Kehke unohti asiakkaansa

Vuoden vaihteen kahta puolen on käyty vilkasta keskustelua Kehittämiskeskus Oy Hämeen taloudellisesta asemasta. Kun Hattula joutui tarkastelemaan omaa budjettiaan tiukalla seulalla, myös Kehken rahoitus laitettiin luupin alle. Riita rahoituksesta oli valmis.

Kehke perustettiin aikanaan seudulliseksi elinkeinoyhtiöksi ajamaan seudun yhteistä etua. Perustajajäseniä oli seitsemän kuntaa. Tavoitteena oli välttää kilpailua, päällekkäistä työtä ja kanavoida seudulle hankerahaa. Tässä mielessä toiminta lähti hyvin liikkeelle ja täytti tavoitteensa.

Seudun kuntaliitos muutti tilanteen. Sen myötä Kehkestä tuli Hämeenlinnan kaupunkikonsernin yhtiö. Se näkyi myös yhtiö työskentelyssä.
 
Toimitusjohtaja kuunteli Hämeenlinnan kaupungin johdon ohjeita. Kunnanjohtajien muodostama työvaliokunta ei enää kokoontunut. Yhtiön johdon vierailut Hattulassa toiminnan tavoitteiden asettamiseksi ja tulosten arvioimiseksi harvenivat. Vähemmistöosakkaat jäivät statisteiksi.

Hattulassa yrittäjät kokivat Kehken etäiseksi. Päättäjät epäilivät, että esimerkiksi sijaintipaikkaa etsivät yritykset ohjataan vain Hämeenlinnan teollisuusalueille.

Jotta kunnassa toimivat yritykset saisivat kehittämispalveluita, Hattulaan perustettiin kehityspäällikön toimi. Hänen tehtävänään oli toimia Kehken ja yritysten välisenä linkkinä. Ehkä sekin vain etäännytti yhtiötä Hattulasta.        

Kun kuuntelin Kehken toimitusjohtajan  esitystä, totesin, että sangen monessa Kehke on nykyisin mukana. Kovin lyhyt oli kuitenkin hänen listansa toiminnan tuloksista Hattulasta.

Yhtiö oli unohtanut, että Hattulan kunta oli yksi sen maksavista asiakkaista. Rahalle ei saatu vastinetta eikä asiakas ollut tyytyväinen. Markkinataloudessa asiakas ei osta tuotetta, jonka hinta-laatusuhde ei ole kohdallaan.

Kun Janakkala lähti lopullisesti yhtiöstä, ei Hattulalla ollut mieltä jäädä yhtiöön, joka on kaupungin ohjauksessa eikä tuota kunnan haluamia palveluita. Arvioimme , että yhtiön toimintaa ei saataisi muutetuksi siten, että se ottaisi huomioon myös vähemmistöomistajan tarpeet.

Kehitysyhtiö on kuin entisen alokkaan huono asento. Sitä ei kannata korjata, vaan pitää tehdä kokonaan uusi. Opitaan näistä kokemuksista ja tähdätään parempaan yhteiseen tulevaisuuteen.

Kun kehittämistyön rahoitusvaihtoehdot ovat supistuneet, tarvitaan leveämpiä hartioita ja entistä parempaa erikoisosaamista kehittämishankkeiden rahoituksen saamiseksi ja hankkeiden toteuttamiseksi. Yhden kunnan kehitysyhtiö on aivan liian pieni siihen tehtävään. Uskon, että muut kunnat ovat samaa mieltä.

Nyt voisi olla aika ryhtyä rakentamaan kehittämisyhtiötä esimerkiksi HHT-akselilla, jota maakuntajohtaja on ehdottanut. Ottaisikohan Hämeen Liitto tässä vetäjän roolin, joka sille hyvin sopisi.

———————–

Julkaistu Kaupunkiuutisissa 23.3.2013

7 kommenttia artikkeliin “Kehke unohti asiakkaansa”
 1. avatar Seppo sanoo:

  Kehke unohti asiakkaansa mutta Hattula unohti asukkaaansa. Jos kunta myisi ne Parolan kalleimmat asunto-osakkeet, niin 1/3- rahalla saisi uusia esim. Koivukujalta ja säästyneet rahat voisi laittaa RAHKOILAN KOULUUN.

 2. avatar Jaana Laine sanoo:

  Komppausta tulee täältäkin suunnalta, naseva tosiasia!
  Koulujen lakkautuksilla pelastetaan koko kunta?

 3. avatar Seppo sanoo:

  Kiitoksia kompista! Vähissä vaan näkyy olevan ihmiset, jotka ymmärtävät missä jamassa Hattulan talous on.
  Hämeenlinnaan vaan mitä pikimmin,.Vai huoliiko se edes meitä enää?

 4. avatar Seppo sanoo:

  Nyt kuulin kummia: kun kunta muuttaa Pappilanniemeen ja hommaa 60.000 €:lla uudet kalusteet? Tämä ei voi olla totta! Eikö säätökuurilla ollakkaan? Paitsi kouluissa. Voi hyvä tavaton millaista touhua,jos on totta.

 5. avatar Kalle sanoo:

  Tuo 60000€ on pieni summa siihen nähden, kuinka paljon Wihersaari on hukannut Parolan Yhteiskoulun ja lukion kansliatilojen ym. muutoksiin. Kaikki on lisäksi tehty vastoin työntekijöiden tahtoa jyräämällä ja muita kuuntelematta.

  • avatar Seppo sanoo:

   Nyt Hattulan tarkastuslautakunnan pj.eroaa. On kunnanjohtajan mukaan pitänyt liikaa kokouksia.
   ”Heiluttaako koira häntää vai häntä koiraa” Lautakuntahan on kuitenkin valtuustoon alainen!

Jätä kommentti

css.php