Tärkeät valinnat ja hallintobyrokratia

Hattulan kunnanvaltuusto joutuu syksyn aikana tekemään kaksi merkittävää henkilöstövalintaa, kunnanjohtajan ja teknisen johtajan valinnat.

Henkilöstövalinnoilla päättäjät vaikuttava merkittävästi kunnan johtamiseen ja menestymiseen. Valtuuston tehtävä on sinänsä varsin yksinkertainen: Nimittää kokonaisuuden kannalta paras henkilö tehtävään. Siinä sen tehtävän haaste sitten piileekin. On arvioitava eri henkilöiden koulutuksia, osaamista, kokemusta ja persoonallisia ominaisuuksia. Muuttuvassa toimintaympäristössä tarvitaan erilaisia valmiuksia eri tilanteissa.

Oman mausteensa kunnalliseen päätöksentekoon tuo demokratia. Mahdollinen poliittinen peli voi johtaa siihen, että pätevimmän hakijan sijaan mustana hevosena valitaan poliittisesti sopiva henkilö. Tällaisissa tapauksissa lopputulos on kuitenkin henkilön ja kunnan kannalta huono. Toivottavasti tähän ei jouduta Hattulassa. Valtuuston suuren enemmistön tuki antaa kunnanjohtajalle vahva mandaatin. Sitä kannattaa tavoitella.

Yrityksissä investoinnit suunnitellaan tarkkaan. Niissä pyritän mahdollisimman hyvään takaisinmaksuaikaan. Henkilön rekrytointi on rinnastettavissa investointiin. Jos valinnassa onnistutaan, suunnitellut tavoitteet toteutuvat jopa yli odotusten. Epäonnistuneen rekrytoinnin menetykset ovat suuret. Suurimmat tappiot syntyvät, kun tavoitteet jäävät toteutumatta. Lisäksi ehkä joudutaan rahoittamaan korjaavia toimenpiteitä. Kokonaisuuden kannalta paras hakija kannattaa valita Hattulassakin, varsinkin kun odotukset nyt ovat suuret.

Kunnanjohtajan valintaprosessia suunnitellessamme, totesimme, että prosessi on hidas. Vaikka Lempäälän valtuusto oli valinnut Heidi Rämön kunnanjohtajakseen, kesti vielä oman aikansa ennen kuin päätös oli saanut lainvoiman. Vasta sen jälkeen uuden kunnanjohtajan haku saattoi virallisesti käynnistyä.

Kun Hattulan valtuusto on tehnyt valintansa, pöytäkirja kirjoitetaan, tarkistetaan sekä julkipannaan. Tämän jälkeen odotetaan valitusaika, ennen kuin uusia johtaja ottaa tehtävät vastaan. Sekin tapahtuu vasta valitun kunnanjohtajan irtisanomisajan jälkeen.

Yksityiseen sektoriin verrattuna kunnallisen päätöksentekorutiinit ja valitusajat hidastavat lähes kolme kuukautta päätösten toimeenpanoa. Valintaprosessin aikana kunta elää välivaihetta tilapäisjärjestelyitten varassa. Juoksevat asiat hoituvat, mutta kunnan kehittäminen on säästöliekillä.

Nykyinen hallitus on luvannut purkaa kunnallista byrokratiaa. Voisiko henkilövalintojen valitusaikaa lyhentää demokratian siitä kärsimättä esimerkiksi 14 vuorokauteen? Tämä mahdollistaisi kunnallisen työntekijän nopeamman siirtymisen uuteen tehtävään.

Kolumni julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 22.8.2015

2 kommenttia artikkeliin “Tärkeät valinnat ja hallintobyrokratia”
  1. Antti Sulonen sanoo:

    Hattulan kunnan virkamiesten valinnasta en osaa sanoa, mutta se on demokratiaa, että kunnalliseen virkaan valitaan pätevin henkilö. Poliittisin perustein valittu musta hevonen kuuluu hyvä veli järjestelmään ja on korruptiota.

  2. Pertti Hämäläinen sanoo:

    Tässähän olisi minulle, Hämeenlinnassa syntyneelle Hätilän ”pojalle” mielenkiintoinen kunnanjohtajan tehtävä, vaikka olenkin jo vanha mies, yli-ikäinen 70-vuotiaana, mutta … Kun ette näytä oikein pätevää saavan virkaan, voisin antaa suostumukseni ja hoitaa tehtävää (jos jaksan) vielä 4 – 5 vuotta tarvittaessa. Minullahan on vanhat talousmiehen poikkeukselliset näyttöni täältä Rovaniemeltä ja sitä ennen Lahdesta. Tunnen kunnallishallinnon jo kaukaa, kunnallishallinnon lisäksi tunnen myös kunnallispolitiikkaa jo nuoruudestani Imatralla ja yhden valtuustokauden verran täältä Rovaniemeltä tämän vuosituhannen alusta (vuodet 2001 – 2004), ja olinhan myös kansanedustaehdokas kerran, vuoden 2003 vaaleissa, jne… Onhan jonkun ”uhrauduttava” tähän tärkeään tehtävään, kun pätevän saaminen siellä näyttäisi olevan nyt perin vaikeaa. Ja virkaanhan pääsisin tulemaan parhaimmillaan jopa joulukuun alusta vielä tämän vuoden puolella. Tässä nyt yllättävä tarjoutumiseni (onko tämä laskettava jo peräti suostumukseksi ”viime tingassa”). Ainakin hyvää loppusyksyä voin tässä sinne Kanta-Hämeeseen toivottaa näine terveisineni ! Leppäsen Leksalta voisi ehkä saada tarvittaessa yhteystietoni, jos hänellä ne vielä tallessa ovat erään kirjeenvaihtomme jäljiltä.

Jätä kommentti

css.php