Hattulaan oma risupaketti

Hallitus vääntää kättä tulevista energiaratkaisuista. Hiilidioksidipäästöjä halutaan pienentää, mutta kasvavan energiatarpeen tyydyttämisessä ajatukset menevät hallituspuolueilla ristiin. Oman vaikeusasteensa yhtälöön tuo poistuva hiili- ja ydinvoimalakapasiteetti, joka sekin pitäisi korvata.

Kokoomus haluaa kolme ydinvoimalaa varmistaakseen teollisuuden tarpeen ja halvan sähkön kansalaisille. Vihreille ei sovi perinteisten energiamuotojen tuotannon lisäys. Vesivoimaa eikä ydinvoimaa ei saa rakentaa. Kansalaisten ja teollisuuden pitäisi vain säästää ja pienentää energian kulutustaan. Keskusta hakee kompromissia tarjoamalla yhtä ydinvoimalaa ja bioenergiatuotantoa, ”risupakettia”.

Kuntien olisi myös osallistuttava ilmastotalkoisiin ja pienenettävä hiilidioksidipäästöjä. Paikallisella tasolla bioenergia on tässä suhteessa hyvä energiamuoto. Tätä tukee lisäksi erinomaisesti se, että Hämeessä metsänkasvu on maamme parhainta. Rehevää maaperää on jopa vaikea metsittää. Roskapuut tahtovat kasvaa jopa paremmin kuin arvopuut.

Pellon reunoissa ja rannoilla on paljon hyödyntämätöntä energiapuuta. Oma mahdollisuutensa on taimikonhoidossa ja ensiharvennuksessa. Energiapuun korjuu saattaa pelastaa arvokkaan taimikon, jos sen hoito on viivästynyt. Korjuutekniikan kehittyessä energiapuu saadaan paremmin ja taloudellisemmin talteen.

Bioenergia tarjoaa myös paikallisille yrittäjille uusia työmahdollisuuksia. Tästä on lukuisia onnistuneita esimerkkejä mm. Päijät-Hämeessä. Yrittäjät ovat ottaneet vastuulleen kunnan kiinteistön lämmöntuotannon. Joissakin tapauksissa he ovat vastanneet myös lämpölaitosinvestoinnista.

Hattulan kunta omisti aikanaan puolet maakaasun jakeluyhtiöstä, Hattulan lämmöstä. Osakkuus jakeluyhtiössä oli aikanaan perusteltu, erinomainen ratkaisu. Kunta oli silloin ainakin henkisesti sidottu maakaasuun, jonka kilpailukyky on nyt kuitenkin heikentynyt. Siksi oli hyvä, että kunta luopui osuudestaan yhtiössä. Kenttä on nyt vapaa uusille energiaratkaisuille. 

Hattulassa sopivia lämpölaitoskohteita löytyy runsaasti, kouluja, päiväkoteja, vanhustenpalvelutaloja, Pappilanniemen kiinteistö yms.. Bioenergian käyttöönotolla on paljon myönteisiä vaikutuksia. Kunta säästää energiakuluissa. Kun yrittäjät saavat töitä ja metsät kasvavat paremmin, kunta saa myös lisää verotuloja. Kaiken lisäksi hiilidioksidipäästöt pienenevät. 

Hattula tarvitsee oman risupaketin.

4 kommenttia artikkeliin “Hattulaan oma risupaketti”
 1. avatar Pimu sanoo:

  Mitä helkkarin kompromissia Kepu muka hakee? Aivan naurettavasta koplauksesta ja suoranaisesta kiristyksestähän Kepun risupaketeissa on kyse, eli teollisuus saa rakentaa ydinvoimalansa jos ja kun samalla maajusseille ja metsänomistajille rakennetaan taas yksi tukiautomaatti lisää.

 2. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Terve Kari ja Pimu!
  Hattula voi saada hakkeella toimivan sähköä ja lämpöä tuottavan laitoksen aikaisemmin kuin seuraava ydinvoimala on tuotannossa. Kun siihen saisi vielä lisättyä yhdyskuntajätteiden polttoluvan, hattulalaiset tarkenisivat talvisin halvalla.
  Koko homman juju on siinä, että osaamme rakentaa itse kattilamme, korjata puumme, ja polttaa ne oikein. Energiaketjun kaikki osat tukevat kansantaloutta. TVO:n ydinvoimahanke on ostettu ranskalaisilta, jotka käyttävät puolalaista työvoimaa. Ainoastaan ydinjäte jää rikastuttamaan kansantalouttamme.
  Ei energiantuonnista kannata kokonaan päästä irti. Sähköä ei voi varastoida, ja venäläisten pitää aika ajoin hoitaa ylijäämäsähkönsä johonkin ilmansuuntaan. Suomalaisten kauppamiesten asia on pohtia, mitä tästä ylijäämäsähköstä kannattaa maksaa. Samoin haketta tulee laivalasteittain Venäjältä. Heidän puutullinsa koskevat vain pyöreää puuta, ja hake on heidän mielestään jaloste. Osa siitä ilmeisesti tulevaisuudessa ohjautuu Helsingin Energialle.
  Ei sähkön hinta silti halpene: Keski-Euroopassa sähkö on kalliimpaa kuin täällä, ja sinnehän sitä sitten myydään.
  Tämä oli iso poliittinen päätös, ja se vaikuttaa vuosikymmeniä.
  Seurataan luontoa t. Hessu K.

 3. avatar Timo Ojanen sanoo:

  Terve!
  Lyhyt kommenntti asiaan.
  On mielenkiintoista yleensä kuunnella keskustelua metsäenergiasta, outo asia keskustelussa on se, että tietääkö oikeasti päättäjät mikälaatuisella hakkeella nykyiset lämpövoimalat oikeasti toimivat täydellä teholla.
  Se kuuluisa risuhake ei oikeasti toimi nykyisissä lämpövoimaloissa kunnolla, on kyse sitten pienestä tai suuresta voimalasta.
  Niiden toimintavarmuus perustuu pöllipuusta tehtyyn kunnon hakkeeseen.
  Risuhake tietää paljon kuluja nykyisiin lämpövoimaloihin, palaahan ne toki pesässä niin kuin muutkin, mutta siirto kuljettimilla pesään asti onkin välillä ongelmallista ja tuottaa varsin paljon ylimääräisiä kuluja.

  Terveisin Timo

 4. avatar Pimu sanoo:

  Tuossa on nyt pieni hauska ristiriita aiempaan verrattuna. Vuosikausia suomalaisille on toitotettu, että Suomen menestystekijät ovat korkeasti koulutetussa työvoimassa ja korkean teknologian osaamisessa ja nyt sitten suomalaisille luvataan uusia työpaikkoja risujen ja käpyjen keräilystä ja polttamisesta. Itse en usko, että suomalaisnuorten urahaaveissa risujen keräily on ihan siellä suosikkilistan kärjessä ja jos ainoat uudet työtilaisuudet muutaman vuoden päästä löytyy siltä saralta, niin osaavimmat osaavat kyllä lähteä ulkomaille mielekkäämmän tekemisen perässä.

Jätä kommentti

css.php