Odotuksia ja toiveita

Hattulan uusi kunnanjohtaja Heidi Rämö aloitti työnsä vt.kunnanjohtajana perehtymällä kunnan hallintokuntien toimintaan.  Martti Pura jäi hyvin ansaitulle vuosilomalle ja valmistautumaan lähtöjuhlaansa Verkatehtaalla.    

Rämö pääsee aloittamaan työnsä hyvästä tilanteesta. Haasteita ei häneltä kuitenkaan tulevaisuudesta puutu. Talouden pito terveenä ja palvelurakenteiden jatkuva kehittäminen ovat keskeisellä sijalla, mikäli Hattula haluaa jatkaa itsenäisenä kuntana.

Kunta- ja  palvelurakenne on suuressa muutoksessa. Kukaan ei vielä tiedä kuinka sosiaali- ja terveyspalvelut tullaan järjestämään. Hattulassa on laadukkaat ja kustannustehokkaat lähipalvelut. Niiden jatkuminen tulisi turvata palvelurakenneuudistuksessa. Erikoissairaanhoito on suuri kysymysmerkki. Parhaillaan selvitetään millä väestöpohjalla ja miten erikoissairaanhoito Hämeessä järjestetään. Sairaanhoitopiirin kustannukset ovat kasvaneet budjetoitua nopeammin. Hattula on asettanut tavoitteeksi kulujen kasvun taittumisen. Tähän ei vielä ole päästy.

Hallitus ajaa kuntien yhdistymisiä. Kuntien näkemykset seudulla eivät käy yksiin. Hämeenlinnan ajaa kuntaliitosta. Hattula ja Janakkala haluavat jatkaa itsenäisenä. Kunnanjohtaja toteuttaa tässä kuntalaisten tahtoa.

Seutukunnan menestyminen on kiinni siitä, miten kunnat pystyvät tekemään yhteistyötä, kehittämään toimintaansa ja seutua sekä lisäämään sen vetovoimaa. Kuntaliitoskeskustelu on jäädyttänyt yhteistyön kehittämisen. Kunnallisvaaleissa päättäjät osin vaihtuvat. Ehkä myös seudun kaikkien kuntien ylimmät viranhaltijat vaihtuvat tällä vaalikaudella. On mielenkiintoista odottaa, millaista yhteistyötä uudistuneet kunnat  pystyvät tekemään. Uusia avauksia seudun yhteiseksi kehittämiseksi odotetaan. 

Hattula on kuluvalla valtuustokaudella kehittänyt voimakkaasti toimintaansa, kiitos kokoomuksen taloussiiven. Talous on saatu tasapainoon. Avainpaikoille on nimitetty uusia johtajia. Toiminnan kehittämiseen on tullut suunnitelmallisuutta. On rakennettu pohja, jolta ponnistaa eteenpäin.  

Ehkä merkittävin muutos on tapahtunut perusturvan hallinnonalalla. Palvelujen tuotantorakenne on muuttunut strategiamme mukaan merkittävästi. Kalliita palveluita on kotiutettu ja painotettu avopalveluita. Vaikka jonain vuonna olemme tuottaneet enemmän palveluita, olemme silti pystyneet pienentämään kuluja. Kustannustehokkuus on kasvanut. Päiväkoteihin on investoitu ja Tuulia-kodin investointeja ollaan käynnistämässä. Juteinikotia ollaan ostamassa.

Kiitos tästä muutostyöstä kuuluu osaavalle ja tarmokkaalle  perusturvajohtajallemme, joka on käytännössä toteuttanut muutoksen. Hyvällä henkilöllä on kuitenkin kysyntää. Lähiviikkoina tiedämme, saammeko edelleen pitää hänet Hattulassa.

Teknisen johtajan johdolla toteutettu  kaavoituksen tarkistaminen on kunnan kehittymisen kannalta ollut tärkeää.  Asukasmäärän kasvun lisäksi on luotu myös edellytyksiä teollisuuden kasvulle. Ensimmäisen kerran Hattulassa nyt laadittu kiinteistöohjelma. Se luo pohjan kiinteistöjen pitkäjänteiseen kehittämiseen ja sitoo sen myös kunnan talouteen.

Uusi talousjohtaja on tuonut osaamista ja uusia ajatuksia kunnan taloushallintoon. Tulokset ovat näkyneet laadukkaassa työskentelyssä taloushallinnossa ja taloushallinnon tukena kehittämisasioissa.

Vt. johtava rehtori on saanut johdettavakseen uudistuneen kouluverkon. Toimintaa on uudistettu. Uusia suunnitelmia on jo työpöydällä odottamassa toteutusta, kunhan rahoitus antaa myöten.

Odotukset ja toiveet uudelle kunnanjohtajalle ovat suuret. Kuntalaiset ja luottamushenkilöt jäävät odottamaan häneltä uusia avauksia.

6 kommenttia artikkeliin “Odotuksia ja toiveita”
 1. avatar Timo Ojanen sanoo:

  Moron!
  Mielenkiinnolla odottelen uuden kouluverkon tarkempia suunnitelmia.
  Mikäli ne perustuvat uuden(uusien?) koulun rakentamiseen, niin toivottavasti suunnitelmat ovat tähtäimmellä 10-15v eteenpäin. Se tarkoittaa siis sitä, mihin suuntaan Hattula tulevaisuudessa kasvaa. Onko se parolasta katinalaan päin vai suunnalle rahkoila-pekola. Sijainti on kuitenkin vasta sijalla kaksi, ekana täytyy tulla kuitenkin pienten koululaisten turvallinen ja kohtuullisen pituinen koulumatka.

  • avatar Kari Ventola sanoo:

   Terve Timo,
   Hattulan osayleiskaavan linjaukset kertoo kasvun tavoitteista. Kaavatyössä oli yhtenä tavoitteena yhdyskuntarakenteen tiivistäminen. Uudisrakentamista oli osoitettu useammalle eri alueelle. Niiden toteutuminen riippuu toteutuvista maakaupoista. Uuden koulun suunnittelujen pohjalla on kouluverkon järkeistäminen ja kiinteistöjen kunto. Raatkaisun pitää olla toimiva vuosikymmeniksi eteenpäin. Katsotaan, mitä selvitystyö tuo tullessaan.
   Turvallinen koulumatka on tärkeä. Kevyenliikenteen väyliä tarvittaisiin lisää. Toivottavasti rahoitus kyetään järjestämään.
   t. Kari

 2. avatar Jaana Laine sanoo:

  Hei

  Mielenkiinnolla minäkin odottelen kouluverkon uusia suunnitelmia. Näitähän on siis ainakin 3 vuotta palloteltu sinne ja tänne, siis suunnitelmia ei sen enempää. Toivon todellakin, että nyt tulisi jo jotain valmista ja päätöksiä ja vielä kaikkein tärkein eli rahoitus saataisiin kuntoon. Kyllä Hattula varmasti on jatkossakin kiinnostava kunta ulkopaikkakuntalaisten silmissä, joten koulua kyllä tarvitaan. Hieno päiväkotihan meille juuri valmistui. Kari mainosti kovasti tuota Kokoomuksen ”talousosastoa”? Tarkoittanet Kunnanhallituksen pj. Jouko Tuomolaa? Tässä olen samaa mieltä, on hyvä että joku hallitsee talouskuviot Kunnanhallituksessa. Mutta kyllä se tämän vuotinen ”lapsus” talousarviossa oli kyllä melko amatöörimäinen juttu. Ketä tästä nyt sitten lähteä syyttävällä sormella osoittelemaan, sen verran voin sanoa ettei ainakaan eu-kriisiä! Mutta näitä valitettavasti tekeville sattuu ja toivoisinkin, että otettaisiin hyvät neuvot vastaan ja opiksi ettei näitä ainakaan enään tulisi. Jaana Laine

 3. avatar Seppo sanoo:

  Odotus,toive ja ainoa mahdollisuutemme on, vaikka tuolla edellä aloittaja on kehunut kaikki kunnan pomot vt. johtavasta rehtorista (mikä omituinen virka/-nimike) talousjohtajaan saakka, että Hattulan uusi johto alkaa ajamaan pikaista kuntaliitosta Hämeenlinnan kanssa.

  • avatar Kari Ventola sanoo:

   Minä kyllä näen mahdollisuudet hieman toisin. Kyllä itsenäinen Hattula on mielestäni kuntalaisille parempi vaihtoehto kuin liittyminen Hämeenlinnaan. Oman kunnan päättäjät ovat lähempänä kuntalaisia. Hämeenlinnan valtuustossa Hattulasta olisi 5-6 valtuutettua. Kyllä silloin päätökset tekisivät muut kuin hattulalaiset.

   Valtion pakkoratkaisut ovat tietysti toinen juttu, mutta meidän tulee hoitaa asioitamme siten, että emme anna valtiolle pakkoliitokseen mahdollisuuksia.

 4. avatar Seppo sanoo:

  Onko se jokin etu,että päättäjät ovat lähellä kuntalaisia;kun kumminkin kouluja laukkautetaan ja lainarahalla ostellaan kunnalle paikkakunnan kalleimpia asunto-osakkeita. Ja juuri myytiin sopuhintaisia osakkeita urakalla pois, tarpeettomina!
  Sitäpaitsi ne 5-6 pätevää valtuutettua ajaa aivan yhtä hyvin Hattulan etua..Olemmehan sentään maantieteellisestikin jo eri asemassa Hämeenlinnaan kuin esim.Lammin Mommila!
  .

Jätä kommentti

css.php