Hämmästyttää kummastuttaa …

Hattulan kunnanjohtajanvalinta on edennyt vaiheeseen, jossa hakijoista on löydettävä paras henkilö kyläpäälliköksi.

Kunnanhallitus on päättänyt haastatteluun kutsuttavista hakijoista. Valintakriteerinä oli toimiminen kunnanjohtajan virassa, vaikka hakuilmoituksessa ei tällaista vaatimusta esitetty. Valintaprosessi onkin herättänyt kovasti keskustelua ja nostattanut tunteita.

Useat kuntalaiset ovat soitelleet minulle ja ihmetelleet kunnanhallituksen rajausta. Moni pätevä kunnanjohtajaksi hakeva on pelkkien papereitten perusteella pudotettu pois haastateltavien joukosta. Riskinä on, että pätevin hakija ei nyt tulekaan valituksi. Soittajat ovat todenneet, että olisi ollut viisaampaa valita pari kolme henkilöä enemmän haastatteluun ja vasta sitten lähteä rajaamaan potentiaalista joukkoa osaamisen, kokemuksen ja muiden seikkojen perusteella.

Eräs kuntalainen oli tutkinut internetistä haastateltavien taustoja. Kaikki kunnanjohtajat tulevat pienistä, 2000-3000 asukkaan kunnista. Niiden väkiluku on ollut laskeva ja kuntaliitos uhkaa. Mikä on hakijan motiivi, kyseli kuntalainen. Onko hakijalla enemmän työntöä pois omasta kunnasta kuin kiinnostusta kehittää Hattulaa?

Eniten keskustelua on kuitenkin herättänyt oman kunnan hakijan, motivoituneen ja osaavaksi tiedetyn Arto Viljasen hyllyttäminen. Vaaleissa hänellä oli laajasti kannatusta yli puoluerajojen. Nyt omatkin hylkäsivät hänet. Saattaa olla, että menettelytapaan pettyneillä kokoomuksen kannattajilla on asia muistissa seuraavissa vaaleissa.

Salamyhkäistä

Valtuutetuille on järjestetty tälle viikolle tilaisuus haastatella kunnanhallituksen valitsemia ehdokkaita. Se on oikein.

Hakijoiden tiedot toimitettiin aikanaan kunnanhallituksen jäsenille ja varajäsenille sekä valtuuston puheenjohtajille. Itse olen rivivaltuutettuna kuunnellut kuntalaisten kommentteja, tietämättä hakijoitten taustoista enempää, mitä lehdistä olen lukenut.

Kun viime viikolla pyysin itselleni hakijoiden yhteenvetoa, minulle ilmoitettiin, että se toimitetaan ensi tiistaina. Sillä aikataululla en ennättäisi muiden menojeni vuoksi tutustua hakijoiden taustoihin ennen haastattelua.

Kunnanjohtajan virantäytön pitäisi olla avoin prosessi. Miksi pitää jarruttaa valtuutettujen tiedonsaantia, kun osalle päättäjiä hakijoiden tiedot oli jo toimitettu?

Onneksi inhimillinen erehdys pelasti tilanteen. Yhteenveto sujahti jakeluun torstaina, luvattuun aikatauluun nähden etuajassa. Silloin se olisi pitänyt alun alkaenkin toimittaa.

17 kommenttia artikkeliin “Hämmästyttää kummastuttaa …”
 1. avatar Scrooge sanoo:

  Olisiko tämä politikointia? En ole tarkemmin seurannut prosessia, mutta nyt alan seuraamaan. Hattulan intressissä on parhaan ehdokkaan valinta, poliittisesta taustasta viis.

 2. avatar Silvon Tapsa sanoo:

  ”Salamyhkäistä”, kirjoitit!
  Olisiko mahdollisesti NIIN salamyhkäistä, että Hattulassa yritetään peilailla hakijoiden mielipiteitä hattulalaisille ”pyhään asiaan”… mahdolliseen kuntaliittymiseen Hämeenlinnaan.
  Kunnan johtoon ei haluta henkilöä, joka aktiivisesti ajaisi kuntaliitos-asiaa!
  Ajattelen vaan… Silvon Tapsa (entinen iittalalainen)

 3. avatar kARI jOKINEN sanoo:

  Nyt teillä valtuutetuilla on päätöksenteon tilaisuus.

  Jos oikein ymmärrän, teillä on mahdollisuus valita muukin hakija, kuin haastateluun kutsutut. Nyt vain järjestämään julkista kaikille kuntalaisille avointa haastattelutilaisuutta toriaukealle, johon kutsutte paikalle kaikki hakemuksen jättäneet.

  Sinne tulevat ne ehdokkaat, jotka aidosti ovat kiinnostuneita.

 4. avatar Kari Ventola sanoo:

  Kiitos kommenteista. Seurataan ja tarkkaillaan, mihin suuntaan prosessia halutaan nyt viedä.
  Kari olet oikeassa, että kaikki virkaan hakeneet voivat äänestyksessä saada ääniä ja siten tulla valituksi. Totuus kuitenkin on, että kunnanhallituksen käsittely seuloo hakijat, vaikka varsinaista esitystä se ei tehtäisikään. Haastattelulistan ulkopuolelta on vaikea nousta voittajaksi.

 5. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Ei ole lainkaan huono oivallus, että Hattulan kunnanjohtajan virkaan valittavalta edellytetään henkilökohtaisten ominaisuuksien ja koulutuksen lisäksi hyvä kokemus kunnallishallinnosta ja kunnan johtamisesta. Hattulaa pienemmistä kunnista saatua kokemusta ja niistä hakevien kunnanjohtajien motivaatiota ei ole mitään syytä asettaa kyseenalaiseksi tai vähätellä. Kunnallisharjoittelijaa, jollainen netistä saatavan tiedon perusteella varatuomari Arto Viljanen ilmeisesti on, ei kannata valita.

  Hattulan kunnan johtaminen on vaativa ja erikoinen tehtävä, joka poikkeaa oleellisesti yksityissektorin johtajan ja yrittäjän työstä. Harjoittelijan ja huonon substanssiosaajan palkkaamisessa on isot riskit. Niiden ottaminen saattaa maksaa Hattulalle ja hattulalaisille maltaita.

  Kari Ventolan esille nostamaan hakijoiden rajaukseen on varmaan päädytty vasta sen jälkeen, kun hallitus oli tutustunut hakemuksiin ja keskeiset poliitikot olivat alustavasti selvittäneet hakijoiden taustoja.

 6. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Leksan kommentin innoittamana ilmaisen hämmästykseni siitä, että Hattulan oma pitkän ja monipuolisen työkokemuksen sekä erinomaisen koulutuksen omaava Arto Viljanen ei mahtunut haastateltavien joukkoon. Tunnen Arton toimintatavat, pitkäjänteisyyden ja kyvyn kuunnella ihmisiä niin hyvin erilaisista vaativista projekteista, että hänen nimittämisensä harjoittelijaksi tai kunnallishallinnon huonoksi substanttiosaajaksi on kaukana totuudesta.

  Ikuisena optimistina ja oikeudenmukaisuuteen uskovana luotan, että Hattulan luottamushenkilöt vaativat Arton ottamista mukaan haastatteluun. Hattulalla on Arto Viljasen suhteen vain voitettavaa eikä mitään pelättävää – tämä kortti kannattaa katsoa.

 7. Hämmästyttää kummastuttaa. Nyt on Hattulalaisilla niinsanotusti h-hetki. Kun valitaan uusi kunnanjohtaja.
  Minusta hänen pitää olla henkilö joka ajaa kuntalaisten asiaa. Puoluepolitiikalla ei saa olla siinä suurtakaan roolia, vaan uuden kunnanjohtajan tulee tarttua asioihin ja saada ne liikkeelle. Sillä täällä Hattulassa monet hankkeet nukkuu ruususen unta. Esimerkkeinä entisen Tyrvännön kunnan vesi ja viemäröintti,tie asiat, terveyskeskuksen parkkipaikat, oikotie Katinalasta Parolaan. Lisäksi Hattulan kunnan tiedoitus toiminta, sitä ei ole oikeistaan ollenkaan. Nyt kun eletään aikaa jolloin ratkeaa Hattulan itsenäisyys on tärkeää myös kuntalaisten tietää missä mennään. On myös paljon muita asioita jotka on kerääntynet uuden kunnanjohtajan asia listalle.
  Valitettavasti me perussuomalaiset ei voida vielä vaikuttaa uuden johtajan valintaan, toivomme että valitukseksi tulee henkilö joka tulee toimeen kaikkien ryhmien kanssa.

 8. avatar Silvon Tapsa sanoo:

  Palaan vielä aikaisempaan mietiskelyyni, joka ei aiheuttanut minkäänlaisia vastareaktioita.
  Oikaiskaa, jos olen taas hakoteillä…
  Uuden kunnanjohtajan valinnassa tahdotaan ehkä olla ihan varmoja siitä, että valituksi tullut henkiö ei missään tapauksessa olisi sellainen, joka jatkossa paljastuisi ”kunta-yhtymä kiihkoilijaksi”, vaan jatkaisi Puran negatiivista linjaa kuntayhdistyksiin…

 9. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Jos minulla olisi päätöksentekijänä (poliitikkona) mahdollisuus osallistua kunnanjohtajan valintaan pienessä Hattulan kunnassa, etenisin pohdinnassa suunnilleen seuraavasti:

  1. Miettisin ensiksi, millainen sopivuuden edellytän valittavalta henkilöltä. Sopivuus tarkoittaa henkilökohtaisia ominaisuuksia sekä asennoitumista ja suhtautumista työhön ja työtovereihin. Laittaisin sopivuudelle isoimman painoarvon neljän kohdan mukaisessa selvitystyössä (noin 35 %). Pyrkisin vaikuttamaan millaiseen testiin loppusuoralle päässeet hakijat lähetetään. Po. testi olisi aika paljon erilainen kuin yritysjohtajille tehtävät testit. Varmistuisin myös testaattorien osaamisesta. En tässä lähde luettelemaan monia asioita, joita kandidaateista ja testaattoreista pitää selvittää.

  2. Sitten harkitsisin, millainen koulutus antaa lisäarvoa sopivuuskynnyksen ylittäville hakijoille. Koulutukseen kuuluu suoritetut tutkinnot ja niiden jälkeiset opinnot sekä kielitaito. Edellyttäisin pääsääntöisesti yliopiston loppututkintoa ja vähintään sujuvaa englannin kielen suullista taitoa. Antaisin koulutukselle sopivuutta huomattavasti pienemmän painoarvon (noin 20 %)

  3. Seuraavaksi ottaisin vertailuun kokemuksen ja menestymisen aikaisemmissa tehtävissä. Arvostaisin työkokemusta kunnan johtajan sekä esikunta- ja toimialapäällikön tehtävissä. Lisäpisteitä antaisin, jos hakijalla on kunnallishallinnon ulkopuolelta sellaista työkokemusta, josta on hyötyä viran hoidossa. Arvostaisin myös poliittiseen toimintaan osallistumista. Tällä kohdalla olisi lähes 1-kohdan mukainen painoarvo (noin 30 %).

  4. Lopuksi selvittäisin parhaiden hakijoiden suhteet ja verkostot. Tällä kohdalla olisi lähes sama painoarvo kuin 2-kohdalla (noin 15 %).

  Seppo todisti, että Arto Viljanen olisi sopiva Hattulan kunnanjohtajan virkaan 1-kohdan mukaisesti. Miten lienee muut kohdat? Juristiksikin voi opiskella niin, että OTM ei ole perillä juridiikasta, jonka kanssa hän joutuu lähes päivittäin askaroimaan. Sitä paitsi kauan sitten suoritetuilla opinnoilla ei ole paljon merkitystä, jos osaamista ei ole pidetty ajan tasalla. Viljasella ei liene merkittävää työ- ja johtamiskokemusta kunnallishallinnosta miltään alalta. Niinpä epäilen vahvasti, että varatuomarin jättäminen haastateltavien ulkopuolelle perustuu kokeneiden poliitikkojen viisaaseen harkintaan, joka kestää myös kuntalaisten läpivalaisun.

  Lopuksi totean, että Hattulan sulauttaminen Hämeenlinnaan on lähes kokonaan poliittiseen harkintaan kuuluva asia. Kunnanjohtaja on ammattijohtaja, jonka tehtävänä on poliittisen eliitin tahdon toteuttaminen. Jos johtaja on kokenut ja viisas, hän ei toimi kuten Janakkalan kunnanjohtaja tässä asiassa. Kunnan viranhaltijan ei pidä missä oloissa leimautua kuntareformin kapinakenraaliksi.

 10. avatar Kari Ventola sanoo:

  Tärkeää on löytää henkilö, joka parhaiten osaamisensa ja kokemuksensa perusteella sopii tehtävään. Leksan pisteytysjärjestelmä on eräs keino laittaa henkilöt paremmuusjärjestykseen. Itse olen yrityselämässä ja myöhemmin politiikassa ollut rekrytoimassa kymmeniä henkilöitä. Olen luottanut omaan arviooni kokonaisuudesta. Henkilön työhistoria kertoo paljon. Sieltä saa objektiivista tietoa. Kunnallisella puolella olemme tosin kerran joutuneet toteamaan, että henkilö, josta haluttiin päästä eroon kehuttiin maasta taivaaseen. On siis syytä käyttää useampaa kanavaa tiedon hankintaan.

  Ehdokkaat esittäytyivät eilen valtuutetuille. Kaikilla ehdokkailla on vahvuutensa ja heikkoutensa. Kaipaan vielä lisää tietoa, jotta voisin tehdä valintani.

  Kyllä kunnan itsenäisyys, yhteistyökuviot ja kuntaliitokset ovat kunnan päättäjien linjaamia kysymyksiä. Kunnanjohtajalla on näissä kysymyksissä johtavan viranhaltijan rooli.

 11. avatar Konsta Kupiainen sanoo:

  Vielä kerran Leo Leppäselle ja muille epäilijöille:

  Kunnanjohtajan viran hakuilmoitus on kaiken A ja O eli nykyisen kunnanjohtajan jäädessä eläkkeelle haetaan Hattulaan KUNNANJOHTAJAA seuraavilla kriteereillä:

  1. KELPOINEN kunnanjohtajan virkaan on henkilö, joka koulutuksensa TAI KÄYTÄNNÖSSÄ
  saavutetun kokemuksensa perusteella ON KATSOTTAVA tehtävään päteväksi.

  2. Hakijalle LUETAAN eduksi ylempi korkeakoulututkinto sekä johtamis- ja hallintokokemus.

  3. ARVOSTAMME taloudessa ja elinkeinoelämässä saavutettuja tuloksia, kykyä verkostoitua sekä
  innostavaa ja määrätietoista otetta kunnan kehittämisessä.

  4. Kunnanjohtaja valitaan virkaan TOISTAISEKSi. Valitun on ennen viran vastaanottamista
  esitettävä hyväksyttävä lääkärintodistus terveydentilastaan.

 12. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Konsta Kupiaiselle

  Annoit kommentissasi väärän todistuksen minusta.

  Olen lukenut Hattulan kunnanjohtajan viranhakuilmoituksen ja hallitsen virkojen täyttöön liittyvän juridiikan.

  Epäilen, oletko ymmärtynyt, mitä kirjoitin kommenteissani.

  Kyseessä olevan viran täyttämisessä päätöksentekijällä alkaa lain ja ilmoitustekstin täyttymisen jälkeen vapaa harkinta. Lausuin mielipiteitä, miten sitä tulisi käyttää. Menikö nyt perille?

  Ystävällisesti
  Leo Leppänen

 13. avatar Konsta Kupiainen sanoo:

  Mitään vääriä todistuksia ei annettu.
  Kunnanjohtajan viran hakuilmoitus puhuu selvää kieltä.
  Pelkkä lukeminen ei riitä. Pitää ymmärtää.
  Lauri Viitaa lainaten:”Hän puhuu viittä (5) eri kieltä,
  mutta onko hänellä asiaa?”

 14. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Moro Konsta!

  Olet huumorimiehiä ja kaiken kukkuraksi näytät tuntevan runouttakin. Mutta ymmärrätkö edes yhtä kieltä, siis äidinkieltäsi? Asiaa sinulta on ollut perin niukasti tällä osastolta.

  Ryhdypä pitämään omaa blogia, niin yhteisömme pääsee arvioimaan, mitä osaat ja ymmärrät.

 15. avatar konsta.kupiainen sanoo:

  Soon Moron Lexa ja muut skriivaajat!
  Humor miehiä ollaan ja pysytään.
  Runonlausuntaa harrastettu vuosikausia. Paras runo on teillekin on Jorma Eton kirjoittama Suomalainen.
  ”Suomalainen on sellainen, joka vastaa kun ei kysytä, kysyy kun ei vastata, ei vastaa kun kysytään
  Tuolta tulee jne.”

  Hyvän kunnanjohtajan tuntomerkit:
  1. Suuret korvat.
  2. Terävät silmät.
  3. Vilkas mielikuvitus.
  4. Virtahevon nahka.
  5. Sammumaton toive siitä, että asiat olisivat naapurikunnassa esim. Forssassa huonommin.

 16. avatar Pertti Hämäläinen sanoo:

  Kokeneena kunnallismiehenä, sekä kunnallishallintoon että myös kunnallispolitiikkaan perehtyneenä, voin jokseenkin täysin yhtyä Leo Leppäsen laatimaan listaan kunnanjohtajalle asetettavista vaatimuksista, totta kai. Kommenttikirjoitus (-kirjoitukset) on täyttä asiaa kaikilta osiltaan. Tämä koskee niin Hattulan kuntaa kuin muitakin maamme kuntia, myös kaupunkeja tietenkin. Toivottavasti valitsevat viisaasti nuo päättäjät !

 17. avatar Pertti Hämäläinen sanoo:

  Saatiinhan tuo lopulta valituksi, uusi kunnanjohtaja Hattulaan ! Ja oikeinhan se valinta meni, kun johtaja tuli kunnallishallinnon, ei kunnallispolitiikan eikä yritystoiminnan piiristä. Valitun ansioita en toki tunne, koska hän on (ilmeisesti) minua niin paljon nuorempaa polvea. Menestystä vaativaan tehtävään !

Jätä kommentti

css.php