Poliitikkojen tekemiset tarkkailussa

Viime vuosi on koetellut kovaa poliittista uskottavuutta. Media on haukan lailla iskenyt  kiinni poliitikkojen tekemisiin. Oman edun tavoittelu ja poliittiset kytkennät ovat olleet median suurennuslasin alla. Moni valtakunnan poliitikko on siinä leikissa ryvettynyt. Nolointa on ollut, kun riippuvuuskytkentöjä on tullut ilmi ja poliitikko yrittänyt selittelemällä kiemurrella irti median otteesta kuin mato ongenkoukusta.

Vaalirahakohu on syönyt myös puolueiden luottamusta. Prosessin myönteinen puoli on avoimuuden lisääntyminen. Pienemmätkin tukisummat on jatkossa ilmoitettava. Talla on merkittävä vaikutus myös tuleviin eduskuntavaaleihin. Rahoituksen uskotaan olevan entistä tiukemmassa.

Puolueitten ja ehdokkaitten on löydettävä uusia tapoja lähestyä äänestäjiä, kun rahaa on vähemmän käytettävissä mediamainontaan. Jalkatyötä on tehtävä enemmän. Sosiaalisen median uskotaan olevan merkittävässä roolissa seuraavissa vaaleissa. Nuoret ehdokkaat osaavat käyttää sitä taitavasti hyväkseen. Se tarjoaa heille nyt hyvän mahdollisuuden läpimurtoon.

Kunnallispoliitikotkin tarkkailussa

Luottamushenkilöitten kytkennät ovat herättäneet mm. Hameenlinnassa vilkasta keskustelua. Nykyisin luottamushenkilöt jääväävät itsensä päätöksenteossa melko usein, mutta jääviyssäännökset tulee pitää mielessä myös asioitten valmisteluvaiheessa. Valmistelijoita tai muita päättäjiä ei pidä mennä opastamaan kulisseissa.

Valitettavasti historiasta löytyy esimerkkejä, että kunnallisella tasolla on tapahtunut poliittista kahmintaa ja hyödyntavoittelua. Esimerkiksi rakentamis- ja kaavoitusasioissa on saatettu tavoitella omaa etua, edistetty osakkuusyritysten tai businesstuttavien liiketoimintaa. Tasavallassa yhteisten asioitten hoitamisen pitää kuitenkin olla tasapuolisesti kaikkien kuntalaisten asioitten hoitamista eikä omakohtaista eduntavoittelua.

Valtakunnallisella keskustelulla on heijastukset myös kunnallispolitiikkaan. Paikallispoliitikkojenkin on nyt myös oltava nuhteettomia ja hyvämaineisia. Heidän menneisyydessä ei saa olla tahroja. Ehdokkaitten oman moraalin tulisi olla niin korkealla, että he itse kieltäytyvät ottamasta vastaan luottamustehtävää, jos oma menneisyys ei ole puhdas.

Kassakaappisopimukset ei nykypäivää

Kunnallispolitiikankin on oltava avointa. Kassakaappisopimukset ovat jäänne menneiltä vuosikymmenilta. Se viestii sisäisestä poliittisesta kahminnasta ja oman edun tavoittelusta. Tämä sopii huonosti nykypäivän avoimuuteen, jota äänestäjät edellyttävät. Tällainen toiminta ei taatusti paranna Hattulan Kokoomuksen julkisuuskuvaa.

Hattula on niin suurien haasteiden edessä, että päättäjien pitää antaa vastuuta niille luottamushenkilöille, jotka ovat osoittautuneet aktiivisiksi, osaaviksi ja päteviksi. Kunnanhallituksen jäsenten vaihtaminen vain sen vuoksi, että vallanhalu saadaan tyydytettyä on huonoa politiikkaa.

Uusi hallitus joutuu ajamaan itsensä sisään ja siihen menee aikaa. Nykyisen hallituksen hyvin aloittama ja ehdottoman tarpeellinen työ Hattulan talouden tervehdyttämiseksi keskeytyy. Jos kokoomuksen valtuustoryhmä nyt toimisi järkevästi ja kuntalaisten edun mukaisesti, se antaisi nykyisten kunnanhallituksen jäsenten tai ainakin heidän enemmistön jatkaa tehtävässään.

Ps. Olen vastustanut sopimusta alusta alkaen. Olen sanouttunut siitä irti, enkä ole sitä allekirjoittanut.

Jätä kommentti

css.php