Verotuloja kasvattamaan

Raha- ja tulovirta kunnan rajojen ulkopuolelta tuo kuntaan varallisuutta. Tiedostettuani tämän nuorena kunnallispoliitikkona esitin yrittäjämyönteisen toimintapolitiikan käynnistämistä.  Ei kunnan pidä siten toimia. Meidän on panostettavat vain viihtyisään asunkuntaan, kokeneemmat kunnallispoliitikot ampuivat ajatukseni upoksiin.

Hattulassa on julkisen sektorin työpaikkoja suhteellisesti enemmän kuin monessa muussa kunnassa. Panssariprikaati ja  HAMK ylläpitävät julkisen sektorin työpaikkoja kunnan lisäksi. Tämä tuo talouteen vakavuutta ja tasoittaa taloussuhdanteiden vaihteluita. Verotulojen kasvu on kuitenkin  pientä, eikä se ole kunnan ohjattavissa. 

Tehdyssä selvityksessä on osoitettu, että yli 60 % kuntien verotulosta saadaan aikaan PK-yrityksissä. Yritysten henkilöstön ostovoima saa kunnassa lisäksi aikaan merkittävän osan yhteisöveron tuotosta. Julkisen sektorin palkkojen verotulot, valtionhallinnon palkkoja lukuun ottamatta, on paikallisten rahavirtojen pyörittämistä, eikä luo uutta vaurautta.  

Kun yksityisen sektorin työpaikat luovat merkittävän osan kunnan verotulosta, kunnan kannattaa myötävaikuttaa yksityisen sektorin työpaikkojen kasvuun. Huolehtimalla osaltaan PK-yritysten toimintaedellytyksistä ja kasvusta kunta varmistaa samalla verotulojensa positiivisen kehityksen. Tulojen kasvu vahvistaa kunnan taloutta ja vaikuttaa siten myös edellytyksiin itsenäisenä kuntana toimimiselle.  

Kun tuotteiden kilpailutus annettiin Seutukeskus Oy Hämeen tehtäväksi, ostojen tehokkuus, suuret toimitusvolyymit ja halpa hinta tulivat ratkaisevaan osaan hankinnoissa. Tämä merkitsi käytännössä paikallisten toimijoiden jäämistä toimitusten ulkopuolella.

Usein myös teknisen toimen kilpailutettavat urakat ovat niin suuria, etteivät paikalliset toimijat pysty tarjoamaan kokonaisuutta.

Tarjouspyynnöt ovat kilpailutuksessa ratkaisevia. Hattulan tulisi käyttää omistajanohjausta hankinnoissa. Sen tulisi edellyttää kilpailutukset toteutettavaksi siten, että myös paikallisilla, pienemmillä yrityksillä on tasapuoliset edellytykset tehdä tarjoukset.

Hankinnan kriteerit tulisi määritellä siten, että lähitoimittajien laatutekijät, esim. tuoreus ja nopea palvelu sekä pienempi ympäristön kuormitus olisivat hinnan ja teknisen laadun lisäksi myös valintakriteerinä toimittajaa valittaessa. Hankinnoilla kunta voi edistää yritysten kehittymistä ja ostojen hyödyt jäävät paikallisten ihmisten ja kunnan käyttöön.

Monipuolistamalla kuntalaisten palvelutuotantoa, kunta myös tukee paikallisen yritystoiminnan kasvua. Hattulan hallintokuntien strategioissa on jossain määrin linjattu omaa palvelutuotantoa ja ostopalveluita. Kunta on ottanut käyttöön mm. palvelusetelin, jonka käytöstä edelleen kerätään kokemuksia. Päivähoidossa kysynnän kasvun tyydyttäjiksi toivotaan yksityisiä palveluitten tuottajia. 

Yritystoiminnan kannalta on tärkeä tietää, miten kunta haluaa kehittää eri sektoreiden palvelutuotantoa. Tällöin yritykset kykenevät kehittämään omaa valmiuttaan vastata tuleviin kysyntähaasteisiin. Se edellyttää usein investointeja tiloihin ja henkilöstön osaamiseen. Se on pitkäjänteistä toimintaa, jossa nopeat muutokset eivät ole mahdollisia.

(Teksti pohjautuu 12.9.2012 tekemääni valtuustoaloitteeseen)

2 kommenttia artikkeliin “Verotuloja kasvattamaan”
 1. avatar Jaana Laine sanoo:

  Hei Kari

  Oikein hyvä kirjoitus ja täyttä asiaa!
  Itse olen työssäni joutunut näiden kilpailutusasioiden kanssa tekemisiin, lähinnä tuolla valitusportaassa. Kilpailutuksellahan piti olla hyvä tarkoitus, mutta toisin on käynyt. Hinnat eivät ole edullisemmat se on silmänlumetta ja laatu on mitä on kun tingitään hinnasta. En nyt ala tässä ruotimaan samona asioita mitä Kari kirjoitti, mutta kun annettiin ns. pikkusormi tuonne Hml Kaupungin tytäryhtiölle niin siinä taisi valitettavasti mennä koko käsi! Ja tuli yksi ”välirahastaja” mukaan. Kun tällaisia asioita ulkoistetaan, niin siinä samalla jää mahdollisuus vaikuttaa paikallisella tasolla. Hyvällä omistajanohjauksella voi Kunta vaikuttaa siihen, että paikalliset yritykset voivat myös osallistua näihin kilpailutuksiin entistä enemmän ja voimme ”suosia” oman kunnan yrityksiä. Kuten Kari asian kiteytti tasapuolista mahdollisuutta paikallisille yrityksille osallistua tarjouskilpailuihin! Ja karua totuus on myös se, kun pk-yritys voittaa jonkun ison tarjouskilpailutuksen, niin se on kyllä melkoisessa oravanpyörässä sen jälkeen. Tarkoitan tällä sitä, että investoinnit ovat yleensä suuret, hinta minkä saa on pieni ja tätä myötä laatu heikkenee väkisinkin. Ja sitten kun putoat tästä pyörästä pois, eli et enään voitakaan jatkossa kilpailutusta niin mitäs sitten? Näitä on paljon ja todella karuja tarinoita, eli keskittäminen ei vain toimi! Suosin hajautettua mallia tässäkin asiassa eli hankinnat monelta eri toimittajalta ja mielellään tietysti omasta kunnasta läheltä. Mm. Kunnan ruokahuolto (lähiruokaa) olisi ehdottomasti saatava kuntoon. Ainakin yläkoululaiset ja lukiolaiset (kuntalaisiamme) moittivat kouluruokaa pahaksi. Ja mitä järkeä on ostaa halvalla huonoa ja heittää sitä menemään? Perunat aivan surkeita ja meillähän on oma perunankasvattaja Kunnassa. Toivon että nämä perunat eivät ole sieltä:) Myös koulukuljetusten kilpailuttamisessa on tapahtunut jopa ”oikeusmurhia”, en nyt puhu Hattulasta. Jaana Laine

 2. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Kilpailutus on taitolaji. Sitä on harjoiteltu kunnissa parikymmentä vuotta. Tulokset ovat aika laihat. Eikä asiaa hallita hyvin Hämeenlinnassakaan. Valtion hallinnossa kilpailutus osataan paremmin kuin kunnallishallinnossa.

  Kaikkien kuntien tulisi ottaa jätteiden kuljetusten kilpailutus hoidettavakseen lainsäädännön puitteissa. Kuljetukset pitää pilkkoa sopiviksi kokonaisuuksiksi ja eri pituisiksi noin viiden vuoden jaksoiksi. Tällä tavalla paikalliset kuljetusurakoitsijat pääsevät kilpailutukseen mukaan samalta viivalta.

  Useissa kunnissa kansainvälisessä omistuksessa oleva yritys hoitaa valtaosan jätteiden kuljetuksista ilman todellista kilpailua. Yrityksellä on käytännössä miltei monopolin asema. Muun muassa yrittäjäjärjestöt, kokoomus, keskusta ja vihreät ovat vastustaneet Hämeenlinnassa systeemin muuttamista todellista kilpailua ja paikallista yritystoimintaa suosivaksi.

  Leo Leppänen
  Sitoutumaton ehdokas 257 SDP:n listalla Hämeenlinnassa

Jätä kommentti

css.php