Tulevien sukupolvien hyväksi

Kun sata vuotta sitten kyliin ryhdyttiin rakentamaan kansakouluja, kiertokoulut siirtyivät historian. Pätevä opettaja eli kansankynttilä oli avain tiedon portaille. Musta liitutaulu ja iso helmitaulu luokkahuoneessa edustivat opetuksen huipputeknologiaa.

Perusopetuksen uudet opetussuunnitelmat tulevat käyttöön 2016. Moderni oppiminen perustuu entistä enemmän elämykselliseen oivaltamiseen. Opettajasta on tullut tiedon äärelle ohjaaja. Kirjojen lisäksi hyödynnetään teknologiaa, tietokoneita, puhelimia, internetiä. Uusien suunnitelmien ja niiden oppimiskäsityksen tavoitteena on muunneltava ja avoin oppimisympäristö, jossa opetus tapahtuu joustavasti. Hyvän opetustilan tulee mahdollistaa erilaiset toiminta- ja työskentelytavat.

Kunnanhallitus ja viranhaltijat ovat tehneet ahkerasti töitä uuden monitoimitalon saamiseksi Parolaan. Koulu on rakennuksen ydin. Koska perinteisen koulurakennuksen käyttömahdollisuudet ovat rajalliset, talosta haluttiin tehdä muunneltava. Tilojen tulee soveltua erilaiseen harrastustoimintaan, liikuntaan, messujen ja juhlien järjestämiseen yms.. Keskuksesta tulee viihtyisä harrastuspaikka. Monikäyttöisyys myös takaa parhaan vastineen sijoitetulle pääomalle.

Hankkeen suunnittelussa on alusta alkaen otettu huomioon eri käyttäjien toiveita, jotka on saatettu suunnittelijoiden tietoon. Kiinnostus monitoimitaloa kohtaan on ollut suuri myös suunnitteluryhmän ulkopuolella. Valitettavasti kaikki halukkaat eivät voi osallistua työhön. Demokratiassa toimitaan edustajien välityksellä. Vaikka yksittäisten opettajien kritiikkiä on tullut, Hattulan OAJ on antanut hankkeelle täyden tukensa.

Hankkeella on monia myönteisiä vaikutuksia. Se mahdollistaa laajemmin seudullista yhteistyötä opetustoimessa. Hattulan kunnan sivistystoimen resursseja voidaan hyödyntää entistä paremmin lasten ja muiden kuntalaisten hyväksi. Panssariprikaati saa käyttöönsä liikuntahallitilaa. Pallokentän käyttäjät saavat sosiaalitilat käyttöönsä. Talo tulee elävöittämään Parola keskustan elämää ja olemaan merkittävä osa sen kehittämistä.

Tiukka aikataulu on todella haasteellinen. Päätösprosessi on ollut tämän vuoksi tarkkaan suunniteltu. Kaikki päättäjätkään eivät ole pysyneet kovassa vauhdissa mukana. Vieläkin keskustellaan koulun paikasta, vaikka ne päätökset tehtiin jo ajat sitten.

Jotkut epäilijät sanovat, että Hattulalla ei ole varaa tähän hankkeeseen. Sen vuoksihan olemme juuri panneet talouttamme kuntoon ja lyhentäneet lainojamme. Kustannuslaskelmat osoittavat, että velkaantuminen on hallittavissa. Lisäksi viranhaltijat tekivät hyvää työtä valtionavustusten saamiseksi. Päätöksiä on jo 1,5 milj. euron edestä. Mahdollista on vielä saada lisää pihan rakentamiseen.

Edellisestä uuden koulun rakentamisesta Hattulaan on kulunut puoli vuosisataa. Nykyiset päättäjät voivat jäädä historiaan toteuttamalla tuleville sukupolville maamme nykyaikaisimman oppimisympäristön. Tuskinpa kukaan haluaa vastustaa näin hyvää ja tärkeää hanketta.

Kolumni julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 1.11.2014

 

Jätä kommentti

css.php