Kiintiönaisia ja -miehiä

Ministeri Jutta Urpilainen on väläyttänyt naiskiintiöitten asettamista pörssiyhtiöitten hallituksiin. Tällainen poliittinen linjaus sopii tietenkin hyvin ensimmäiselle naisvaltiovarainministerille. Keskuskauppakamari on jo ehtinyt torjumaan ehdotuksen.

Politiikassa sukupuolikiintiöt ovat olleet jo pitkään käytössä. Usein väitetään, että naiset ajattelevat päätöksenteossa enemmän tunteella ja miehet faktoilla. Ehkä näin on. Kiintiöiden olisi siten pitänyt vaikuttaa päätöksiin eri näkökulmia esiin tuoden.

Jos lautakuntapaikka on saatu kiintiön kautta ja jäsenen kiinnostuskin on hallinnonalaan vähäinen, vaikuttaminen jää helposti heikoksi. Jäsen juo kokouskahvit ja kuuntelee lautakunnan muiden jäsenten kannanottoja. Mielestäni ”äänettömiä yhtiömiehiä” on nyt päättävissä elimissä liikaa.

Paljon mieluummin haluaisin lautakunnissa olevan aktiivisia, asioihin paneutuvia ja päätöksentekoon vaikuttavia jäseniä sukupuolesta riippumatta. Puheenvuorojen käyttäminen ja omien, uusien ajatusten tuominen keskusteluun parantaa päätöksien laatua. Se on mielestäni kuntalaistenkin kannalta paljon tärkeämpää kuin päättäjän sukupuoli.  

En jaksa uskoa, että kiintiöt olisivat parantaneet päätöksentekoa. Olen jäänyt miettimään koko järjestelmän mielekkyyttä. Kiintiöt ovat kuitenkin tosiasia, jonka kanssa on elettävä. Näin senkin vuoksi, että olen perusturvalautakunnan ”kiintiömiehiä”.

Jos poliitikot ajavat pörssiyhtiöiden hallituksiin sukupuolikiintiöt, mennään helposti ojasta allikkoon. Yhtiöt toimivat kansainvälisesti kovasti kilpailluilla aloilla. Niiden on pärjättävä kilpailussa tuottaakseen hyvinvointia ja vaurautta kansakunnalle.

Menestyäkseen niiden hallituksesta tulee löytyä sopivasti eri alojen huippuosaamista. Siinä ei sukupuolella ole merkitystä. Naiset voivat yhtä hyvin kuin miehet nousta hallitustehtäviin, kun heidän osaamisensa ja pätevyytensä riittää kilpailussa hallituspaikoista.     

2 kommenttia artikkeliin “Kiintiönaisia ja -miehiä”
 1. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Kari!
  Olen samaa mieltä, ei sukupuolikiintiöitä.
  Myös nämä poliitikkojen hautuumaa-virat pitäisi kiireesti poistaa, Kela, RAY jne.
  Aitoon hakuun, jotta ko. instanssit saavat oikeaa johtamista.
  T. Riitta

 2. avatar Kari Ventola sanoo:

  Moro Riitta,

  Olen kanssasi samaa mieltä hautuumaa-viroista.
  T. Kari

Jätä kommentti

css.php