Sähkön mielikuvamarkkinointia

Sähkön markkinointi, jos mikä on mielikuvan myyntiä. Elektronit kun juoksevat johtimissa samalla tavalla on sähkö sitten tuotettu millä tavalla tahansa. 

Toimittajan tuotelistalla löytyy tuuli-, ydin-, vesi-, yleis-, aika-, vuodenaika-, pörssi- jne sähköä. Ympäristöystävällisyytensä varmistamiseksi sähköyhtiö saattaa maksaa pienen siivun jollekin yhteistyökumppanille. Kuluttaja ostaa ympäristöystävällisellä sähköllä itselleen hyvän mielen ja sähkön toimittaja kirkastaa imagoaan luontoystävällisenä.

Hintavertailu osoitti, että tuulisähkö oli kalleinta. Yleis-, vesi- ja ydinsähkön hinnoissa ei juuri ollut eroja.

Valvookohan kukaan sähköyhtiöiden luontoystävällisten tuotteiden ostoja ja myyntejä? Onkohan tuulisähköä ostettu yhtä paljon, kun sitä on myyty? Entä vesi- tai ydinsähkö? Olisi hyvä, jos sähköyhtiöt julkistaisivat näitä taseitaan.

Reipas korotus

Aikanaan kuluttajia houkuteltiin aikasähkön (päivä- ja yösähkö) käyttäjiksi, jotta sähkön kulutushuippuja ja linjojen kuormitusta voitaisiin tasata. Minäkin lähdin tähän mukaan, kun hintaetu oli tuntuva.

Kuulun kuluttajiin, jotka ovat kilpailuttaneet sähköntoimittajia. Viime kilpailutuksessa sähköntoimittaja vaihtui. Olen ollut tähän saakka tyytyväinen myyjään, jonka kanssa tein toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen. Nyt sain kirjeen hinnan korotuksista.

Korotuksillehan toimittaja aina löytää perustelut. Hieman ne kuitenkin ihmetyttävät. Pörssisähkön hinta on kuulema noussut 88 %! Mitä se vaikuttaa minun sähkönostooni? Pörssistä ostetaan ja myydään marginaalieriä. Ovatko vesisähkön tuottajat nostaneet hintaa? Talvi oli runsasluminen, joten vettä pitäisi kyllä riittää!

Korotuksen toteutus tapa myös hämmästyttää. Aikasähkön hinta nousee 0,9 snt/kWh eli 19 %, kun yleissähkön käyttäjän hinta nousee vain 0,21 snt/kWh eli 4 %! Aikasähkön korotus on yli nelinkertainen! Kuukausimaksut säilyvät ennallaan, mutta meille aikasähkön käyttäjille sekin on hieman korkeampi. Varmaan toimittaja on todennut, että tässä on rahastuksen paikka. Jos kilpailu toimisi kunnolla sähkömarkkinoilla, ei näin suuria korotuksia tapahtuisi.

Onneksi siirtohinnat ovat vielä yösähkölle edullisemmat. Saapa nähdä koska niitäkin korotetaan lähemmäksi yleissähkön siirtohintaa.

Yösähkön käytön lisäämiseen, ja siten keskihinnan alentamiseen, minulla ei ole mahdollisuuksia. En halua yöllä saunoa, pestä pyykkiä tai laittaa ruokaa – joulukinkun paistamista lukuun ottamatta. Nykyisillä korotuksilla ja käyttösuhteilla aikasähkön ostaminen on epäedullista. Pitää siirtyä varmaan yleissähkön käyttäjäksi. Sitä varmaan sähkön toimittaja halusikin.

Jätä kommentti

css.php