Forssan kokous II

Forssassa pidettiin yli sata vuotta sitten tärkeä kokous, joka on merkittävästi vaikuttanut maamme puoluekenttään ja ennen kaikkea viitoittanut tasa-arvoisen Suomen kehitystä. Menneellä viikollakin Forssassa oli kokous. Epäilen, ettei siitä muodostu yhtä merkittäväa kuin edeltäjästään.

Kokouksen kulku ei ollut mitenkään yllättävä. Puheenvuorot, oli sitten pitäjänä valtion tai kunnan edustaja, olivat odotetut. Lähtöasetelmat olivat selvät ja maaseutukunnat pysyivät poteroissaan.

Poliittinen linjaus 

Harva kiistää tarvetta kuntauudistukseen eräissä tapauksissa. Kuitenkin liitosten määrästä ja välttämättömyydestä kunnissa ollaan kovin erimielisiä. Hallitus nojaa perusteluissaan huoltosuhteen heikkenemiseen. Se on sinänsä merkittävä yhteiskunnallinen rakenteellinen ja kustannuksia lisäävä muutos. Sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä kuntarajojen kanssa, eikä huoltosuhde parane yhtään rajoja muuttamalla. Koko Suomessa huoltosuhde heikkenee, joissakin kunnissa heikentyminen on vain voimakkaampaa kuin toisissa.

Kuntaliitoskaan ei takaa palveluitten tehostumista ja kustannussäästöjä. Tärkeintä olisi puuttua palveluitten tuotantorakenteisiin ja palveluitten määrään. Sieltä löytyvät avaimet julkisen talouden talousongelmien ratkaisuun.

Kuntauudistusta ajetaan kuitenkin puhtaasti poliittisin perustein. Asiakysymykset on sivuutettu. Laajalan työryhmän selvityksestä ei Hämeenlinnan seudun kuntaliitoksille juuri löydy tukea. Kaikkien kuntien luvut ovat tarkastelussa kohtuulliset ja kunnat kasvavia. Poliittisesti on kuitenkin päädytty esittämään kuntaliitosta ja yritetty kirjoittaa perustelut sen mukaan. Selvitys toteaa, ettei Hämeenlinnan talous ole maakunnan vahvimpia. Sillä kuitenkin voisi ehkä kuntaliitoksen jälkeen mennä vähän paremmin.

Hattulan ja Janakkalan tehokkaat palvelut pitäisi siis hävittää. Silloin ei enää myöskään olisi kiusallista vertailua, että joku pystyy tehokkaampiin palveluihin kuin suurkaupunki. Seudullinen kilpailu palveluitten tehokkuudessa on siis huono asia markkinataloutta kannattavassa Suomessa. Pyrkimys on seudulliseen monopoliin.

Kuuro kokoomus 

Kuntaministeri Virkkusen johdolla kokoomus ajaa kuntaliitoksia härkäpäisesti. Kuntaministeri on nostanut esille pakkoliitokset ja pääministeri Katainen on toistanut mahdollisuuden pakkoliitoksiin. Demarit ovat selvästi useamman henkilön voimin sanoutuneet irti pakkoliitoksista. Mielenkiintoista on nähdä, miten hallitus hoitaa kuntaliitosasiaa kunnallisvaalien alla.

Jatkuvasti vahvat kannatusluvut näyttää ylpistäneen kokoomuslaiset johtavat poliitikot. Kokoomushan on puolue, jolla on sloganinsa mukaan korvat ja se kuuntelee kansalaisia. Korvat taitavat olla kuurot, niin jääräpäisesti se ajaa kuntaliitoksia kenttää kuuntelematta. On helppo ennustaa, että tällä menolla kokoomuksen kannatus notkahtaa reippaasi syksyn kunnallisvaaleissa. Nousijat ovat demarit, keskusta ja perussuomalaiset. Ehkä puolueen johto taitaa sitä halutakin.

Jätä kommentti

css.php