Nyt se on päätetty!

Kaksikymmentä vuotta yhteisten asioitten hoitoa on pitkä aika. Kunnallisvaaleissa 1992, Suomen talouden ollessa lamassa, asetuin ensimmäisen kerran ehdolle. Uskoin yritysmaailman kokemuksista olevan hyötyä kunnalliselämän päätöksenteossa.

Minua pyydettiin keskustan ehdokkaaksi, mikä kyllä olisi sopinut aatemaailmaani. Halusin kuitenkin päästä kokoomuksen listalle, joten otin yhteyttä Puotilan Mattiin. Paluumuuttajana en ollut ollenkaan varma läpi menosta. Sovin, että saan joka tapauksessa lautakuntapaikan.

Ensimmäisellä kerralla en vielä päässyt valtuustoon. Minut valittiin ympäristölautakunnan puheenjohtajaksi. Se oli hyvä paikka opiskella kunnallispolitiikan alkeita. Olen kiitollinen Matille hänen tuestaan kunnallispoliittisen urani käynnistymisessä.

Iloja ja suruja

Vuosien varrella olen kokenut paikallispolitiikan ilot ja pettymykset. Olen tehnyt hartiavoimin työtä vaaleissa puolueen hyväksi, jolloin ei aikaa ole riittänyt omaan vaalityöhön. Seurauksena oli putoaminen valtuustosta.

Työtehtäväni ovat olleet Hattulan ulkopuolella. Työssäni en ole tavannut kuntalaisia. Sen vuoksi kannattajajoukkoni ei koskaan ole ollut kovin suuri. Keskimääräisen äänisaaliin vuoksi myös tärkeimmät avainpaikat ovat olleet ulottumattomissani.

En osaa politikoida siinä mielessä kuin  kansalaiset sen usein mieltävät. Käsittelen asioita puhtaasti asiapohjalla ja haen ratkaisua, joka mielestäni on kuntalaisille paras. Nostan keskusteluun kysymyksiä, joista kaikki eivät pidä. Haluan herättää keskustelua ja saada aikaan muutosta parempaan.

Esimerkiksi johtamani sivistyslautakunta laati kouluverkkoselvityksen jo 1990-luvulla taloudellisesti vaikeassa tilanteessa, jossa kaikkien koulujen oppilaiden tarvikemenoja leikattiin ja opetuksen laatua heikennettiin. Taloudellisesti olisi jo silloin ollut järkevää yhdistää kouluja, mutta poliittista valmiutta ei vielä ollut toteuttaa rakenneuudistuksia. Ne tapahtuivat vasta tällä valtuustokaudella. 

Olen tehnyt pitkään työtä perusturvan hallinnon alalla. Kiinnostukseni ja mielestäni myös osaamiseni olisi riittänyt muihinkin vaativiin tehtäviin kunnassa ja seudulla. Demokratiassa kuitenkin enemmistö päättää. Osaaminen tai kiinnostus ole ratkaisevassa osassa paikkoja jaettaessa. Seudulliset paikat jaetaan puolueiden vaalitulosten ja sukupuolten perusteella. Siinä poliittinen peli ei tällä kaudella suosinut minua. Se oli kyllä pettymys.

Pohdiskelua

Viimeiset kuukaudet olen pohdiskellut asettuako kunnallisvaaleissa ehdolle vai ei. Muutakin tekemistä olisi yllin kyllin tiedossa. Olen jo nähnyt kunnallispolitiikan erilaiset koukerot. Sieltä tuskin löytyy mitään uutta.

Voinko sitoutua neljäksi vuodeksi? Onko minulla vielä aikaa ja riittävästi motivaatiota paneutua sekä sitoutua kunnan asioitten hoitoon? Nuorempien on kuitenkin otettava vastuuta ja meidän vanhempien on tehtävä tilaa. Olisiko sen aika nyt?

Perhe on jo pitkään ollut sitä mieltä, että minun olisi aika jättää politiikka. Elämässä on muutakin kuin yhteisten asioitten hoitaminen. Lapsenlapset kaipaavat vaaria leikkimään ja askartelemaan. Puolisolle pitäisi myös omistaa yhteistä aikaa, jota on vuosien varrella ollut aivan liian vähän.

Viimeisten viikkojen aikana yhä useampi henkilö on kuitenkin pyytänyt minua jatkamaan. He ovat vedonneet pitkään kokemukseeni.

Kuntia ajetaan yhteen. Sosiaalitoimi ja terveydenhuolto ovat muutoksessa, jonka suunnasta ja lopputuloksesta kukaan ei tiedä vielä mitään. Yritysmaailmassa hankkimallani kokemuksella voisin olla arvioimassa rakennemuutoksen etuja ja haittoja. Työtä, jota jo nyt olen luottamushenkilönä tehnyt. Kokemukseni voisi olla hyvänä taustatukena myös nuoremmille valtuutetuille ja siten hyödyksi kuntalaisille. Siinä olisi motivoivaa työtä lähteä vielä kerran mittauttamaan äänestäjillä oma kannatukseni.

Olen pitkään pohdiskellut mennyttä ja tulevaa. Päätöksenteko on ollut harvinaisen vaikeaa. Periaatteisiini kuuluu sitoutua kunnolla annetun tehtävän hoitoon. Perusteellisen pohdinnan jälkeen olen tehnyt päätökseni. Asetun vielä kerran kunnallisvaaliehdokkaaksi. Päätös merkitsee myös sitä, että perheelle on annettava yhteistä aikaa, jos tulen valituksi. Sekin on järjestettävissä.

9 kommenttia artikkeliin “Nyt se on päätetty!”
 1. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys Kari!
  Olen tutustunut arvoihisi ja ajatuksiisi pelkästään blogi-kirjoitustesi ja kommenttiesi kautta.
  Kuten olen jo sanonutkin, ihminen kirjoittaa paljon rivienkin väliin.
  Sinulla on annettavaa vielä Hattulan kunnallispolitiikkaan, jo ”hiljaisen tiedonkin” saralta.
  Hyvä päätös!
  T. Riitta

 2. avatar Jari Ranne sanoo:

  Tervehdys, Kari!

  Tunnen sinua terveyskeskuksen menneiltä hallitusajoilta, mutta se oli erittäin miellyttävä kokemus. Puheenjohtaja, johtava lääkäri, sinä ja monet muut silloisen hallituksen jäsenet tekivät työskentelystä hyvähenkisen ja antoisan. Monipuolinen keskustelullisuus ja kehittämishalu olivat sille porukalle tyypillistä.

  Olen monelle kehunut sinua juuri asiallisuudestasi, ammattimaisesta otteestasi, hyvistä vuorovaikutustaidoistasi ja kyvystäsi käydä rikastuttavaa keskustelua eri näkökulmista ja ottaa siitä myös oppia. Siinä oli jotain sellaista oleellista, mitä demokraattisessa avoimessa keskustelussa pitääkin olla. Toit avoimesti kantojasi ja tietämiäsi faktoja esiin, antauduit mielelläsi niistä keskustelemaan ja keskustelu johti osallistujia parempaan asioiden ymmärtämiseen. Ja tietenkin politiikan ulkopuolella kiinnostuksesi mm. risusavottaan ja metsätöihin ovat lisänneet arvoasi entisestään…

  Toimintatavassasi ja näkemyksissäsi oli paljon juuri sellaista kokoomuslaisuutta, mihin olen lapsuus- ja nuoruusvuosieni tuttavuuksien kautta tottunut: demokratian, avoimuuden, rehellisyyden, luotettavuuden, lakien ja asiakeskeisen ja hyvätapaisen vuorovaikutuksen arvostamista. Ero Hämeenlinnan Kokoomuksen toimintatyyliin oli ja on silmiinpistävä. Siksi olenkin monesti sanonut, että Kokoomukselle olisi siunaus, jos Hattulan Kokoomus ottaisi Hämeenlinnankin alueen hoitaakseen, varsinkin jos teillä on siellä muitakin samankaltaisia kuin sinä.

 3. Hei

  Onnittelut upeasta päätöksestä! Sinunkaltaisia ihmisiä ja tekijöitä tarvitaan mukaan päätösten tekoon. Toivottavasti perhe jaksaa ymmärtää päätöstäsi 😉

 4. avatar Sari Rautio sanoo:

  Hyvä Kari!

  Hienoa että jatkat vastuunkantamista. Sinulle on kysyntää! Mukavaa viikonloppua,
  Sari

 5. avatar Miikka Valtonen sanoo:

  Kari !

  Olen tuntenut sinut vasta vähän aikaa, pari vuotta kuitenkin.
  Olen oppinut tuntemaan sinut aikaansaavana ja asioihin paneutuvana ihmisenä.
  Kiitän Sinua nöyrin mielin päätöksestäsi sekä Hattulan että Kokoomiksen puolesta !!!!!

  Miikka Valtonen

 6. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Kari!
  Onnittelut päätöksestäsi!
  Hattulan asiat eivät minulle mitenkään kuulu, mutta väkisinkin olen joutunut huomaamaan, että kepussa asiantuntemuksesi ja kokemuksesi olisi päässyt paremmin esille. Jotenkin et vain sovellu nykyiseen puolueeseesi. Olet liian ruraali.
  Jatka pohdiskelujasi blogissasi t. Hesu K.

 7. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Kari, H.V.

  Koko ajan kirjoitustasi lukiessa pelkäsin, että et asetu ehdolle. Lopussa päästit piinasta. Vaikka olenkin vahvasti määräaikaisen luottamushenkilyyden (2 tai korkeintaan 3 kautta) kannalla, ei pitkä mukana oleminen Sinun kohdallasi tunnu kohtuuttomalta.

  Onnea vaaleihin. Ja vielä – olet aivan oikeassa ryhmässä. Olen Jarin kanssa samaa mieltä, että Kokoomus voi olla Sinusta ja toimintatavoistasi ylpeä.

  P.S. Luotan siihenkin, että tulevissa nykyisestä poikkeavissa organisaatioissa ponnistelet sen eteen, miten omasta Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan seutukunnastamma saadaan ajan kanssa nykyistä yhteinäisempi ja sopuisampi. Ponnistelua se nimittäin vaatii.

 8. avatar Kari Ventola sanoo:

  Kiitos kaikille kommenteista ja kannustuksesta. Se lämmittää mieltäni ja innostaa vaalityöhön.
  Kari

 9. avatar Kari Jokinen sanoo:

  Terve kaima,

  Olen iloinen siitä, että päätit jatkaa. Meitä lyseolaisia tarvitaan pitämään asioiden käsittely semmoisessa järjestyksessä ja aikataulussa, että järkeäkin ehtii käyttämään. Lyseon suomen kielen lehtorimme Aarne Huurre joskus totesi, että hämäläisyyden suurin anti isänmaalle on kyky pysähtyä miettimään ennen tekemistä. Silloin ei tule tehdyksi huonoja asioita. Olet hyvä hämäläinen. Menestystä vaalityöhön.

Jätä kommentti

css.php