Rankat vaalit

Kansa on puhunut. Suomi on saanut uuden presidentin. Eläköön Presidentti Niinistö!

Suora kahden kierroksen vaali on kuitenkin rankka ehdokkaille ja äänestäjille. Paavo Väyrynen teki hienon vaalikampanjan ja oli johtava ehdokas Pohjois- ja Itä-Suomessa. Etelä-Suomen väestökeskittymät kuitenkin nostivat Pekka Haaviston toiselle kierrokselle. Syvä, ymmärrettävä pettymys kuului keskustalaisten kommenteista ensimmäisen kierroksen jälkeen. Demareilla oli hyvä, kokenut ehdokas, mutta Paavo Lipposen tulos oli kuitenkin kannattajille pettymys.  

Ensimmäisen vaalikierroksen jälkeen 45 % äänestäjistä joutui etsimään uuden ehdokkaan. Henkisesti se ei ole helppoa. Moni varmaan äänesti jäämällä kotiin, kun omasta mielestä sopivaa ehdokasta ei ollut tarjolla.

Hylättyjä lippuja

Toisen kierroksen ennakkoäänestys oli Parolan alueella hieman vilkkaampaa kuin edellisellä kierroksella. Kuitenkin jo ensimmäinen tunti, vain 30 äänestäjää, antoi viitteitä siitä, että äänestysvilkkaus ei nouse korkeaksi. Varmaan kovalla pakkasella oli myös oma osuutensa alhaiseen äänestysprosenttiin varsinaisena vaalipäivänä.

Valinnan vaikeus näkyi myös tavanomaista suurempana lippujen hylkäysprosenttina (2 %) Parolassa. Ääniä saivat mm.:
– (Tyhjä lippu)
– 10
– Aku Ankka
– SDP
– 6 pienempi paha
– X
Jälleen kerran jäin pohtimaan, miksi vaivautua täyttämään kansalaisvelvollisuutensa, jos jättää lipun, jonka tietää kuitenkin tulevan hylätyksi.

Vaalitoimitsijana

Äänestäjälle vaalilautakunnan työ näyttäytyy yksinkertaisena ja helppona. Sitä se ei kuitenkaan ole. Työpäivä on raskas. Puheenjohtajat joutuvat valmistelemaan vaalipäivää edellisellä viikolla. 

Lautakunta aloittaa vaalipäivän työt klo 8 ja äänten laskenta jatkuu klo 21:en, joskus jopa kauemmin. Työpäivälle kertyy mittaa 13-14 tuntia. Lautakunnan jäsenet toimivat virkavastuulla. Työ on tarkkuutta vaativaa ja erittäin puuduttavaa. Virheitä ei saa tulla. Ääntenlaskenta on tehtävä nopeasti ja virheittä. Kaikki tämä nimellisellä palkkiolla.

Päivän aikana on välillä on päästävä rentoutumaan, jotta tarkkaavaisuus ei herpaannu. Sen toteisimme eilenkin useaan otteeseen. Onneksi minulla oli kokenut ja osaava lautakunta.  

Valitettavasti meillä Hattulassa ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota vaalilautakuntien työskentelyedellytyksiin. Olen ollut yli 15 vuotta vaalilautakunnan jäsenenä ja siitä suurimman osan aikaa puheenjohtajana. Luulen tietäväni mistä puhun.

Aikanaan Hattulassa oli enemmän äänestysalueita, mutta ne olivat kovin erikokoisia. Pienimmissä vaalisalaisuus oli vaarassa paljastua ja Parolan alueilla oli suhteettoman suuri työmäärä. Tein esityksen äänestysalueiden muuttamisesta. Vasta monen vuoden puhumisen jälkeen äänestysalueet on vihdoin saatu samankokoisiksi.

Me valtuutetut vaalikauden alussa valitsemme keskusvaalilautakunnan henkilöit. Emme silloin mieti, että heillä pitäisi olla riittävä kokemus vaalien järjestämisestä. Tämä näkyy vaalilautakuntien työn ohjeistuksena, joka nyt jopa haittaa äänestysalueen lautakunnan käytännön työtä. Vuosien saatossa se hioutunut toimivaksi prosessiksi. 

Mielestäni keskusvaalilautakunnan kannattaa kartoittaa presidentinvaalien kokemukset ja kehittää ohjeistuksensa toimivalle tasolle kunnallisvaaleihin. Jos työ ei ole mielekästä, jatkossa talkoolaisia on vaikea saada.

Kateellisena katsoin aamun lehdestä, miten vaalivalvojaisissa nautittiin kuohujuomaa, samaan aikaan kun minä lautakuntani kanssa laskin ääniä olemattomalla korvauksella yhteiseksi hyväksi. Olisikohan minun aika tehdä tilaa nuoremmille?  

2 kommenttia artikkeliin “Rankat vaalit”
 1. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Kari!
  Älä ihmeessä jää pois vielä.
  Kokemuksen kerryttämää vankkaa tietoa tarvitaan.
  Olen ollut jokusen kerran mukana laskemassa ääniä ja vaaliavustajanakin.
  Ihan hienoja kokemuksia, kun juostiin kilpaa kellon kanssa, ettei oltais tulos-jumboja Suomessa.
  Olen myös miettinyt, miksi äänestäjä vaivautuu koppiin piirtelemään näitä kirkkoveneitä, akuja tms.
  Ehkä sekin on kannanotto.
  Pahinta on kotiin jääminen.
  Kunnallisvaaleissa onkin sitten taas uudet haasteet.
  Riitta

 2. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Terve Kari!
  Jonkun niitä lippuja on laskettava!
  Vaalituloksesta sen verran, että jo oli aikakin tasapuolisuuden vuoksi kokoomuslaisen päästä pressaksi. Näkee, miten oikeistolaisuus vaikuttaa maan tilaan. Siihen vaaditaan kylläkin useampi vaalikausi.
  Toivotaan Niinistölle menestystä ja yhteiskunnan eri luokkien tasapuolista kohtelua. Sitä hän korosti itsekin voittopuheessaan.
  Terv. Hessu K.

Jätä kommentti

css.php