Työnteko on Nastaa

Henkilöstö on tärkein voimavaramme on vanha sanonta. Monessakohan työpaikassa se on todellisuutta? Valitettavan usein se taitaa jäädä kuolleeksi kirjaimeksi.

Hattulassa henkilökunta otettiin mukaan kunnan taloutta tervehdyttämään Nasta-hankkeessa. Ideoita syntyi, kuluja karsittiin ja rahaa säästettiin. Tulokset olivat rohkaisevia.

Nykyajan henkilöstö on koulutettua ja osaavaa. He ovat oman työnsä parhaita asiantuntijoita. Heillä on ideoita, miten työt voitaisiin järjestellä ja tehdä paremmin. He myös tietävät, minkälaisia apuvälineitä tarvittaisiin työtä helpottamaan. Kaikki viisaus ei nykyisin asu esimiehissä.

Kun työ on haastavaa ja kannustavaa, se motivoi tekijäänsä. Kokemuksesta tiedän, että silloin työnteko maittaa ja työhön uppouduttaessa ajankulukin helposti unohtuu. Haasteet houkuttelevat ratkomaan niitä ja onnistumisen elämykset kannustavat ponnistelemaan uusien haasteiden ratkaisemisessa. Motivoitunut työntekijä hoitaa tehtävänsä tehokkaasti.

Jos työ tuntuu pakkopullalta, se ei kannusta työskentelemään. Tunnollinen työntekijä tekee kyllä velvollisuutensa. Huomaamatta kuitenkin työtahti voi hidastua ja tuottavuus laskea. Osa sairauspoissaoloista johtuu huonosta johtamisesta ja muista työyhteisön sisäisistä tekijöistä. Motivoituneiden työntekijöiden keskuudessa sairauspoissaolot vähenevät.

Esimiesten tehtävänä on luoda hyvät edellytykset yhteisön työnteolle. Tärkeää on saada henkilökunta motivoiduksi kehittämistyöhön ja luotava sille edellytykset. Päivittäiset kiireet tallaavat helposti alleen keittämistyön. Kun kehittäminen tuottaa tuloksia, positiivinen kierre ylläpitää sitä.

Johtaminen on vuosien kuluessa muuttunut. Käskyttäminen ei nykyaikana juuri toimi. Työyhteisöllä tulee olla yhteinen päämäärä, jossa jokainen tietää, miten voi auttaa tavoitteen saavuttamisessa. Henkilöstöä tuetaan ja kannustetaan sen saavuttamisessa.

Palkitseminen kuuluu oleellisena osana johtamiseen. Kiitosten ja muiden palkitsemisten lisäksi uskon, että palkan sitominen työsuoritukseen kannustaa työntekijöitä. Erityisesti julkisella sektorilla on kuitenkin haasteena löytää oikeudenmukainen ja kannustava palkitsemisjärjestelmä.

Sipilän hallitus yrittää nostaa Suomen kilpailukykyä tuottavuushypyllä. Oikealla johtamisella, kannustamisella ja palkitsemisella tuottavuutta voidaan työpaikoilla nostaa jopa enemmän, mitä hallitus tavoittelee.
Oikein toteutettu yhteisön johtaminen vaikuttaa monin tavoin myönteisesti työyhteisöön ja sen aikaansaamiin tuloksiin. Työnteon pitää olla Nastaa, jolloin kaikki nauttivat siitä.

Julkaistu 17.10.2015 Hämeenlinnan Kaupumkiuutisten kolumnina.

11 kommenttia artikkeliin “Työnteko on Nastaa”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  ”Jos työnteko herkkua olisi, herrat sen tekis” sanoo vanha kansanviisaus, eikä Ventola sitä muuksi voi ventuloida (vatuloida)!

 2. matti sanoo:

  Erkillä on hyvä asenne ja hieno viisaus!!!
  Juuri tätä asennetta kannattaa levittää Suomen nuorison keskuudessa.
  Myös työttömät saavat puhtia ja oikeutuksen olla ansiosidonnaisella päivärahalla!!
  Lammilla olisi erinoimainen mahdollisuus viedä viisautta maahanmuuttajille vastaanottokeskuksessa. Suomalaisesta kansanviisaudesta tulisi Facebookin kautta levitettynä maailmanlaajuinen viisaus!!!!!

  • Erkki Strömberg sanoo:

   Kiitokset ”matille” hyvistä neuvoista!
   Otankin puheeksi tulevana viikkona Suomi-Kamuissa. Onhan se niin väärin jos kaikenmaailman turvapaikanhakijat viet työpaikat paikallisilta. Oikeilla näillä ”matin ohjeilla” tästä ehkäpä kumminkin voidaan välttyä kun vihje tuli näin ajoissa ja voidaan alkaa ennaltaehkäisevät toimenpiteet.

  • Valitan sanoo:

   Eiköhän nuorison pariin kannattaisi levittää sellaista viestiä, että Suomessa olisi työtä. Ai niin, eihän sellaista työtä ole josta maksettaisiin asiallinen palkka, tästä EK ja nykyinen hallitus on huolehtinut. Eiköhän se asennevamma ole enemmän työntarjoajassa kuin nuorisossa.

   • Erkki Strömberg sanoo:

    Valtaosa nykynuorista on huomattavasti fiksunpia kuin edeltäjänsä. Tupakanpoltto on vähentynyt, alkoholin käyttö siistiintynyt. Käytöstavat ihan ok. Valtaosa osaa käyttää kaikki tukimuodot ja opiskelevat kun töitä ei ole tarjolla.
    Turha meittin ”vanhojen jäärien” on mennä heittiä neuvomaan, eivät he ole vedätettävissä.
    Tietenkin vedotaan taas siihen pieneen joukkoon joka pilaa kaikkien maineen, kuten monessa muussakin.

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Jos työntekijöiden henkilökemiat ja työnjako toimii hyvin (ei luistelijoita). Hommat sujuvat ja se sietää huonoa työnjohtamistakin. Jostain syystä en juurikaan ole kuullut kehuttavan työnjohtoa julkisella sektorilla (ei voi olla sattuma). Kun kuulee juttuja heidän johtamisestaan tulee mieleen arjen sankari B.Virtasen konttoripäällikkö Nilken, joka sotkee työntekoa jatkuvilla ”uudistuksillaan” miellyttäääkseen esimiehiään ja tehdäkseen itsenä tärkeäksi.

 4. Jaska sanoo:

  Onpa Kari Ventola täysin vieraantunut todellisuudesta mikäli hän kuvittelee kunnan työntekijöiden Hattulassa olevan motivoituneita ja viihtyvän työssään. Totuus on täysin toinen -käskyttäminen ja pelolla johtaminen ovat tämän päivän toimintaa Hattulassa. Muutos huonompaan on tapahtunut muutaman viime vuoden aikana ja näkyy selkeimmin sivistystoimessa, jossa suuri johtaja määrää mitä alaisensa saavat sanoa. Ole nöyrä ja kuuliainen mikäli haluat pitää työpaikkasi. Esimerkkejä siitä kuinka ammattitaitoinen, työnsä hyvin hoitava ihminen saadaan hakeutumaan muualle, koska suuri johtaja ei vain satu henkilöstä pitämään on useita. Nasta-hanke on vain keino saada musta näyttämään valkoiselta. Lähinnä kyse on mainonnasta, jolla Hattulan ilmettä halutaan julkisuudessa parantaa. Mikäli sairauspoissaolojen määrä indikoi työviihtyvyyttä niin eiköhän Hattulassa pitäisi vähitellen alkaa tosissaan panostaa työhyvinvointiin. Tällä hetkellä siellä keskitytään vain peittelemään työhyvinvoinnin heikkoa tilaa.

 5. Lauri Kivimäki sanoo:

  Kunnissa tehdään näitä työilmapiiritutkimuksia. Jostain syystä työntekijöiden kriittiset mielipiteet eivät niissä näy. En usko, että työntekijät pelkäisivät lopputiliä jos rehellisesti ilmaisevat mielipiteensä. Luulen että tulkinnat hyvästä menosta muodostuu tutkimuksen purkuporukan tulkinnoissa. Jos kaikki kaunistellaan entinen meno voi jatkua. Itsepetos ei ole missään asiassa hyväksi. Niissä ilmapiiritutkimuksissa joihin itse olen osallistunut on lopputuleman tehnyt konsulttitoimisto, mikä tekee asian vielä arveluttavammaksi.

 6. Kari Ventola sanoo:

  Kiitos hyvistä kommenteista.
  Jaskalle kommenttina, että kirjoitin henkilöstön mukaan ottamisen tavoitetilanteesta. Se on kyllä luettavissa tekstistä, mutta olisi pitänyt mainita varmaan vielä erikseen.
  Hattulassa henkilöstön mukaan ottaminen työskentelyyn on tapahtunut tällä vaalikaudella. Aikaisemmin henkilöstöä ei otettu samalla tavalla mukaan. Tulokset ovat olleet rohkaisevia. Vastaavia toimenpiteitä on tehty muissa kunnissa jo aikaisemmin ja tulokset ovat saman suuntaisia.
  Muutosprosessit vievät aina aikaa sekä esimiesten että alaisten kohdalla. Ensimmäiset tulokset näkyvät kyllä nopeasti, mutta toiminnan vakiintuminen ja kaikkien tavoitteiden saavuttaminen kestää useamman vuoden. Kaikki henkilöt eivät välttämättä koskaan sopeudu uusiin tilanteisiin on organisaatio sitten yksityinen tai julkinen.
  Nasta-hankkeella vaikutetaan myös työhyvinvointiin ja työtyytyväisyyteen. Niitä seurataan. Haluamme aidosti kantaa huolta työyhteisömme hyvinvoinnista.

 7. Noin ikäänkuin, ”Andy Mc Coyn sanoilla ilmaisten” Respectii vaan Ändylle… ja kiitti eukäteen ettet vi**uunnu..

  Mä nyt en sanoisi lainkaan sitä, että työntekeminen olisi nastaa.
  Siis mun mielestäni olis paljon kivempaa kun saisi rahaa, sillen, kun vaan hakisi sitä seinästä, tekemättä juuri muuta.
  Katos kun ei siin oo mitään ett tekee duunii, mutta jos sillei elä, niin mitä järkee on tehdä duunii ja hakee elämiseen tarvittavat rahat sossusta ja kelalta, että saa ostaa safkaa ja maksetuksi vuokrat ajallaan?
  Siis kelatkaa ny hieman nk.duuninantajat. Onks parempi kun duunarit on onnellisii siitä mitä ne tekee ja saa liksaa, vai se onksne vi**uuntuneita siihen mitä ne saa ja joutuu tekemään?
  Siis kato, kun folkki on onnellista, niin ne tekee ihan mitä p***kaduunii tahansa, jos ne saa liksaa siitä, niin että ne elää sillä ja jää vähän säästöönkii pa*kapäivien varalle

  Et sikäli Nääs…..

 8. Jaana Laine sanoo:

  Minä en myöskään sanoisi ”arjen työntekemistä” aina erityisen nastaksi. Työn tekeminen on toimeliaisuutta, josta tulee saada sopiva korvaus. Kun nykyajan työmotivointiin kuuluu Karin mielestä palkitseminen niin tilastojen valossa ainakin rahalla palkitsemisen vaikutus on ns. nolla eli parisen viikkoa. Ja erityisesti palkitseminen huonosti tehdystä työstä on vielä hölmömpää viittaan tällä mm. johtamissopimuksiin. Aivan sama onko se nykyaikaa , mutta järjetöntä se on. Ihmismieli kun vain on sellainen, että lisää pitää saada ja mistään vanhasta ei luovuta. Muistakaamme, että käytämme tähän palkitsemiseen veronmaksajien rahoja! Tämä on myös näkynyt Hattulan kunnan sisäisessä ”palkitsemisjärjestelmässä”, eli saavutettuja etuja edes väliaikaisia ei hevin haluta menettää. Mutkien kautta erinäköisten järjestelyin, hoitaa ”sisäpiiri” asian kuntoon, jos olet vaarassa pudota ”palkkakuoppaan”. Sama palkka jatkuu, vaikka työnkuva ei olennaisesti muutu, ja siitä koituu isoja palkkakustannusten nousuja veronmaksajien maksettavaksi. Jokainen voi vetää tästä johtopäätöksensä mitä tällä Hattulassa tarkoitan. Erityisesti ”sisäpiiri” hoitaa kyllä toisilleen parhaat mahdolliset edut, näin se vain toimiin nastasti jopa meillä Hattulassa. Unodetaan tärkein pointti, eli onko toiminta oikeasti toimeliasta, tuottavaa ja laadukasta, ja miten sitä voitaisiin paremmin julkisella puolella mitata. Jos/kun olet päässyt ”sisäpiiriin” voi työnteko olla jopa nastaa ja suosio on taattu. Myös viime vuosien trendit tiimityöskentely, parrauskokoukset yms. yhdessä näperteleyt itseasiassa jopa syövät työn tuottavuutta. Ihmisen mieli kun on sellainen, että yksin tehdessä kun asiat muuten on kohdallaan olemme kaikkein tuottavimpia. Aikaa ei kulu ”hessailuun” vaan olennaiseen, eli työntekoon. On tästä varmaan poikkeuksiakin ja riippu tietysti työn luonteesta. Hattulassa on suht. korkea henkilöstön sairastuvuus, joten jos Karin mukaan sillä mitataan esimiesten taitoa, niin se ei todellakaan ole silloin hyvä vai oletko erimieltä? Varmasti ylemmällä johdolla on vähemmän sairaspoissaoloja kuin perustasolla työskentelevillä eikös tämä ole aika normi tilanne? Mikä Kari on rohkaiseva tulos tästä Hattulan muutoksesta, ihan siis konkreettinen? Eiköhän suurin osa ihmisistä vaali arvoja, jotka ovat rehellisyys, omistautuminen ja ihmisarvo? Tärkeitä ominaisuuksia itse kullekin ja erityisesti johtajalle. Raaka käsin tehtävä työ on mielestäni loistava keino kasvattaa luonnetta, tämä vain on vähenemässä yhteiskunnassamme. Työn välttely ja laiskuus ovat osa työyhteisön moraalia valitettavasti, aina löytyy näitä toisten ”siivellä” menijöitä. On myös suuri haaste johtajalle ymmärtää, että kaikki eivät seuraa samaa polkua, tai osallistu samalla tavalla. ”Palkkansa arvoinen osaa sitoutua siihen mihin todella uskoo, mutta he jotka tunnustavat virheensä ovat parempia”. Aika on rahaa vanha hyvä sananlasku, ja niin paikkansapitävä………

Jätä kommentti

css.php