Presidenttiä tekemään

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna. Jokaisella äänioikeutetulla kansalaisella on nyt oikeus vaikuttaa siihen, kuka on maamme päämies seuraavat kuusi vuotta. Omaa äänioikeutta ei kannata jättää käyttämättä. Jokainen ääni on tärkeä. Jos äänestys on tiukka, niin yksittäisellä äänelläkin on merkitystä.   

Suora kansanvaali on mahtava valintatapa. Presidentti saa valtakirjansa suoraan kansalta. Aikaisemmin valitsijamiesten valitessa presidentin puolueet saattoivat pyytää ratkaisuun päätymiseksi ehdokkaaksi jonkun ulkopuoliseen henkilön, mustan hevosen. Tätä mahdollisuutta ei enää ole.

Vaalilautakunnassa 

Itse olen ollut monia kertoja Parolan äänestysalueen vaalilautakunnan jäsen. Kokemusta on kertynyt presidentin-, eduskunta-, kunnallis- ja EU-vaaleista. Olen jo ilmoittanut haluavani tehdä tilaa nuoremmilleni. Kuitenkin edelleen minut haluttiin töihin. Vaalilautakunnan jäsenyys tuntuu olevan kuin diplomityö: Jos siinä epäonnistuu, niin sitä harjoitellaan, ja jos siinä onnistuu, niin sen saa tehdä uudelleen. Eroon ei siitä helposti pääse.

Vaalilautakunnan jäsenenä on mielenkiintoista ja antoisaa toimia. Vaalit näyttäytyvät kulisseissa täysin uudesta näkökulmasta. Lautakunnan jäseniä ei kuitenkaan kannata kadehtia. Kyllä lautakunnassa istuminen työstä käy. Pitkälle työpäivälle kertyy mittaa yli 13 tuntia ja palkkio on nimellinen.

Ääntenlaskennan aikana voi tehdä havaintoja, miten joku ehdokas tai puolue menestyy omalla äänestysalueella. Vaalien tulospalvelua ei laskennan aikana pysty seuraamaan. Vaalituloksen päälinjat ovat äänestäjillä jo tiedossa ennakkoäänten ja ennusteiden avulla, kun lautakunnan jäsenet vielä suljettujen ovien takana tarkistavat oman alueensa ääniä. Vaalien ensireaktioista ei siten lautakuntatyössä pääse nauttimaan. 

Tyhjiä lippuja löytyy aina. Aku Ankalla on joka vaaleissa kannattajia. Kansalaiset osoittavat taiteelliset taipumuksensa piirtämällä kirkkoveneen kuvia. Minua ihmetyttävät nämä aikuiset ihmiset, jotka tulevat äänestämään, mutta jättävät hylättävän lipun. Vaivannäön logiikka ei minulle ole avautunut. Miksi tulla äänestämään, jos ei anna ääntään kenellekään ehdokkaalle?

Media tekee

Väitetään, että media tekee presidentin. Pitkälle asia on näin, kun vaikutetaan kansalaisten mielipiteeseen. Äänestäjien on saatava tietää ehdokkaitten mielipiteistä, taustoista ja osaamisesta. Helpoiten tämä tapahtuu tiedotusvälineitten välityksellä. Ehdokkaitten ajatuksia tuodaan esille myös erilaisten vaalikoneiden ja kyselyitten avulla.

Kannatusgallupit ovat tulleet jäädäkseen. Jokainen arvovaltainen taho laadituttaa omansa ja kertoo mihin suuntaan ehdokkaitten kannatus kehittyy. Nämä jatkuva kannatuksen mittaaminen osaltaan vaikuttavat äänestäjiin.

Nyt kaikki valitsemaan maallemme presidenttiä ja antamaan äänensä vaikka ennakkoon. Minä olen jo valintani tehnyt. Ääni on vielä antamatta.

Jätä kommentti

css.php