Salainen kuntakartta

Suomen Kuvalehti oli saanut jostain valtiovarainministeriössä laaditun kartan uusista kunnista. Valtiovarainministeriö kiistää, että tämä 70 kunnan ehdotus olisi Kunnallishallinnon rakenne -työryhmän esitys. Mitä muutakaan ministeriö olisi tässä vaiheessa sanoa. Ehkä karttaan tehdään vielä täsmennyksiä, mutta kyllä näin voimakas rakennemuutos on keskusteluissa ollut mukana. Yhtenä tavoitelukuna on mainittu 100 kuntaa.

Kanta-Hämeen osalta tilanne ei yllätä. Kolme seutukuntaa johtaa luonnollisesti kolmeen kuntaan. Hyvinkää ja Riihimäki esitetään liitettäväksi samaan kuntaa. Vaikka kaupungit tekevät yhteistyötä joillakin alueilla, ei se virkamiesten mukaan ole ollut ongelmatonta. Hyvinkää tuskin haluaa suuntautua pohjoiseen ja pois Uudenmaan ELY-keskuksen vaikutuspiiristä. Loppilaiset ja hausjärveläiset tuntevat varmasti olonsa orvoksi, jos entistä suurempi kaupunki syntyisi.

Forssan seudulla kaupungin ja maalaiskuntien välinen kisa on tiukka. Vaikka yhteistyötä tehdään mm. elinkeino- sekä sosiaali- ja terveystoimissa, epäluulot kaupungin suuntaan ovat kovat.  

Hämeenlinnan seudun tilanteen tunnemme hyvin. Kolme kehittyvää kuntaa, joilla jokaisella on oma identiteetti ja vahva itsetunto.  

Haastetta ministerillä riittää, miten uusi kuntarakenne saadaan aikaiseksi. Kauniisti puhumalla ei mitään tapahdu. Kun pakkoliitoksia ei tehdä eikä valtiolla ole varaa porkkanoihin, ei ministeriölle jää paljon keinoja jäljelle.  Taloudelliset aseet ovat vielä käytettävissä. Valtionosuusjärjestelmää voidaan yrittää muuttaa liitoksia suosivaksi, mutta tässä varmasti oppositio on pitkänä kantona kaskessa.

Tämä kartta viestii siitä, että kuntarakennetta tarkastellaan hallinnolliselta kannalta. ”Työssäkäyntialueet” ovat ehdotuksen pohjana. Tällä aikataululla ei ole ennätetty tarkastella kuntien taloudellisia tilanteita tai palvelurakenteiden tehokkuutta. Ehkä sitä ei ole haluttukaan.

Tämä kartta kertoo myös sen. että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tulee hajoamaan. Tavoitteena on saada vahvat peruskunnat vastaamaan ainakin osasta erikoissairaanhoidosta. Kuinka erikoissairaanhoito järjestetään käytännössä Kanta-Hämeessä, sitä tuskin kukaan on miettinyt.

Käydään nyt ensi presidentinvaalit ja paneudutaan sitten kuntakarttaan. Veikkaan, että keväällä käydään vilkas keskustelu kuntarakenteesta. Toivottavasti palvelurakennetta ja tehokkuutta ei siinä yhteydessä unohdeta. Sieltähän ne hyödyt saadaan aikaisiksi ei hallinnosta.

Muuten syksyn kunnallisvaaleista tulee taatusti mielenkiintoiset.   

Kommentti artikkeliin “Salainen kuntakartta”
  1. avatar Seppo Rehunen sanoo:

    Oman maakuntamme osalta Suomen Kuvalehdessä ollut esitys (lopullinen tai ei) on pääosiltaan odotetun kaltainen.

    Pälkäneen ottaminen mukaan täydentämään Hämeenlinnan seudun palvelujen uudelleenorganisointia on mielenkiintoinen näkökohta. Hyvinkään ja Riihimäen voimavarojen yhdistäminen on muhinut vuosikymmeniä – hyvä, että asiaa esitetään nyt virallisesti. Jos yhdistyminen toteutuu, siirtyvät Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi osaksi Uuttamaata ja liittyvät samalla myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin.

    ”Vuoto” etukäteen ei välttämättä ole ollenkaan huono asia. Kuukausi sinne tai tänne. Tottakai kuitenkin vielä viimeistelyvaiheessa tapahtuu hienosäätöä ja tämä sikiökappale voi aiheuttaa melkoistakin liikehdintää.

    Ajankohta suunnitelmien julkistamiselle on erinomainen. Kuntavaaleihin on reilu puoli vuotta aikaa ja kaikilla on mahdollisuus selkiyttää omia ajatuksiaan. On kokonaisuuden kannalta hyvä ja reilua, että äänestäjät voivat syksyllä kohdentaa äänensä joko vanhan puolustajille tai uuden kehittäjille. Tosin uskon, että uuden kehittäjien määrä ja äänekkyys nousee kovaa vauhtia. Kuntasuunnitelmahan ei ole leikkiä vaan totta.

Jätä kommentti

css.php