Häme nousuun

Jo vuosia suuret yritykset ovat tehostaneet toimintaansa ja vähentäneet työntekijöitä. Tuotantoa on siirretty ulkomaille halvan työvoiman maihin. Uudet työpaikat ovat syntyneet mikro- ja PK-yrityksiin. Syystäkin on nuorille korostettu yrittäjyyden merkitystä työllistymisessä.

Hattulassa, kuten monessa muussakin kunnassa, on panostettu yrittäjyyskasvatukseen. Hattulan yrittäjät ja Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistys ovat pitäneet koulussa yrittäjäkursseja. Nuoret ovat kesäajaksi perustaneet omia yrityksiä ja päässeet kokeilemaan siipiensä kantavuutta. Kokemukset ovat olleet hyviä. Koulutuskeskus Tavastiassa ja Hamk:issa on myös koulutettu yrittäjyyttä. Stattihautomot auttavat yrityksien käynnistämisessä.

Kaikista nuorista ei tule yrittäjiä. Kuitenkin yrittäjämäinen asenne on tarpeen myös työsuhteen aikana. Työnantajat arvostavat idearikkautta ja määrätietoisuutta asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Nuoren osaaminen testataan jo hänen hakiessa ensimmäistä työpaikkaansa. Nuoren on pystyttävä markkinoimaan itseään sekä myymään osaamisensa ja tarpeellisuutensa työnantajalle.

Etelä-Pohjanmaa tunnetaan yrittäjistään. Maakunnan luontaiset edellytykset elannon hankkimiseen ovat olleet vaatimattomammat kuin vauraan Hämeen. Se on ehkä ajanut pohjalaisia etsimään elantoa yrittämällä. Hämeessä meillä on vähintään yhtä hyvät edellytykset harjoittaa yritystoimintaa. Useat yritykset syntyvät nykyisin palvelualoille. Suurin osa maamme väestöstä on helposti saavutettavissa Hämeestä. Olemme keskellä palveluiden markkina-aluetta. Täältä on myös hyvät yhteydet maailmalle.

Hämeen uusyrityskeskus on erinomaisen osaava organisaatio ja auttamaa menestyksellisesti alkavia yrittäjiä. Tuhatkunta yrittäjäksi aikovaa henkilöä testaa vuosittain ideaansa Hämeenlinnan seudulla.

Perustamisvaiheen neuvonta on tärkeää. Yrittäjä saa riittävästi tietoa liikeideansa mahdollisuuksista sekä uhista. Konsultoinnilla tuetaan toiminnan käynnistämistä. Tärkeää on myös selvittää yrittäjäksi aikovalle, jos idealla ei ole riittävästi kantavuutta. Aikaa ja rahaa ei kannata tuhlata, jos onnistumisen edellytykset ovat kovin pienet. Silloin hänen kannattaa kehitellä uusi, parempi idea ja panostaa siihen.

Hämeen uusyrityskeskus on seudun kuntien ja elinkeinoelämän rahoittama yhdistys. Se tekee hienoa työtä käynnistyvien yritysten tukemiseksi. Erinomaisia tuloksia on saatu pienillä panostuksilla. Neuvonnan tuloksellisuudesta kertoo hyvin perustettujen yritysten eloonjääntiprosentti, 95 %! Kunnioitettava luku.

Seutumme on valtakunnan tasolla suhteellisen pieni. Uusia yrityksiä seudulla perustetaan kuitenkin runsaasti.  Yritysten perustamisilla mitattuna uusyrityskeskusten keskinäisessä vertailussa Häme tulee kolmantena heti Helsingin ja Tampereen jälkeen!

Elinvoimaiset yritykset luovat vaurautta, työpaikkoja ja tuovat seudulle verotuloja. Edistämällä yritysten perustamista ja kasvua voimme kääntää Hämeen talouden selvään kasvuun. Olemmeko riittävästi tiedostaneet, mitkä mahdollisuudet ja resurssit meillä on jo käytössämme?

 

 

5 kommenttia artikkeliin “Häme nousuun”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Voimme kääntää Hämeen talouden selvään kasvuun……. Ei se valitettavasti käy kuin elokuvissa. Tärkeintähän yrittäjälle on liikeidea. Täytyy tutkia markkinat kannattaako edes lähteä, yhteistyökumppanit, millaiset toimitilat paljonko rahoitusta ja lukemattomia muita. Suomen PK yritykset ovat valtaosin isommille alihankintatöitä tekevät .
  On hyvä, että yrittäjäkoulutusta annetaan. Siinä tulee painottaa yrittäjän sitoutumista yritystoimintaansa, voi joutua puurtamaan yksin pitkää päivää pitkänkin aikaa ennenkuin saa iitselleen ensimmäisen tilin. Olen nähnyt monen yrittäjän kitkuttelevan toimeentulonsa rajoilla liian pitkään ja monen vuoden työstä ei ole jäänyt mitään käteen. Myös yhteiskunnan asettamat velvoitteet tulee koulutuksessa huomioida (mahdolliset erilaiset verovelvoitteet, vakuutukset sun muu sellainen)
  Olen nähnyt yhden totaalisen onnistumisen ns PKsektorilla. Kun yrittäjä aloitti yritystoiminnan Hän sanoi verottajan on saatava mitä verottajalle kuuluu. Jos hommaa lähtee vetämään Hän pitää ensimmäisen kesäloman 5 vuoden kuluttua. Minua huvitti kun viiden vuoden kuluttua oli lehdessä ilmoitus, olemme lomalla oliko nyt 1 vko tai 2.
  On hyvä että kymppiuutisten kevennyksissä kesäisin kerrotaan ns nuorisoyrittäjistä, jotka maton pesulla jätskin ja karkinmyynnillä ja se sellaisella saavat kesätienestejä. Kuva on kuitenkin hieman harhaanjohtava niillä harvoin tulee hankkineeksi elannon myöhemmässä vaiheessa.

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Vaikka pohjakirjoituksen henkilö on Hattulasta, on otsikko Häme nousuun. Eläkkeellä on aika kuunnella päivällä edellispäivän kokoomia alueuutisista. Tänään oli, että Itä-Suomeen on suunnitteilla kolme biojalostuslaitosta, joihin jokaiseen on luvassa useita kymmeniä miljoonia Kiinalaista rahoitusta. Kemiin on suunnitteilla Kaidi Oy:vastaava laitos myös Kiinalaisten toimesta. Eikö Hämeeseen mahdu muuta kuin varastoja. Ehdotukseni on, että Hämeen markkinoinityhtiön nykyinen toimari Käki laitetaan muualle suunnittelemaan hiphoppiaan. Tilalle palkataan vankka teollisuuslobbari. Lisäksi 10 tarpeetonta toimistohenkilöä etsiköön muita töitä. Tilalle on palkattava muutama kiinan-japanin ja venäjänkielentaitoinen henkilö. Mutta kuten tavallista Hämeessä. Alkavan nousukauden juna taisi jo jättää asemalle.

  • Kari Ventola sanoo:

   On paikallaan miettiä asioita vähintään seutukunnan, mutta mieluummin koko maakunnan kannalta. Maakunnan talous on sakannut pahasti. Uskon, että yrittäjyydellä ja myös yrittäjämäisellä asenteella palkkatyössä menestytään ja se pitkällä aikavälillä luo vaurautta. Nopeasti ei suurta muutosta maakunnassa saada aikaan. Meillä on hyvät edellytykset ja monia hyviä resursseja tukemassa yritystoimintaa (esim. Hämeen uusyrityskeskus), joita voitaisiin hyödyntää enemmänkin. Toimijoiden hyvät työn tulokset kannustavat siihen.

   En ota kantaa Hämeenlinnan asioihin.

   Kiinalaisilla on rahaa, jota virtaa Eurooppaan. Biovoimaloiden perustamiseen pitää kuitenkin olla toimivat markkinat ja teknologiat. En itse tunne eri teknologioiden kilpailukykyä, mutta olen kuullut väitettävän, että Tornion hankkeeseen sisältyy riskejä. Liikennepolttoaineissa on biologisille vaihtoehdoille jatkossa kyllä kovasti kysyntää.

   Maakunta on tehnyt työtä Etelä-Suomen bioenergiakeskuksen aikaansaamiseksi. Tällainen yksikkö ei vielä ole kaupallisesti kannattava. Kun hiili korvataan biologisella polttoaineella, tilanne muuttuu. Uskon, että aurinkosähkö- ja biokaasuhankkeet toteutuvat kyllä aiemmin.

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Kai kiinalaista rahaa kiinnostaa muutkin kehityshankkeet kuin biotalous. Tunnen tuon Paperipuolen hieman paremmin, täällä kun jostain innostutaan niin innostutaan todella. 20-vuotta sitten alettiin paperikoneita uusia tarrapaperille, projektejan oli Suomessakin varmaan 7-8. Markkinat täyttyivät, no kannattavuus romahti. Sitten tuli kartonki, sama rulianssi kaikilla, kun jäin työstä pois 2013 oli sellu kova sana. Nyt katsoin, että Enson tulosta vetää alas sellun hintakehitys. Biotalous on jankuttamiseen asti nyt hallituksen kärkihanke. Kukaan ei uskalla edes ajatella, että kiinalainen raha hakee täältä kehityksen biotaloudessa ja rakentaa myöhemmin omansa. Kiinaan. Eräs ekonomisti tätä hieman epäili, Suomessa on perusosaaminen hallussa ja taitavat insinöörit. Miksi tehdä kallista kehitystyötä omassa maassa kun tiedon voi hankkia muualta. Vanhaan ei kannata tukeutua, mutta mikä on tulevaisuuden hittituote, vai onko maailma valmis? Ken tietää. Se pärjää

 4. Antti Sulonen sanoo:

  Tuo bio on sellainen käsitys, että sen taakse kätketään lähes kaikki. Hallituksella on biohankkeita, kaupungilla ja kunnilla on biohankkeita. Mitä se sitten oikein on tuo bio?
  Puhutaan, että hiili korvataan biologisella polttoaineella. Mitä hiili on, jos se ei ole biologinen polttoaine? Samoin öly, polttoaineena öljy on jalostettu, mutta raakaöljy lienee bio- ainetta.
  Pitäisi ensin selvittää mitä tarkoitetaan biologisella ja sitten ehkä pystyttäisiin keskustelemaan aiheesta.

Jätä kommentti

css.php