Juteinikeskus – Hattulan vientivaltti

On ollut hienoa seurata uusien opetussuunnitelmien laadintaa Hattulassa. Osaavat ja innostuneet kasvatustieteilijät ovat idearikkaasti vetäneet koko opettajakunnan mukaan kehittämistyöhön. Paljon uusia, hyviä ideoita on tässä suunnittelutyössä löytynyt.

Kaikesta näkee, että Hattulassa on hyvä opettajakunta työssä. Osaamista löytyy myös työn vetäjissä. Onhan sivistyshallinnossa töissä pari kasvatustieteen tohtoria. Vahvaa osaamista keskisuuressa kunnassa!

Uusien opetussuunnitelmien tullessa voimaan ensi lukuvuonna peruskoulun pedagogiikka uudistuu kunnassamme merkittävästi. Yhtenäiskoulun kehittäminen tarjoaa saumattoman opintien varhaiskasvatuksesta eteenpäin.

On mielenkiintoista seurata, miten opetuskonsepti vielä jalostuu muutaman vuoden kuluessa, kun käytännön kokemuksia päästään arvioimaan ja kehittämään opetusta edelleen.

Juteinikeskus tarjoaa lapsille erinomaisen oppimisympäristön. Suuri koululaisjoukko mahdollistaa myös uusimman teknologian hyödyntämisen. Teknisiin tiloihin ollaan hankkimassa mm. 3D-tulostinta. On hienoa, että Hattulassa on taloudellisesti tiukkoina aikoina haluttu panostaa nuoriin.

Vastaavaa toimintaympäristöä on hankala kehittää kyläkoulujen vahoissa, erilaisiin tarpeisiin suunnitelluissa rakennuksissa. Eipä ole ihme, että lasten vanhemmilta on jatkuvasti tullut pyyntöjä, jotta oma lapsi pääsi opiskelemaan Juteinikeskukseen.

Tämä avoin oppimisympäristö on jo herättänyt kiinnostusta myös Hattulan ulkopuolella. Onhan se ensimmäinen alusta alkaen avoimeen oppimisympäristöön suunniteltu koulurakennus Suomessa. Brysselin kansainvälisen koulun linjajohtaja Colm O’Connor on pyytänyt koulun piirustuksia. Hän haluaa aikaansaada Irlannissa vastaavan oppimisympäristön. Yhteistyö Irlantilaisten kanssa, opettajien kokemusten vaihto ja vaikka yhteiset opetustunnit internetin välityksellä, avaavat uusia mahdollisuuksia koulunkäyntiin.

Joensuun yliopiston kasvatustieteellinen tiedekunta on myös halunnut tutustua Hattulan hankkeeseen.

Suomalaista koulutusta on kehuttu. Pisa-tutkimukset ovat osoittaneet koulutuksemme kilpailukyvyn, vaikka tulokset viime vuosian ovat hieman heikentyneetkin. Koulutusviennistä on kovasti keskusteltu. Yliopistot ja korkeakoulut ovat tehneet onnistunutta koulutusyhteistyötä. Koulutusosaamisen viennin taloudellisia tuloksia on kuitenkin pidetty vaatimattomina.

Uskon, että ensi syksystä lähtien Juteinikeskuksessa riittää ulkopuolisia vierailijoita. Hattulalaista osaamista viedään kunnan ja maamme rajojen ulkopuolelle. Rahaa tästä tietotaidon viennistä ei saada, mutta kunnan imago paranee ja toivottavasti saamme lisää muuttajia Hattulaan.

Tärkeintä on kuitenkin, että voimme tarjota nuorillemme entistä paremmat elämisen eväät.

Kirjoitus julkaistu Hattulaan.fi-lehdessä 23.6.2016

Jätä kommentti

css.php