Karmea joululahja

Eräässä pohjoissuomalaisessa kaupungissa nuoriso oli kokoontunut hengailemaan erään liikkeen pihamaalle ennen joulua. Nuorten välille syntyi jotain sanaharkkaa, jolloin yksi nuorista puukotti toista selkään. Seuraukset olivat karmeat. Puukotettu, 16-vuotias poika ei koskaan enää kävele omin jaloin.

Epäilty puukottaja, jota ei syylliseksi leimata ennekuin tuomio on annettu, oli maahanmuuttaja. Kun tällaista järkyttävää tapahtuu, voidaan kysyä onko maahanmuuttajien kotoutuksessa onnistuttu? Onko heille kerrottu selvästi yhteiskuntamme normit ja säännöt?

Olemmeko me suomalaiset myös liian suvaitsemattomia? Ärsytämmekö käytöksellämme tai sanoillamme maahanmuuttajia ja provosoimme tällaisia tekoja? Onko meillä peiliinkatsomisen paikka?

Vanhemmat ovat jälkeenpäin kyselleet, miksi nuoret kulkevat teräaseen kanssa julkisella paikalla. Vastauksena on ollut, että varsin monella kaverilla on puukko mukana. Se on nuorten keskuudessa kuulema yleinen tapa. 

Suurten ikäluokkien edustajana ihmettelen tätä. Ei meillä ole ollut tarvetta kantaa teräasetta mukanamme kuin työtehtävissä, jos ne ovat sitä vaatineet.  Kasvattajilla riittää edelleen työsarkaa.  

Jätä kommentti

css.php