Yksilön vastuu

Lääkärit haluaisivat lisätä ylipainoisten laihdutusleikkauksia STT:n uutisen mukaan. Suomessa tehdään artikkelin mukaan tänä vuonna jo noin 900 laihdutusleikkausta, kun neljä vuotta sitten niitä tehtiin alle sata. Määrän arvioidaan lisääntyvän pariintuhanteen kolmen seuraavan vuoden aikana. Lääkärit perustelevat leikkauksen tekemistä henkilöille, joilla työelämää on jäljellä ja laihduttaminen muuten ei ole onnistunut.

Yhteiskunnassamme on yleisesti hyväksyttynä periaatteena pitää huolta kansalaisten hyvinvoinnista. Tässä suhteessa olemme tasa-arvoisia. ”Elämäntapasairaudet” ovat kuitenkin ryhmä, joiden kohdalla nousee pohdintaan yksilön oma vastuu hyvinvoinnistaan ja terveydestään. Ylipaino on useimmiten itse hankittu ongelma, joka johtuu virheellisistä elintavoista. Kun energian saanti on suurempi kuin kulutus, niin ihminen lihoo. Liikaa makeita, maistuvia ja rasvaisia ruokia tai olutta sekä liian vähän liikuntaa.  

Saako kansalainen elää vapaasti mielitekojensa mukaan ja muu yhteiskunta maksaa kalliit hoitokulut? Sairaalamme ovat ylityöllistettyjä ja hoitojonoista annetaan huomautuksia tai asetetaan uhkasakkoja. Onko oikein, että lihavuusleikkaukset vievät kapasiteettia muiden sairauksien hoidoilta?

Potilaan kannalta näin tietenkin on oikein, jos laihtuminen saadaan aikaiseksi ja vältetään muita lihavuuden haittavaikutuksia. Yhteiskunnan kannalta olisi kuitenkin paljon edullisempaa ja potilaan kannalta mukavampaa, jos hän riittävän aikaisin muuttaisi elämäntapojaan. Ruokailutottumusten muuttaminen ei vaadi paljoa, vain tietämystä ja tahdon lujuutta. Liikunnan lisääminen saattaa tuottaa joillekin ongelmia. Laihtuminen kuitenkin tapahtuu, kun ruuassa energian saanti on pienempi kuin kulutus. Laihdutusleikkaukseen jälkeen henkilö ei koskaan enää voi syödä normaalisti. Silloin hänen on viimeistään pakko muuttaa elämäntapojaan.

Laihdutusleikkaukset on ylipainoisten marginaaliryhmän kallista hoitamista. Lihavuus aiheuttaa jo paljon aikaisemmin ongelmia, kohonnutta verenpainetta, diabetesta, nivelrikkoja yms.. Alkuvaiheessa elintapojen muutos korjaa tilanteen. Ei tarvita kalliita verenpainelääkkeitä ja hoitoja, jos syödään oikein ja liikutaan. Olemmeko panostaneet näiden kansantautien ennaltaehkäisyyn riittävästi ja oikein? Osaammeko ohjata kansalaisia liikkumaan ja syömään oikein?

Nuoriso liikkuu nykyisin runsaasti – mopoilla! Hampurilaisia ja välipaloja syödään ravinnontarpeen lisäksi myös seurassa mukavuuden halusta. Ei ihme, että osa nuoristamme on ylipainoisia. Puolustusvoimat kantaa huolta varusmiesten ylipainosta ja huonosta fyysisestä kunnosta. Pitäisikö terveyskasvatusta ja liikuntaa opettaa kouluissamme enemmän ja mahdollisesti toisella tavalla? Koulussa voidaan luoda pohjaa oikeille elämäntavoille, jos kotona ei tätä mallia ole saatu.         

Jätä kommentti

css.php