Kansan protestista uusi voimatekijä?

Tuloksiltaan yllättävät eduskuntavaalit näkyvät myös Hattulan vaalituloksessa. Perussuomalaisilla ei ole ollut valtuustossa edustajaa, mutta yhdellä heitolla puolue nosti äänimääränsä kahdeksankertaiseksi viime kunnallisvaaleista. Samalla se nousi kolmanneksi suurimmaksi ryhmittymäksi Hattulassa.

Perussuomalaisten 20,2 %:n ääniosuus antaa myös kunnallispolitiikassa miettimisen aihetta. Runsaan vuoden päästä ovat kunnallisvaalit. Nouseeko Hattulan valtuustoon uusi poliittinen voimaryhmittymä? Perussuomalaisten menestys on nyt ollut lähes yksinomaan Timo Soinin karisman ja uskomattoman retoriikan varassa. Jos puolue saa kasvavan puoluetuen avulla kenttäorganisaationsa vahvistettua ja löytää karismaattisia ehdokkaita, myös kunnallisvaaleissa on odotettavissa menestystä. 

Hattulassa sitoutumattomat ovat olleet nyt kahtena kautena valtuustossa. He ovat toimineet vapaasti henkilöinä eikä ryhmänä. Se on tuonut tiettyä arvaamattomuutta valtuuston päätöksiin. Jos valtuustoon nousee myös perussuomalaisten edustajia, valtuuston työskentelyyn tulee ryhmien lukumäärän kasvaessa uutta väriä ja vaikeusastetta. Siinäpä on vanhoille puolueille haastetta.

Eduskuntavaalien kiinnostavuus näkyi äänestysprosentissa, joka nousi merkittävästi. Kunnallisvaaleissa on ehdokkailla erittäin suuri merkitys vaalituloksen. Kunnallis- ja eduskuntavaaleja ei siten voi suoraan verrata toisiinsa. Jotain tulokset kuitenkin kertovat politiikan suunnasta. Hattulassa vertailua vielä vaikeuttaa sitoutumattomien ryhmä, joka viime vaaleissa sai äänensä ilmeisesti lähinnä porvarillisilta äänestäjiltä.

Eduskuntavaaleissa keskustan alamäki viime kunnallisvaaleista jatkui edelleen. Kunnallisvaalien voittaja, kokoomus, joutui tyytymään pienempään äänimäärään, vaikka kasvattikin äänisaalistaan edellisistä eduskuntavaaleista. SDP on ollut eduskuntavaaleissa Hattulassa kärkipaikalla. Se säilytti paikkansa, mutta ero kokoomukseen kuitenkin kaventui. Kaikki suuret puolueet kuitenkin menettivät suhteellista ääniosuuttaan perussuomalaisille. 

Tyytymättömyys harjoitettuun politiikkaan ilmeni myös Vasemmistoliiton, Vihreitten ja Kristillisdemokraattien äänimäärän kasvuna kunnallisvaaleihin verrattuna.

Kommentti artikkeliin “Kansan protestista uusi voimatekijä?”
  1. avatar Seppo Rehunen sanoo:

    Karille ja muille hattulalaisille lämpimät onnittelut siitä, että kunnan oma asukas Arto Viljanen nousi paikalliseksi ääniharavaksi lähes täydestä tuntemattomuudesta.

    Läheltä seuranneena näin, että te hattulalaiset aktiivit teitte yli puoluerajojen hienon työn oman ehdokkaanne eteen. Kuten Arto itsekin.

Jätä kommentti

css.php