Sokeat, muistamattomat mopoilijat

Tämä on sitä aikaa vuodesta, kun mopot on kaivettu talvisäilöstä. Niillä on kiva päristellä pitkin maita ja mantuja.

Talouskeskuksemme läpi kulkee yleinen tie, joka päättyy vakituisen asutuksen loppuessa. Tie jatkuu tilustienämme. Siitä pääsee mukavasti ajelemaan metsien ja peltojen läpi yleiselle tielle. Lukuisat ovat ne mopoilijat, jotka olen pysäyttänyt ja puhutellut. Joukkoon sopii kaahailijoita, jotka vääntävät kaasun pohjaan pysähtymiskäskystä ja nopeusrajoituksista välittämättä. Nämä kaahailijat eivät välitä mitään muiden tiellä liikkujien, jalankulkijoiden, pyöräilijöiden, koiran ulkoiluttajien ja ratsastajien turvallisuudesta. Nämä motoristit saavat myös minun verenpaineeni nousemaan. 

Maastoliikenne kieltää yksiselitteisesti ajamisen toisen maalla ilman lupaa. Ilmeisesti nämä nuoret eivät omasta mielestään syyllisty lain rikkomiseen. Luvan on myöntänyt kaveri Parolasta ja kehottanut ajelemaan ko. reittiä.

Olen huolissani mopoilijoiden näkökyvystä ja muistista. Kukaan ei ole nähnyt ajoa kieltävää liikennemerkkiä. Kuinka he yleensä pystyvät ajelemaan, jos näkö- ja havaintokyky on näin heikko?

Toinen outo ilmiö on muistamattomuus. Kuinka he löytävät kotiinsa, kun eivät muista kotiosoitettaan? Ajellevatko mopoilijat kotiin vain maamerkkien mukaan? Jos muisti sitten keskustelun aikana palautuu, niin postinumero ainakin muistetaan väärin. Kettumäki kun löytyy Hämeenlinnasta ja Hattulasta. Henkilöpaperita ei heillä luonnollisestikaan ole.

Nuorten pyöristä osa on rekisteröimättömiä. ”Kun crossipyörää ei tarvitse rekisteröidä!” Näinhän se on, mutta silloin pyörällä ei myöskään saa ajaa yleisellä tiellä. Ehkä se houkuttelee ajamaan pitkin peltoteitä. Jos yleisellä tiellä sattuu vahinko vakuuttamattomalla ajoneuvolla, silloin mennään isän ja äidin kukkarolle.

Tilustiellä kaahailijat ovat pilanneet silmissäni kaikkien mopoilijoiden maineen. Toivoisin, että isät ja äidit ostaessaan lapsilleen mopon tai crossipyörän painottaisivat lakien ja liikennesääntöjen noudattamista sekä muiden huomioonottamista. Pelto- ja metsäteillä on muitakin liikkujia kuin crossarit. Muutama häirikkö pilaa kaikkien crossarien maineen.

Jätä kommentti

css.php