Nuoremmat mukaan

Ensi syksyn kunnallisvaalit lähestyvät ja puolueet värväävät jo innolla ehdokkaita. Ihanteellinen valtuusto olisi sellainen, joka vastaisi hyvin äänestäjien ammatti-,  ikä- ja sukupuolijakautumaa. Kaivataan myös sopivassa suhteessa kokemusta ja nuoruuden innokkuutta.     

Ehdokkaitten saanti on haasteellinen tehtävä, kun kunnat ovat suurten muutosten edessä. On vähemmän kiitollista leikata palveluita ja korottaa maksuja. Vapaaehtoisia tällaiseen työhön on vähän.

Kunnanvaltuustoissa istuu yleensä keski-ikäistä vanhempaa joukkoa. Oheinen kuva kertoo Hattulan valtuutettujen jakautumisen eri ikäluokkiin. Kunnanvaltuuston keski-ikä on 56 vuotta. Alle 30-vuotiaita valtuutettuja ei tällä kaudella istu valtuustossa lainkaan.

Ikäjakautuma

Meitä kansaneläkeiän saavuttaneita valtuutettuja on kolmannes. Suuret ikäluokat ovat eläköitymässä. Vaikka maan hallitus toivoo työuria jatkettavan, tuskin päätöksenteossa tarvitsee korostaa näin voimakkaasti eläkeläisten näkökulmaa. Vanhuspalvelut ovat tärkeitä ja ne on hoidettava hyvin, mutta kunnan menestymisen kannalta monet muut kysymykset ovat tärkeämpiä.  Tuskin me eläkeläiset osaamme paneutua riittävästi nykyisiin päivähoito- ja koulukysymyksiin, kun ne eivät enää omalla kohdallamme ole ajankohtaisia. Kokemusta meiltä tosin löytyy, mutta tietomme ovat vuosien takaa. Nykypäivän haasteet ovat toiset.

Valtuustoon tarvitaan enemmän nuoria ja keski-ikäisiä päättäjiä. Ymmärrän kuitenkin hyvin lapsiperheiden äitiä ja isiä. Heillä työ vaatii aikansa. Lapsien kasvatus ja harrastukset ovat myös tärkeitä. Kaikkien kannalta on tietenkin  tärkeää, että lapsista ja nuorista kasvaa kunnon kansalaisia. Tästä huolimatta toivon, että keski-ikäiset kokisivat  yhteisten asioitten hoidon tärkeäksi ja asettuisivat  ehdolle.

Nuorten kohdalla opiskelu vie usein toiselle paikkakunnalle. Kotikunnan asiat eivät ole päällimmäisenä mielessä, kun panostetaan tulevaan ammattiin. Toisaalta ne, jotka ovat muuttaneet Hattulaan omintojen vuoksi, eikä ehkä tunne riittävästi kiinnostusta yhteisten asioitten hoitoon. Kuitenkin nuorten näkökulma monissa kysymyksissä on tärkeä.

4 kommenttia artikkeliin “Nuoremmat mukaan”
 1. Olen Karin kanssa samaa mieltä, valtuutettujin ikä jakaumasta. Näinhän se meneen, nuoria ei asia kiinnosta ja jos kiinnostaakin. On opinto kiireet tai perheen perustaminen, silloin ei tunnetusti politiikka tunnu omalta jutulta. Samoin olen samaa mieltä siitä että ihanne valtuusto on sellaine joka kattaa koko skaalan. Mutta erityisesti kaivattaisiin nuoria mukaan. No meidän osalta on vähän valoa näkyvissä meidän nuorin ehdokas on kaksikymmentäkaksi vuotias. Toisaalta lasken itseni jo ehkä yli ikäiseksi mutta olen joukon jatkona.

  Muuten Kari onko sinusta Hattulan kunnan tiedottaminen kiitettävää. Minä olen vahvasti eri mieltä, jos nyt tämä yksi asia onkin jotenkin hoidettu. Ei samaa voi sanoa muista asioista ne ontuu pahasti. Ymmärrän että Hämeen sanomissa ilmoittelu maksaa maltaita, Mutta on muitakin kanavia joita voi käyttää jos vain on tahtoa,
  Mitä tuntuu puttuvan Hattulan kunnalta.
  Pentti Pitkänen.

 2. avatar Kari Ventola sanoo:

  Pentti,

  Tiedottaminen on asia, johon aina ollaan tyytymättömiä. Tosin Hattulan kunnan tiedottamisessakin on mielestäni parantamisen varaa. Täytyy lisäksi muistaa, että Hattulan yleiseen imagoon vaikuttaa lisäksi se, mitä muilla rintamilla, esimerkiksi kunnassa toimivissa yrityksissä, tapahtuu. Maksettu ilmoittelu on yksi pieni osa tiedottamista. Nykyaikana on käytettävä useita kanavia ja myös uusia medioita. Olen aikanaan esittänyt valtuuston kokousten videointia ja esittämistä internetissä. Silloin se ei saanut riittävästi kannatusta. Tiedottamisvastuu on delegoitu hallintokuntiin, mutta samalla tulisi vahtia myös kokonaisuutta ja koko kunnan julkisuuskuvaa.

 3. avatar Kimmo Kautio sanoo:

  Ehkä kyse on nuorten kohdalla juuri siitä, että ne, joita politiikka kiinnostaa, eivät halua lähteä puolivaloilla sitä tekemään, kun käytettävissä oleva aika on rajallinen? Ja ehkä tietynlainen tuottavuusajattelu aiheuttaa nuorten aikuisten kohdalla sitä, että tulokset ja tulot käytettyyn aikaan nähden ovat ainakin kunnallispolitiikassa melko pieniä? Voi myös olla, että meitä kiinnostuneita on pienemmistä ryhmistä, kuin perinteisistä valtaa pitävistä puolueista ja vaikuttamisen mahdollisuudet koetaan heikoiksi? Joka tapauksessa itse olen lähdössä ehdolle, vaalien aikaan juuri 30 vuotta täyttäneenä perheellisenä Vihreänä Hattulassa ja katsotaan sitten miten ajankäytön haasteet ratkaistaan, jos valituksi tulen. 😉

 4. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Terve Kari!
  Terveiset Rhodokselta! Poikani meni siellä vihille!
  Minulle on ehdotettu nuoria aktiivisia naisia (kolmas sektori), mutta kun heitä pyytää ehdolle, niin puolue ei ole ongelma, mutta ajankäyttö on. Pitäisikö pyytää heidän miehiään, jotka eivät touhua missään?
  Kunnallispolitiikassa päätetään varojen keräämisestä palveluiden tuottamiseen, joten luulisi sen kiinnostavan kaikkia ikäryhmiä. Kaikki maksavat jotain, ja kaikki tarvitsevat joitain palveluja.
  Terv. Hessu K.

Jätä kommentti

css.php