Etsintäkuulutus hyvästä kunnanjohtajasta

Hattulan kunnanjohtajan virka on julistettu haettavaksi.  Nykyinen kunnanjohtaja Martti Pura on pitkän ja ansiokkaan poliittisen uran jälkeen siirtymässä eläkkeelle.  Kunta on kehittynyt voimakkaasti Puran aikana.

Uudella kunnanjohtajalla riittää tehtävää. Hattula haluaa jatkaa itsenäisenä kuntana. Kun koko kuntakenttä kohtaa haasteita väestön ikääntyessä, ei niitä taatusti itsenäiseltä kunnaltakaan tule puuttumaan. Talous on pystyttävä pitämään hallinnassa ja kehitettävä palvelutuotantoa. Se edellyttää monenlaisien taitojen hallintaa ja osaamista. Etsimme hyvää ammattilaista.

Haastava työelämä

Aikaisemmin yhteiskunnassamme työsuhteet olivat pitkiä. Valtion leipä on pitkä ja kapea, tavattiin sanoa. Nykyinen työelämä on paljon hektisempi ja vaativampi. Se kuluttaa myös henkisesti enemmän. Kun vaatimukset kasvavat on vaarana, että liian pitkään samoissa tehtävissä työskennellessä luovuus ja henkilökohtainen uudistuminen kärsivät. Olen joskus kuullut väitteen, että työtehtäviä pitäisi vaihtaa seitsemän vuoden välein, jotta urautumista ei tapahtuisi.

Päättäjien tehtävä on yksinkertainen mutta vaikea. On rakennettava toimiva organisaatiokokonaisuus sekä valittava osaamiseltaan  ja ominaisuuksiltaan sopivat henkilöt tehtäviinsä. Uuden kunnanjohtajan hakeminen on Hattulalle  mahdollisuus. Voimme valita tähän tilanteeseen parhaiten sopivan henkilön.

Tunnettu tosiasia on, että erilaiset johtajat sopivat parhaiten erilaisiin tilanteisiin. Joku on henkilöstön rakastama, leppoisa valmentaja, toinen arvostusta nauttiva, karismaattinen johtaja. Joku on visionääri, kehittäjä ja uuden luoja. Toinen johtaa tuloksellisesti suhteellisen vakaassa toimintaympäristössä. Joku on kriisijohtaja, joka kääntää ongelmiin joutuneen organisaation takaisin raiteilleen.

Jos henkilö on kasvattanut organisaation, hänen on yleensä vaikea ryhtyä sitä saneeraamaan, vaikka toimintaympäristön muutos sitä edellyttäisi. Kuinka monta yritystä onkaan kaatunut, kun vetäjänä toimiva yrittäjä on viimeiseen asti pyrkinyt turvaamaan henkilökunnan työpaikat.   

Yritysmaailmassa toimitusjohtajan paikka voi olla tuulinen. Hän on ”lainsuojaton”, jonka hallitus voi nuijan kopautuksella erottaa, jos tulosta ei synny. Kunnanjohtajan asema on paljon vakaampi. Teoriassa valtuusto voi hänet vaihtaa, mutta kynnys siihen on korkealla. Kunnanjohtaja voi tässä suhteessa tehdä rauhassa omaa työtään.

Näytöt puhuvat puolestaan

Kunnan johtavia viranhaltijoita haettiin aikanaan määräaikaisiin työsuhteisiin. Kokemukset siitä ovat olleet vaihtelevia. Määräaikaisiin tehtäviin ei aina ole löytynyt parhaita hakijoita. Tuntuu siltä, että julkisella sektorilla ei oikein luoteta omaan osaamiseen, jotta voisi tulla valituksi tehtävään määräajan päättymisen jälkeen. Yrittäjällä työpaikka on jatkuvasti katkolla, mutta tähän julkisella sektorilla ei ole totuttu. Etsimme nyt kunnanjohtajaa pysyvään virkasuhteeseen. Yrittäjämäinen työskentely, tarmokkuus ja vahva sitoutuminen tehtäviin  luetaan ilman muuta eduksi. Näytöt edellisissä työpaikoissa puhuvat aina rekrytoinneissa henkilön puolesta.

5 kommenttia artikkeliin “Etsintäkuulutus hyvästä kunnanjohtajasta”
 1. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Terve Kari!
  Itselläsikin olisi kompetenssia moiseen hommaan, mutta ikäsi taitaa olla esteenä.
  Koettakaapas löytää diriga omista joukoista: semmoisen, joka tuntee pitäjän ja maailmanpoliittisen tilanteen.
  Persoonalla on väliä t. Hessu K.

 2. avatar Tero Jääskeläinen sanoo:

  Mulla olis hyvä ehdokas. Tapani Hellsteniä kannattaisi kalastella virkaan. Hyötyjinä tässä olisi molemmat. Hämeenlinnan velkataakka kevenisi ja bisnesmiehet pääsisivät Hattulan verokirstun kimppuun. Ajanmittaan Hellsten sitten sulauttaisi Hattulan Hämeenlinnaan ja Hellstenin virka lakkautettaisiin. Lopulta kaikki olisivat tyytyväisiä.

  • avatar teknopappa sanoo:

   Hyvä Tero !

   Minä kannatan ajatustasi Hämeenlinnalla on kaksi kaupungin johtajaa joista toinen voisi hoitaa Hattulaa. Voisivat olla kuitenkin samalla hiekkalaatikolla kuten tähänkin asti, koska yhteistyö sujuu niin erinomaisesti!

 3. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Ensimmäisessä kommentissa Heikki kannusti etsimään johtajaa omista joukoista. Hattulalla on tähän nyt erinomainen mahdollisuus, koska hakijoiden joukossa on yli kymmenen vuotta Hattulassa asunut, hyvin koulutettu ja työelämässä monipuolista kokemusta hankkinut ehdokas.

  Hämeenlinnalaisena minulla ei ole yhtään ääntä käytettävissä, kun Hattulan valtuusto valitsee asukkailleen johtajaa, mutta rohkenen silti kannattaa tehtävään Arto Viljasta.

Jätä kommentti

css.php