Pimeää puhaa

Vuoden pimein aika on käsillä. Lunta ei ole vielä maassa, jolloin maisema on pimeä. Musta maa imee valon. Auton valot eivät näytä juuri mihinkään. Pilvisyys ja sade tekevät näkyvyyden vieläkin heikommaksi.

Pyöräily on sinänsä hyvä liikkumismuoto terveyden kannalta ja ilmastonmuutoksen torjunnassa. Jotkut pyöräilijät ajelevat katuvaloalueella pimeällä pyörällä. He arvelevat, että näkevä ajaa siellä. Pyöräilijät kyllä näkevät muut tiellä kulkija, mutta autoilijat eivät näe heitä. Nämä pyöräilijät eivät ole tiedostaneet sitä, että oman turvallisuutensa kannalta heidätkin tulisi havaita liikenteessä.

Pyörien nopeudet ovat nykyisin niin suuret, että lähestyminen on havaittava ajoissa. Useamman kerran olen yllättäen todennut kääntyessäni, että jostain pimeydestä suhahtaa eteeni kovaa vauhtia pyöräilijä, jota minun tulisi väistää. Kuinka voin väistää pyöräilijää, jota en ole nähnyt?

Ymmärrän, että vanhanaikaista dynamoa ja valoa ei haluta käyttää nykyaikaisissa pyörissä. Laittakaa edes jotku paristoilla toimiva valo. Nykyiset valojärjestelmät ovat tehokkaita, eivätkä syö paljoa paristoja.

Oman turvallisuutenne kannalta käyttäkää pyöräilijä valoa pyörässänne! Käyttäkää myös heijastimia, jotta teidät havaitaan. Ne ovat halpoja henkivakuutuksia. 

Jätä kommentti

css.php