Hyvä harrastus

Jotkut luonnonystävät kokevat metsästyksen viattomien eläinten tappamisena. Metsästysharrastus on kuitenkin paljon muutakin. Metsästäjät itse korostavat, että saalis ei ole tärkeä vaan luonnossa liikkuminen ja siitä nauttiminen.  

Itse en harrasta metsästystä, vaan tarkkailen luontoa kameran ja kiikarin linssien kautta. Ihaillen totesin eilen, miten runsaasti erämiehet ovat tehneet talkootyötä hyvän harrastuksensa parissa. Luontoa on vaalittu ruokkimalla riistaeläimiä ja verottamalla pienpetoja. Pienpetojen vähentämisestä hyötyvät riistalintujen lisäksi myös muut lintulajit. Esimerkiksi saaristossa villiminkit ovat hävittäneet lintuluotojen pesät. Minkkien metsästyksen jälkeen kannat ovat elpyneet.

Riistaeläinkantojen suuruutta selvitellään riistalaskennoilla. Hirvieläimiä metsästämällä pidetään kantaa kurissa. Tällä tavalla vähennetään kolareita ja henkilövahinkoja. Samalla pienennetään myös eläinten metsille aiheuttamia vahinkoja, joissa taloudelliset menetykset voivat olla mittavia.

Metsästys luo myös vahvan sosiaalisen verkoston. Kuulakkaana aamuna on hienoa kulkea metsässä ja erätulilla juttu luistaa. Samalla rakennetaan ihmissuhteita. Ne auttavat myös arkisten asioitten hoidossa. Tunnettujahan ovat metsäyritysten hirvijahdit. Aikanaan Suomen valtion suhteita hoidettiin valtiojohdon metsästysretkillä. 

Metsästys on myös kansainvälinen harrastus. Suomeen saapuu saksalaisia osallistumaan hirvijahtiin. Suomalaiset käyvät Virossa villisikajahdissa.  

Hattulan Erämiehet viettivät 50-vuotsisjuhlaansa hienossa tapahtumassa Riista-Pirtillään. Talkootyöllä on kunnostettu maja ja rakennettu lainsäädännön edellyttämät tilat lihankäsittelyyn. Onnittelut vielä vireälle seuralle.

Jätä kommentti

css.php