Aloitteiden hautausmaa

Kunnallisvaalien lähestyessä valtuutetut ja valtuustoryhmät tehtailevat  innokkaasti erilaisia aloitteita. Tavoitteena on osoittaa aktiivisuutta yhteisten asioitten hoidossa ja saada myös omalle työlle näkyvyyttä. Monesta hyvästä asiasta on tehty aloite, joka on käsitelty asianmukaisesti kunnan organisaatiossa ja nuijittu käsittely päättyneeksi valtuustossa. Mitään muuta kuin hallinnollista byrokratiaa ei ole saatu aikaiseksi.  Valtuustokäsittely, jossa asia todetaan loppuun käsitellyksi tai siirretään hamaan tulevaisuuteen,  on aloitteiden hautausmaa, .

Kansalaisaloitteet

Kansalaiset ovat myös oikeutettuja tekemään aloitteita. Kovin paljoa niitä ei tule. Itse tein aikanaan 1990-luvun alussa aloitteen työttömien tukemisesta ja aktivoimista. Minut kutsuttiin keskustelemaan kuntaan SPR:n, seurakunnan ja kunnan edustajien kanssa. Ehkä aloitteella oli jonkinlainen myönteinen vaikutus Juttutuvan syntymiseen Parolaan.

Tällä kaudella Jukka O. Mattila on tehnyt aloitteen rakennusjärjestyksen muuttamisesta siten, että lämmintä käyttövettä tuotettaisiin  aurinkopaneelin avulla. Ympäristöystävällinen ja hyvä aloite siirretään tyylikkäästi parhaillaan meneillään olevaan rakennusjärjestyksen uudistamisen yhteyteen tutkittavaksi. Valtuusto todennee seuraavassa kokouksessaan aloitteen loppuun käsitellyksi.

Tein eräiden muiden valtuutettujen kanssa aloitteen kunnan energiastrategian laatimisesta ja myös paikallisten yritysten kutsumisesta mukaan energiansäästötalkoisiin. Kunta on tehnyt merkittävät ratkaisut ilmaston lämpiämisen ehkäisemiseksi siirtymällä bioenergian käyttöön Pappilanniemessä ja Tuulia-kodissa. Energiakartoituksia ja säästötoimenpiteitä ei tässä vaiheessa kartoitettu, vaikka se olisi tuonut nopeita säästöjä kunnalle. Energiastrategian laatiminen lykättiin tulevien vuosien budjetin laatimisen yhteyteen.

Ikäpresidentti

Aina ei aloitteen käsittely etene kovin nopeasti varsinkaan, jos viranhaltijat eivät koe sitä tärkeäksi tai kokevat sen toimeenpanon haastavaksi.  Taisi kestää neljä vuotta ennen kuin tekemäni aloite pääomakulujen sisällyttämisestä palveluitten kustannuslaskentaan toteutui. Vieläkin sisäiset vuokrat herättävät kovasti keskustelua puolesta ja vastaan.

Sosiaalidemokraattien / Heikki Pajuojan aloitteesta kannettavien tietokoneiden ja sähköpostiosoitteiden hankkimisesta luottamushenkilöille, mikä mahdollistaisi paperittomat kokoukset, taitaa tulla valtuustoaloitteiden ikäpresidentti. Aloite tehtiin tammikuussa 2005. Nyt toteutukselle on jo toki laadittu aikataulu, jonka takaraja ulottuu vuoteen 2017! Menee siis kolme valtuustokautta, ennen kuin aloite saadaan vietyä täysimittaisesti käytäntöön!

Tyrvännöntie

Tyrvännöntie on kapea ja mutkainen. Liikenne tiellä on lisääntynyt ja lisääntyy tulevaisuudessakin Lepaan ja Tyrvännön alueen kehittyessä. Valtuutetut ovat kantaneet huolta tien turvallisuudesta. Kokoomuksen aloitteesta Lepaalle saatiin nopeusrajoitus ja korokkeet ajoa hillitsemään. Nyt on taas nostettu esille 1950-1960-luvuilla keskusteltu ajatus sillan rakentamisesta Lepaan virran yli. Kevyen liikenteen väylää  Tyrvännöntien varteen on kaivattu pitkään. Rahaa siihen ei tunnu ELY-keskukselta ja se siirtää hankkeen toteutuksen kunnalle. Kunta siirtää toteutuksen tulevien vuosien budjettivalmisteluihin. Löytyyköhän kunnalta rahaa?

Jätä kommentti

css.php