Pyhän Ristin kirkko – hieno helmi

Thaimaa, Intia, Chile, Saksa, Sveitsi, Israel, Ruotsi, Norja, Tanska, Suomi – matkailijoita ympäri maailmaa vierailee Hattulan Pyhän Ristin kirkolla. Se on kuntamme vanhin, kansainvälisesti tunnettu matkailukohde.

Vierailijat saapuvat Hattulaan, vaikka arvokasta matkailukohdetta ei mainosteta. Turistit ovat löytäneet tiedot vanhoista oppaista. Paljonko vieraita kävisikään, jos markkinointi toimisi ja hyödyntäisi edullista internetiä? Nyt 3.000 turistia käy vuosittain, kun Panssarimuseon kävijämäärä on kymmenkertainen.

Emme paikallisina asukkaina ehkä osaa arvostaa riittävästi kirkon historiallista arvoa ja merkitystä matkailukohteena. Pidämme helposti maalauksia ja veistoksia yksinkertaisina ja vaatimattomina. On kuitenkin hyvä muistaa, että käsityökalut olivat muutama sata vuotta sitten paljon vaatimattomampia kuin nykyaikana.

Kuitenkin taitavien mestarien käsistä lopputuloksena syntyi kauniita, arvokkaita teoksia mukaan lukien maamme vanhin saarnaspulpetti. Turisteille maalaukset 1500-luvulta ovat ainutlaatuinen elämys. He pitävät kirkon maalauksia kauniina.
”Upeampi kuin Sikstiiniläiskappeli.” Jotkut kävijät ovat pitäneet Pyhän Ristin kirkkoa kauniimpana kuin kullalle kiiltävät katedraalit tai marmoriset temppelit.

Esille on noussut myös kysymys Pyhän Ristin kirkon saamisesta Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon. Suomesta luettelossa on neljä rakennuskohdetta: Petäjäveden vanha puukirkko, Suomenlinna, Vanhan Rauman puutaloalue ja Verlan tehdasmuseo (entinen puuhiomo ja pahvitehdas). Pyhän Ristin kirkko täyttää varmasti samat kriteerit.

Pääseminen listalle toisi lisää näkyvyyttä, matkailijoita ja siten tuloja kirkon suojeluun. Myös matkailijoille tarjottavia palveluita voisi kehittää edelleen. Nykyinen tietotekniikka tarjoaa uusia mahdollisuuksia.

Pyhän Ristin kirkko on toiminnassa oleva kirkkorakennus. Palveluiden kehittämisessä on tätä alkuperäistä käyttötarkoitusta kunnioitettava. Kävijämäärän lisääntyminen on myös rasite, joka pitää toiminnan suunnittelussa ottaa huomioon.

Matkailuelinkeinon kehittäminen ei ole seurakunnan ydintoimintoja. Matkailijoiden kasvu tukee taloudellisesti kirkon suojelua. Erilaiset tapahtumat hyödyttävät myös seurakuntaa. Matkailijat tuovat paikallisille yrityksille asiakkaita ja kunnalle näkyvyyttä.

Pyhän Ristin kirkko on hieno helmi, joka tulisi nostaa sille kuuluvaan asemaan. Olisiko aika kokoontua suuremmalla joukolla, Hattulan seurakunta, kunta ja yritykset, miettimään matkailun kehittämistä Pyhän Ristin kirkon puitteissa?

Teksti julkaistu 15.08.2016 Hattulaan.fi-verkkolehdessä

13 kommenttia artikkeliin “Pyhän Ristin kirkko – hieno helmi”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro Kari!
  Jospa Hämeenlinnassakin opeteltaisiin katsomaan pilvilinnoista,
  pintaa syvennälle, aukeaisi huikea, satoja vuosia vanha, yhteinen taival.
  Pyhän Ristin kirkon, Linnan, Laurinlähteen ja Härkätien
  luonnonkauniista maisemista ja historiasta olisi helppo rakentaa
  vahvaa tarinaa markkinointipaketiksi maailmallekin.
  Janakkala ja Hattula ovat olleet melkoisia mestareita mm. tiilien teossa.
  Historiankirjojen mukaan Linnasta lahjoitettiin tiiliä
  Pyhän Ristin kirkkoon…
  Riitta

  • Kari Ventola sanoo:

   Riitta,
   Olet oikessa, että matkailutuotteita kannattaisi kehittää yhdessä kuntien kesken. Seutukunnalla on paremmat mahdollisuudet rakentaa mielekäs tuote kuin yksittäisellä kunnalla. Hämeen Matkailun kokemuksista pitäisi kuitenkin oppia.

 2. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Kari!
  Hämeen Matkailu on erittäin hyvä, huono esimerkki,
  miten yhteistä rahaa saadaan palamaan
  taivaan tuuliin ilman tulosta.
  Valta ilman vastuuta on kallis yhdistelmä.
  Tarvittaisiin sitä katoavaa luonnonvaraa,
  – yhteistä talkoohenkeä, rahan lisäksi.
  Riitta

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  En nyt oikein tiedä. Näitä keskiaikaisia kivikirkoojahan on useampia. Muistelen, että Janakkalan kirkkoa mainostettiin vanhimpana keskiaikaisena kivikirkkona. Aikanaan sen seinämaalaukset peitettiin kalkitsemalla ja sittemmin niitä ollaan yritetty kalliilla kaivaa sieltä taas esille. Turisteja tuntuu kinnostavan Temppeliaukion kirkko. Itse menein hiljaiseksi kun Torkkelinmäellä ajellesani eksyin Kallion kirkon pihaan.
  Maakuntayhteistyö varhaisen keskiajan ja ristiretkien ajalta vaatisi sunnattoman työn ja varoja. Epäilen onnistumista ja onhan Pälkäneelläkin rauniokirkko ja mitä niitä kaikkineen onkaan. Itse olen 50-luvulla käynyt luokkaretkellä Hattulan vanhassa kirkossa.
  Itse eksyin aikanaan puolivahingossa Visbyn keskiaikaviikoille, on tapahtumana aivan eriluokkaa kuin tänne matkitut keskiaikamarkkinat. Tosin Visbyssä tapahtumaan osallistuvat sadat yksityishenkilöt puhtaasta kinnostuksesta asiaan, Täällähän täytyy jonkun järjestää.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Pakko muistella lasten suusta kuultua…

   Ajomatkalla lapset ihmettelivät Pälkäneen rauniokirkkoa. Seuraavan kirkon tullessä näkyviin takapenkiltä kuului kysymys: ”Onko tuokin rauniokirkko?” Heti perään tuli kuitenkin analyysi: ”…tai eihän sitä vielä tiedä.”

 4. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moro Lauri!
  Ihmiset ovat rakastaneet kautta aikojen hyvin kerrottuja tarinoita.
  Ei se sen kummempaa vaadi, kuin mielenkiintoisen sisällön, jolla yhdistää
  ko. elementit.
  Ollessani Laurinmäellä muutaman kesän oppaana,
  kerroin turisteille mm. Laurinlähteen taustat,
  jotka ulottuvat satoja vuosia taaksepäin.
  Samalla mainitsin Kaliforniasta vai oliko se Australiasta läsnä oleville turisteille,
  jot vahvasti uskotaan Laurinlähteen parantavaan voimaan.
  Kului jonkin aikaa ja kulttuurisihteeri toimitti minulle osoitetun kirjeen,
  jommasta kummasta maasta, (täytyypi kaivaa se kirje arkistosta, kumpikampi maa).
  Kirjeessä kiitettiin mielenkiintoisesta opastuksesta ja Laurinlähde-uskomuksesta.
  Laurinlähteen vesi oli rouvan mielestä parantanut hänen Suomen matkan aikana särkeneet
  jalkansa.
  Alkukesästä sain Parkanosta palautetta Kalvolan kauniista kirkosta.
  Olivat esiintyneet siellä ja ihastuneet näkemäänsä.
  Varsin vaatimaton kirkko, mutta vieras
  katselee ympäristöä ehkä toisin…
  Riitta

  • Matti sanoo:

   Hämeenlinna voisi alkaa järjestämään opastettuja kierroksia Sunny car tontilla. Erään uskonnon torni sekin

   Miksi torni on edelleen verhottu kyseisillä mainoksilla? Eikö voisi vaikka Ahvenistoa mainostaa??

   • Kari Ilkkala sanoo:

    Huomenta Matti,

    kauppasopimuksen ehtojen ja käräjäoikeuden yksipuolisen päätöksen mukaan maksamaton torni olisi edelleen Tammerneonin omaisuutta. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan julkisselvittäjä pitää tornia kuitenkin pesän omaisuutena.

    Vaikka kaupungissa on harrastusta tehdä rakentamispäätöksiä toisten maalle ja toisten rahoilla, hankala olisi lähteä tuota tornia kaupungin mainoksilla paneloimaan, vaikka se kaupungin vuokratontilla onkin.

    Kilautapa Käelle opastuskierroksista, innostuu varmasti.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Kun asuin Janakkalan kirkolla ja meille tuli vieraita, jotka eivät olleet koskaan Janakkalassa käyneet. Tein heille esittelykierroksen, kartanot (Hakoinen- Monikkala- Irjala- ym). Linnavuori historioineen, samoin Laurinlähde sekä sivumaininta saksalaisten juoksuhautoineen ja muut vähänkin merkittävät kohtee reitin varrella. Aikaa meni n 1,5-2 tuntia, kukaan ei vaikuttanut kyllästyneeltä. Totesipa eräs Turengin läpi ajaessamme, ompa hauska hotellin nimi Mieskänninen.(illanhämärissä)
   Muuten kaikki 3 lastamme ja 4 lastenlastamme on kastettu Laurin lähteen vedellä.

 5. Tapsa sanoo:

  Matin ehdotus SCC:n vaiheilta on hyvä, mutta siihen voisi lisätä vielä benjihypyn, jonka suorittaisi Iisakki Kiemunki joka kierroksen lopuksi. Olen varma että turistit olisivat valmiit maksamaan mansikoita tällaisesta ja saataisiin edes jotain takaisin peltoon uhratuista verovaroista.

 6. Tapsa sanoo:

  Aijjuu mutta tuli mieleeni että odotellaanpa vielä kun ojan kaivajien lomat loppuu elokuun lopussa, niin josko työt vielä vaikka käynnistyvät tontilla

 7. Walkman sanoo:

  Pyhän Ristin kirkko, Suomen vanhin kirkko joka sijaitsee sisämaassa? Siis ei meriemme rannikolla.

 8. riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Walkman!
  Hämeen Hattulassa idän ja lännen kirkkojen vastakkaiset
  intressit kohtasivat…
  ”…1200-luvun alkupuolella tilanne muuttui.
  Häme joutui määrätietoisen ja hyvin organisoidun
  kristillisen käännytystyön piiriin.”

  (Ref. ja lainaus Eero Ojasen Ristin Tiellä 750 vuotta)
  Suosittelen!
  Riitta

Jätä kommentti

css.php