhaansa mukaan keikkua menossa mukana.

Jätä kommentti

css.php